Zöld helyett kék alternatíva: a vizet kellene megtartani, mert a szén-dioxid alig hat a klímaváltozásra

2022. július 05. 09:40

A klímaváltozásról már eleget írtak. A tudományos közösség az éghajlatváltozást az ember antropogén tevékenysége következményeként érzékeli, amely során növeli az üvegházhatású CO2-gázok koncentrációját. Tényleg nem szabadna kételkednünk?

2022. július 05. 09:40
null
Michal Kravčík írása a Makronómon.

Ha az 1960 óta eltelt időszakban összehasonlítjuk az átlaghőmérséklet növekedését a légköri CO2 növekedésének grafikonjával, akkor valóban egyezést látunk, és nem lehetnének kétségeink, hogy a CO2-nek közvetlen hatása van a levegő hőmérsékletére. Ezért a klímaváltozással foglalkozó tudósok többsége nem is kételkedik abban, hogy bármi más is lehetne az éghajlatváltozás oka.

Tényleg nem szabadna kételkednünk?

Ha a Föld bolygó hőmérsékleti viszonyainak fizikai magyarázatát vesszük górcső alá, számos kétség merül fel, amelyek alapján marginálisnak tekinthető a CO2 klímaváltozásra gyakorolt ​​hatása.

Nagy merészség ezt kimondani. Lehet, hogy felháborító merészség, de mégis szükségesnek tartom hangosan beszélni róla, mert az emberiség történetében már sokszor előfordult, hogy egy-egy eretnek, kisebbségi vélemény sokszor odáig ismeretlen igazságot hozott a felszínre.

A fizika legalább két törvénye megkérdőjelezi a CO2 éghajlatváltozásra gyakorolt vélt ​​hatását, és más magyarázatot kínál a klímaváltozásra gyakorolt ​​antropogén hatásra (az energia megmaradásának törvénye és a 2. termodinamikai tétel).

A 2. ábra bemutatja, hogyan alakul át a napsugárzás, amikor eléri a Föld felszínét.

Ha elegendő víz van az ökoszisztémában, akkor a napsugárzás domináns részét elnyeli a növényzeten keresztül történő valódi vízpárolgás. Akár a 70-80 százalékát is.

A napsugárzás nagyságrendekkel kisebb része járul hozzá a talaj felmelegedéséhez (5-10%), a visszaverődéshez (5-10%) és a troposzféra felmelegedéséhez (5-10%). Érdemes megjegyezni, hogy egy köbméter víz elpárologtatása 700 KWh energiát fogyaszt a Napból. Az energiamegmaradás törvénye alapján, a Napnak ez az energiája látens hővé alakul, amelyet az elpárolgott vízpára a légkör hidegebb rétegeibe visz.

Az elpárolgott víz a hidegebb rétegekben lecsapódik és felhőket képez. A harmatponton eső képződik, és látens energia szabadul fel a légkör hideg légkörébe, és az energiamegmaradás törvényének megfelelően felmelegíti azt. Ez egy egyedülálló bioszivattyú, amely évezredeken keresztül szívja fel a hőt a troposzférából, akár egy autómotor hűtője, amíg az ki nem lyukad.

Ha a bővizű ökoszisztémát „kilyukasztjuk” és kiszárítjuk, hogy az ökoszisztémából ne legyen minek elpárolognia, nullára csökkenhet a napfény vízpárolgáson keresztüli elnyelése. Mi történik ilyenkor a napfénnyel? A vízgőzök nem tudják elvinni, tehát érzékelhető hővé alakul át, ami túlmelegíti a troposzférát és hőszigeteket hoz létre.

A kép bal oldala egy tájról beszél, ahova „lyukakat“ csináltunk, amelyeken keresztül kiürült a víz az ökoszisztémákból. Ezért kevesebb víz párolog el a földről, kevesebb energia szállítódik a légkör hidegebb rétegeibe, és még kevesebb felhő képződik az égen.

Ennek eredményeként több napfény éri el a földfelszínt, és nagyobb része alakul át érzékelhető hővé, amely a troposzférában halmozódik fel, ott ahol a tájnak szárazabbak a részei. Ezáltal hőszigetek (vagy hőkupolák) alakulnak ki, amelyek túlmelegítik a tájat, különösen a városokban, de a rosszul kezelt és a túlontúl lecsapolt mezőgazdasági területeken is.

Egy olyan városban, mint Budapest, évente több mint 100 millió köbméter csapadékvizet csatornáznak el, ami a múltban beszivárgott a nem beépített Budapest területére és talajvízkészletet képzett, majd elpárolgott. Most több mint évi 70 TWh érzékelhető hő kerül erről a területről a troposzférába, amit korábban az elpárolgott víz elszállított az atmoszféra hidegebb rétegeibe. Ezért voltak korábban a nyári hőmérsékletek 3-5 fokkal alacsonyabbak. Érdekességképp: 70 TWh-t energiát a magyar gazdaság 1,5 év alatt fogyaszt el.  

A jobb megértés érdekében egy hőelosztási sémát mutatok be két környezetben. Először ahol sok a víz (a kép bal oldali része), több felhő van az égen, mert több víz párolog el a talajból. A felhőkön keresztül kevesebb napfény jut a troposzférába, ugyanakkor a földfelszínre eső napfényből kevesebb érzékelhető hő és több látens hő keletkezik, amennyiben több víz párolog el a talajból.

A kép jobb oldala olyan tájat mutat be, amelyik szárazabb, így kevesebb víz párolog el a szárazföldről, kevesebb energia kerül a légkör hidegebb rétegeibe és kevesebb felhő képződik az égen. Ennek eredményeként több napfény éri el a földfelszínt, ami érzékelhetőbb hővé alakul át, amely a troposzférában halmozódik fel a terület szárazabb részein.

Az elpárolgott vízgőznek a légkörben történő lecsapódása során felhők képződnek, amelyek csökkentik a napenergia felhőkön keresztüli áteresztőképességét, és enyhítik az alattuk lévő légkör túlmelegedését.

A napsugárzásnak azt a részét, amely a a felhőkön átjut, a földfelszínhez érve a pára felemészti (kék nyíl). A napenergiának az a része, amely nem használódik fel a páraképzéskor, pedig hővé alakul (piros nyíl), amely a föld közvetlen közelében lévő légkört (troposzféra) melegíti.

Egy olyan tájban, ahol elegendő víz van, a napenergia domináns részét elnyeli a kipárolgás (kék nyíl), a vízhiánytól túlszáradt tájban pedig a kipárolgás során fel nem használt hő érzékelhető hővé alakul, és túlmelegíti a légkör talajmenti rétegei (piros nyíl).

A 2. termodinamikai tétel szerint az átalakult napenergiát az elpárolgott víz a légkör hidegebb rétegeibe szállítja, ahol felmelegíti a környezetet. Ez csökkenti a talaj és a légkör felső rétegei közötti hőmérsékleti különbségeket, ami megakadályozza az időjárási szélsőségek kialakulásának növekedését.

Ezen elvek alapján dolgoztunk ki egy Cselekvési tervet a Kassa megyei károsodott táj helyreállítására, amelyet a Kassa Megyei Testület 2021. február 19-én jóvá is hagyott. Az akciótervből számos előny származik. Az akcióterv végrehajtása 60 millió köbméterrel növeli Kassa megye károsodott tájainak vízmegtartó képességét, összköltségge pedig 400 millió euró.

Ez a 400 millió eurós keretű terv hozzájárul 3200 munkahely létrehozásához, általa éves szinten  6,6 millió tonna CO2 kötődik meg a növényzetben és a talajban, ami a mezőgazdasági területek termékenységét éves szinten 30 millió euróval emeli.

Segít a folyóvizek helyreállításában, 12 000 liter/másodperces összhozammal növeli a kiszáradó forrásokat.

Növeli a látens hőtermelést, aminek következtében megújulnak a rendszeresebb esőzések, segít a horizontális csapadék (harmat) kialakulásában, csökkenti az érzékelhető hő termelődését, és mérsékli a légköri zavarok fellépését, az extrém csapadék- és árvízveszélyt.

Számításaink szerint évi 28 TWh-val nőne a látens hő képződése, és ugyanennyivel csökkenne az érzékelhető hő képződése is, ami 0,77 Celsius-fokos hőmérséklet-csökkenést hozna a megyében.

Ebben a programban a beruházás várható megtérülése jóval 10 év alatt van. Egy ilyen modell a világ minden részén megvalósítható, és ezáltal ott, ahol bevezetésre kerül, növelhető az éghajlati, környezeti, vízügyi és szociális biztonság.

Michal Kravčík, vízügyi mérnök, környezetvédő

A kisszebeni járásbeli Csendespatak területén végzett vízvisszatartó projektjéért 1999-ben Goldmann-díjat (alternatív környezetvédelmi Nobel-díj) kapott. A díjat azért a többéves munkájáért kapta, amivel egy nagy gát építését, és ezzel 4 falu elárasztását akadályozta meg a Csendes patakon. Helyette a közösség összefogásával az erdőben tartották meg a vizet sok kicsi természethez közeli vízcsapdával.

2010-ben a Radičová kormány tanácsadójaként az egész országra kiterjedő revitalizációs programot indított el, amely a kormány bukásával megszakadt. Jelenleg Kassa megye képviselője, ahol elindult az általa megalkotott tájmentő program.

, vízügyi mérnök, környezetvédő A kisszebeni járásbeli Csendespatak területén végzett vízvisszatartó projektjéért 1999-ben Goldmann-díjat (alternatív környezetvédelmi Nobel-díj) kapott. A díjat azért a többéves munkájáért kapta, amivel egy nagy gát építését, és ezzel 4 falu elárasztását akadályozta meg a Csendes patakon. Helyette a közösség összefogásával az erdőben tartották meg a vizet sok kicsi természethez közeli vízcsapdával. 2010-ben a Radičová kormány tanácsadójaként az egész országra kiterjedő revitalizációs programot indított el, amely a kormány bukásával megszakadt. Jelenleg Kassa megye képviselője, ahol elindult az általa megalkotott tájmentő program.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohe
2022. szeptember 09. 11:12
Érdekes. Már önmagában az hogy hihetőnek hangzó alternatívát képes kínálni az ezerrel az arcunkba tolt: "A COKETTŐ MIATT MINDMEGHALUNK MOST!!!" típusú grétahisztire. Lehet hogy gondolkodni kéne, mielőtt elhiszünk mindent olyan tudósoknak akik állítólag miliméterre ki tudják számolni hogy mennyi fog eltűnni a világ földrészeiből az állítólag általuk miliméterre kiszámolt tengerszint-emelkedés okán, amit az általuk tizedfokra kiszámolt ötven év múlva bekövetkező hőmérséklet növekedés indukál. Mindeközben senki, de valóban senki nem tudja ilyen pontossággal megmondani akár azt sem hogy ma este hány fok lesz. ... És mindez teljesen kerek és érthető sok embernek.... pffff!
A ráció prófétája
2022. július 05. 12:37
Nagyon örülök, hogy a cikkben szerepel a Mauna Loa állomás CO2 koncentráció mérése. Nagyon szépen látszik rajta, hogy évszakosan változik a koncentráció. Ez - kis túlzással - azt kell jelentse, hogy a CO2 változás miatt vannak évszakok. Én régóta azt mondom, hogy a a hőmérsékletváltozás okozza a CO2 változását, és nem fordítva. Egész egyszerűen a a melegebb folyadékok kevesebb gázt tudnak feloldani, így az óceánokban tárolt CO2 szabadul fel a melegedéstől. A csatolt fényképek egyébként nem tűnnek túlzottan tudományos bizonyítéknak. Ugyanazt a vegetációt ábrázolják, ugyanabban az évszakban? Miért van felhúzva a későbbiek szín-szaturációja, hogy zöldebbnek tűnjön?
Láncfűrészes Attasé
2022. július 05. 12:26
Ezeket ezerszer megcáfolták olyanok, akik nem hordanak alusapkát, egyrészt értenek is hozzá (kb. a teljes tudományos szakma), másrészt nem direkt érdekeltek anyagilag a véleméynek, ez esetben a hülyeségek felböfögésében. Féligazságokból összetákolt ltudományos ábrapornó, a hasonló színvonalon avászkodó alusapkás debileknek, akkor is, ha a vízháztartás javítása valóban fontos szempont (de ezeket, meg a zöld városok koncepcióját sosem a jobboldalról forszírozzák egyébként, ott a várbeli giccspornóra recskáznak városfejlesztés gyanánt).
Onurisz
2022. július 05. 12:14
Amit ez a mérnök ír az logikus és összhangban van a tapasztalatainkkal. A kiszáradás önmagát gerjesztő folyamat. Az őszi-téli időszakban még viszonylag rendszeres az áztató eső, tavasztól őszig egyre inkább csak ritka felhőszakadások vannak, a víz gyorsan lefolyik a száraz talajról, az alföldön pedig még ez sincs. Meg kellene tartani a folyó-áradások és a felhőszakadások vizét a területen, hátha ez valóban segítene. Kárt nem okozna az biztos. Az elméletet összetett kontinentális vizsgálatokkal kellene ellenőrizni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!