Kínai áruforgalom szabadon Európa felé, Szerbián keresztül

2022. július 10. 19:07

Szerbia szabadkereskedelmi megállapodásra készül Kínával. Az ehhez szükséges egyeztetések a napokban megkezdődtek. A nyugati világ összehúzta a szemöldökét.

2022. július 10. 19:07
null

A munkacsoport első ülésén, amelyen Siniša Mali szerb pénzügyminiszter elnökölt, Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnereként Kínát nevezte meg az ázsiai kontinensen. Mint mondta, a két ország közti áruforgalom évről évre nő, így az elmúlt 10 évben, vagyis

Szabadkereskedelmi megállapodás születik a két ország között

Szavai szerint a szabadkereskedelmi megállapodás csak tovább erősíti majd a két ország közti kereskedelmi kapcsolatot, ami kiemelt előnyökhöz juttatja majd a mezőgazdasági termelőket, az élelmiszeripart, a borászokat és a szőlészeket.

A szabad kereskedelmi megállapodásról az idén februárban Pekingben tárgyalt először Aleksandar Vučić szerb államfő és Hszi Csin-ping, Kína elnöke.

Szerbia tagja az új selyemútnak tekinthető „Övezet és Út Kezdeményezésnek” (Belt and Road Initiative, BRI), amelynek az a célja, hogy Kínát összekösse Európával, és a keleti óriás könnyebben megjelenjen a nyugati piacon.

A nyugati világ összehúzta a szemöldökét

Szerbia és Kína egyre erősödő barátságát nem nézik jó szemmel. Miután EU-tagjelölt ország, több kritikával is illették már Szerbia egye többrétegű együttműködését Kínával, míg az Amerikai Egyesült Államok figyelmeztette is ezért déli szomszédainkat.

A szabadkereskedelmi megállapodás kapcsán

az unióból azt üzenték Szerbiának, hogy amint teljes jogú tagja lesz az EU-nak, meg kell majd szakítania a szabadkereskedelmi megállapodását Kínával.

Szerbia az Európai Unióhoz való csatlakozásáról már 2004 óta folynak a tárgyalások, 2008 tavaszán írták alá a Stabilizációs és Társulási Megállapodást.

A tagjelölti státuszát 2012 március 1-én kapta meg, így a valós társulási tárgyalások majd csak 2013-ban indultak el. A tárgyalások azóta is folynak, de még mindig nem sikerült megnyitnia az országnak a tárgyalási fejezetek mindegyikét.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2022. július 22. 13:31
Szerbeknek már eszük ágában sincs csatlakozni az unióhoz.
Akitlosz
2022. július 22. 13:30
"míg az Amerikai Egyesült Államok figyelmeztette is ezért déli szomszédainkat." Nyilvánvalóvá téve, hogy az EU-t Amerika irányítja.
Camael
2022. július 22. 13:30
úgy hiszem nemsokára Szabadkára fogunk járni telefont vásárolni különben meg jól csinálják, ne szórakozzon velük az EU, remélem nemsokára mi is követjük a példájukat
MZXX
2022. július 22. 13:30
A szerbek jól teszik, ha tesznek az Eu-ra. Jobban járnak, ha azt teszik, ami nekik jó és nem azt, ami az Eu-nak jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!