14 országba szállít be a balotaszállási hulladék-nagykereskedelmi kft.

2022. július 14. 11:56

A Trend FM július 5-i adásában az is kiderült: létezik olyan szegmense ennek a területnek, amit mai tudásuk szerint nem lehet tautomatizálni, így nélkülözhetetlen az élő munkaerő alkalmazása.

2022. július 14. 11:56
null

Ladóczki Mária, a Ladó-Rec Kft.ügyvezetője, valamint Ladóczki István ügyvezető, kereskedelmi vezető voltak a Trend FM Fejlődik a hazai című műsorának júliusi első vendégei. A cég fő profilja a nem veszélyes hulladék-nagykereskedelem (hulladékbegyűjtés, szállítás és előkezelés), de bizalmas iratok megsemmisítésével is foglalkoznak.

Gyors generációváltás

A családi vállalkozást a testvérpár szülei alapították még 1992-ben, eleinte csak saját megélhetésük érdekében, majd – a cég növekedésével – már azért is, hogy minél több munkahelyet tudjanak teremteni Balotaszálláson. A vállalkozás gyors ütemben fejlődött: a kezdeti, egyetlen autóval folytatott hulladékbegyűjtésből mára egy 13 ezer négyzetméteres telephellyel rendelkező, évente 16 ezer tonna hulladékot hasznosításra átadó társasággá nőtte ki magát. A vezetői generációváltás hamar megtörtént: a testvérek a húszas éveikben jártak, amikor 2012-ben átvették a cég irányítását. Mint fogalmaztak, nem is akartak más terület felé nyitni, hiszen tevékenységükhöz nagy precizitás és még nagyobb küldetéstudat szükségeltetik.

A műsorban elhangzott: a cég immár 14 európai országba (többek között Romániába, Horvátországba és Ausztriába) szállít hulladékot feldolgozásra.

A külföldi kapcsolatok a hazai hulladékhasznosítás limitált kapacitásának köszönhetőek.

Bár Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű üzeme Dunaújvárosban van, ott is csak bizonyos anyagokat dolgoznak fel, így a Ladó-Rec szinte rákényszerült az exportszállításra. „A kapacitásunk nagyobb annál, hogy csak belföldi beszállítók legyünk” – mondták.

Új terület

Tevékenységi körükben teljesen speciális területnek számít a bizalmas iratok megsemmisítése. Ahogyan fogalmaztak: az anyagában történő papírgyári újrahasznosítás érdekében a válogatás folyamán fém- és műanyag mentesítésre kerül sor, mielőtt a tiszta anyagok megsemmisítésre kerülnek – ez pedig automatizált folyamat helyett csak kézi erővel történhet.

Legújabb projektjük a műanyaghulladékok hasznosításával kapcsolatos. Áprilisban kapták meg a megyei kormányhivataltól a műanyag és facsomagolási hulladék hasznosítására jogosító engedélyt, a múlt hónapban pedig megérkezett a szükséges gépsor is, amelyen jelenleg a tesztüzem zajlik. Mint mondták, homogenizált műanyag aprítékot készítenek a művelet során, amiből a műanyagipari hasznosítók  már egy lépésben tudnak műanyagterméket készíteni, vagyis

olyan értékes másodnyersanyagot biztosítanak, amit gyakorlatilag azonnal fel lehet használni.

A műsorban szó esett a pályázati források szükségességéről is, hiszen a cég a legújabb fejlesztéséhez is ezzel a lehetőséggel élt. Ahogyan fogalmaztak: „a pályázatok és az elérhető kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók sokat segítenek/segítettek abban, hogy merjünk beruházni. Ezáltal további munkahelyeket tudunk teremteni és több lábon tudunk állni”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!