KSH: a járvány előtti szintnél is magasabb lett tavaly a GDP

2022. július 21. 10:00

Tavaly már a pandémia előtti folyamatok érvényesültek a hazai gazdaság több területén, így a GDP nem csak a 2020. évi, hanem a járványt megelőző, 2019-es szintet is felülmúlta – áll a Központi Statisztikai Hivatal közleményében.

2022. július 21. 10:00
null

A Covid-járvány miatti korlátozások feloldása után 2021-ben a gazdaság több szegmensében érvényesülni kezdtek a pandémia előtti folyamatok – tájékoztatott a KSH. A GDP összességében 7,1 százalékkal haladta meg a 2020-as értéket, de a járvány előtti, 2019-es állapotra is rá tudott tenni 2,3 százalékot. 

Vukovich Gabriella, a KSH elnöke szerint ezzel a legjelentősebb teljesítménynövekedést elérő uniós tagországok közé tartozik Magyarország. A Hivatal Magyarország 2021 című kiadványából kiderül, hogy

a gazdasági növekedés hajtómotorjának az ipari termelés bizonyult, amelynek teljesítménye 9,8 százalékkal volt nagyobb az előző évinél, és 2,2 százalékkal felülmúlta a két évvel korábbit is

− annak ellenére, hogy a termelési láncok logisztikai nehézségekből fakadó akadozása, valamint a chiphiány számos ágazat kibocsátását visszafogta.  

A járvány legnagyobb vesztesének a turizmus nevezhető, amely a 14 százalékos emelkedés ellenére még mindig 36 százalékkal maradt el a 2019-es szintről. Egyedül a mezőgazdaság fogta vissza a GDP-bővülést: bruttó hozzáadott értéke 2021-ben 3 százalékkal volt kevesebb, mint az azt megelőző évben. 

A korlátozások feloldásával együtt járó gazdasági konjunktúra és a megugró kereslet következtében növekvő nyers- és alapanyagárak, illetve termelői és szállítási költségek az árutermelő ágazatok kibocsátási árainak jelentős emelkedését okozták. 2021-ben

a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 19, az ipariak 14 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Mindez a fogyasztói piacon is éreztette hatását: az infláció 2021-ben az előző évi 3,3 százalékos emelkedés után 5,1 százalékra gyorsult.

A munkaerőpiacot a vártnál kevésbé érintették a válság hatásai, köszönhetően elsősorban a széleskörű átoltottságnak. 2021 utolsó negyedévére a foglalkoztatottság rekordot döntött, összesen 4 millió 580 ezer főnek volt munkája, miközben a munkanélküliség 4,1 százalékra csökkent. Ami a kiskereskedelmet illeti: a 2021 első hónapjaiban érvényben lévő korlátozások még visszafogták az üzletek forgalmát, azt követően már – a fogyasztás bővülésével összhangban – az is stabilan növekedett.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!