Az USA léggömböket vet be az orosz hiperszonikus fegyverek ellen

2022. július 14. 12:02

Ezek persze csúcstechnológiás megfigyelő platformok, de az orosz Duma elnöke így sem hagyta ki, hogy el ne süssön egy szörnyű szóviccet.

2022. július 14. 12:02
null

Nem új keletű dolog az aerosztátok használata az amerikai hadseregben, a Pentagon azonban most szintet lépett a területen. A nagy magasságban (18 000 és 27 000 méter között) lebegő, felderítő munkát végző ballonokra az elmúlt két évben 3,8 millió dollárt költött a Pentagon, jövőre a tervezett büdzsé már 27,1 millió lesz.

A ballonok iránt hirtelen támadt erős érdeklődés oka az, hogy az oroszok és a kínaiak meglehetősen elhúztak az USA mellett a hiperszonikus fegyverek fejlesztésében.

Tom Karako, a rakétavédelmi projekt egyik vezetője szerint ezeknek a fegyvereknek a nyomon követésében és feltérképezésében  – már csak manőverezőképességüknek és teherbírásuknak köszönhetően is – kiváló szolgálatot nyújthatnak a ballonok, helyettesítve a méregdrága műholdas rendszereket. A védelmi minisztérium évek óta finanszírozza az ilyen jellegű kutatásokat és fejlesztéseket, amelyeket mára ügyesen beillesztett a napelemes drónok projektje mellé. 

A program eredményeit eredetileg a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben, megfigyelő rendszer-jelleggel használták volna fel, az orosz és kínai hiperszonikus fejlesztések azonban arra késztették a Pentagont, hogy kifejezetten katonai változatokat fejlesszenek ki az ellenséges fegyverek feltérképezésére, és az adatok továbbítására az USA légiereje számára. 

A hírt a Kreml hivatalosan nem kommentálta, de Vjacseszlav Vologyin, az orosz Duma elnöke szerint a ballonok használata az amerikai rakétavédelmi rendszer fejlesztési kudarca. 

A Pentagon leeresztett

– fűzte hozzá, majd – a nukleáris fejjel is felszerelhető orosz Poszeidón-dróntorpedókra utalva – vicceskedve hozzátette: „Washingtonnak el kellene kezdenie kifejlesztenie a víz alatti léggömböket is, ha fel akarják venni a harcot a Poszeidón-rendszerünkkel”.

Fotó: Lockheed Martin

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurmi53
2022. július 20. 18:11
Csak aztán ki ne pukkasztják a lufikat.
Armageddon
2022. július 20. 15:20
Lásd Szarmata 14 :)))
fatman
2022. július 18. 17:24
mondjuk ez tényleg nem rossz technika... viszonylag olcsó lehet, és ennek a tetejére is lehetne rakni sztem napelemeket...
Camael
2022. július 17. 22:04
igen titkolják a jenkik a kudarcot vallott hiperszonikus kísérleteiket, de keleti médiumok rendszeresen hírt adnak a felrobban rakétáikról
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!