Harminc éves a hazai repülőgép-karbantartás fellegvára

2022. július 13. 06:37

Nem csak a szolgáltatási területek bővülésére és az évről-évre növekvő nyereségre büszke Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója, hanem arra is, hogy a munkavállalók elégedettsége is egyre pozitívabb. A TREND FM június 28-i adásában az idén jubiláló cég legnagyobb kihívásairól és a jövő terveiről is szó esett.

2022. július 13. 06:37
null

A Fejlődik a hazai című műsornak ezúttal Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója volt a vendége. Az Aeroplex Közép-Európai Kft. önálló vállalatként 1992-ben jött létre a Lockheed és a Malév közös vállalkozásaként. Mára 100 százalékban állami tulajdonban van a cég, amely repülőgép-karbantartási, berendezés-javítási és termelési szolgáltatásokkal foglalkozik.

Kis javítástól a nagyszervízig

Demény Árpád a műsorban elmondta: a vállalat alaptevékenysége a hangárkarbantartás (heavy maintenance), amely a hangárban lévő repülőgépek szerkezeti és minden részletre kiterjedő vizsgálatát, javítását és időszakos karbantartását foglalja magában. A karbantartás néhány naptól akár másfél hónapig is terjedhet, ez attól is függ, hogy az adott légitársaság milyen jellegű munkát szeretne elvégeztetni a gépén. Az Aeroplex bevételének 65-70 százalékát ez a szakág adja. 

A cég másik fő tevékenysége a forgalmi karbantartás, azaz a repülőgépek fogadásakor és indulásakor végzett gyors, precíz és rendkívüli szakértelmet igénylő ellenőrzés a leszállópálya mellett. Az ügyvezető igazgató ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a légitársaságok minél hamarabb a levegőben akarják tudni a gépeiket, ezért folyamatos nyomás nehezedik rájuk a gyorsaság tekintetében. Nekik azonban

a mindenre kiterjedő, maximális biztonságot kell szem előtt tartaniuk, így ezeket az ellenőrzéseket a lehető legnagyobb körültekintéssel végzik el, ötvözve a gyorsaságot az alapossággal.

Tevékenységi körük harmadik és talán legdinamikusabban fejlődő nagy szegmense a berendezés-karbantartás, ami alapvetően az elektronikai és vészmentő berendezések, a szórakoztató-rendszerek vagy éppen a kerék és fékagy javítását jelenti. 

Amikor presztízzsé válik a munka

Az idén harminc éves cég három nagy válságon is túllendült az évtizedek folyamán. A 2008-ban kezdődött gazdasági válság után az egyik nagyobb a 2012-es Malév-csőd volt, ami nagy érvágást jelentett az Aeroplexnek, amely addig elsősorban a Malév-gépek karbantartásával foglalkozott. 
A COVID-járványt azonban meglepően jól tudták kezelni, a fejlesztési projektjeiket tovább tudták vinni, de még 160 fős létszámbővítést is végrehajtottak a pandémia alatt. A biztonságos munkavégzéshez Demény Árpád az úgynevezett zónarendszert alkalmazta:

23 zónára osztotta az üzemet, amelynek mindegyikébe csak az arra kijelölt munkavállalók léphettek be.

Így, ha valaki pozitív tesztet produkált, csak az adott zónát, nem pedig az egész céget kellett lezárni. Ez lehetővé tette egyrészt a folyamatos munkavégzést, másrészt az ott dolgozók egészségének védelmét.

Tavaly novemberben a cég adott otthont a Modern Gyárak Éjszakájának. Demény Árpád kiemelten fontosnak nevezte az eseményt, hiszen a cég széles körű népszerűsítését alapfeladatként határozta meg. Az igazgató azt is elmondta: örömmel tölti el, hogy az Aeroplex nem csak nyereséges és évről évre növekvő vállalattá vált, hanem olyanná, amely a munkavállalók számára is vonzó és biztonságos munkahelyet jelent.

A cég nem titkolt célja, hogy az európai repülőgép-karbantartás élvonalába tartozzon. Több éve ápolnak jó partneri kapcsolatot Európa és a világ nagy légitársaságaival, de a Magyar Honvédség is a partnereik között van. Utóbbira Demény Árpád különösen büszke, mert elvi kérdésnek tartja, hogy a hazai légierőnek magyar kiszolgálója legyen. „Ez olyan bizalmi együttműködés, amely az előzetes eredményeken alapul” – mondta.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!