Ukrajna energiaterroristaként zárná el a gázcsapokat, veszélyben lehet egész Európa

2022. június 10. 23:08

Az Ukrajnáért folytatott harc május elején a csatatereken kívül is zajlott: Kijev elzárt egy orosz földgázvezetéket, amely az európai háztartásokat és az ipart látja el.

2022. június 10. 23:08
null

Ukrajna földgázvezeték-üzemeltetője május 11-én közölte, hogy leállítja az orosz szállítmányokat a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

A Nyugat-Európába irányuló orosz gáz körülbelül egyharmada Ukrajnán keresztül halad át, bár egy elemző szerint a közvetlen hatás korlátozott lehet, mivel a gáz nagy része átirányítható egy másik vezetékbe. Az orosz állami Gazprom óriásvállalat közölte, hogy 

az Ukrajnán keresztül Európába áramló gáz mennyisége május 12-én 25 százalékkal csökkent az előző napihoz képest.

Az Európai Unió – azért, hogy megbüntessék Oroszországot – arra törekszik, hogy megszüntesse az orosz energiától való jelentős függőségét az otthonok fűtése és az ipar üzemanyagellátása terén.

„Az Európai Unió azonban némi ellenállásba ütközött, különösen Magyarország részéről, amely szerint gazdasága jelentős csapást szenvedne, ha az orosz energiaellátás megszűnne” – tett említést országunkról a Voanews hírportál. 

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője szerint bár Ukrajna azt állítja, hogy már öt éve nem használ orosz gázt, ez gyakorlatilag csak papíron igaz:


Úgy tűnik, Ukrajna kijátssza az összes szankció-kártyáját – eddig csak fenyegetőzött, de a cél érdekében a gázszállítás korlátozása sem akadály az országnak annak ellenére, hogy egész Európát veszélybe sodorhatja. Hortay Olivér a Hír TV-nek adott interjúban ismertette a részleteket:

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. június 14. 19:03
nem ártana, ha néhány faszfej politikus gondolna arra is, h ennek a hábornak is vége lesz egyszer...
írmag
2022. június 13. 16:23
Az ügynök a megbízói érdekeit szolgálja!
Nehidd El
2022. június 13. 16:23
Romlott terrorállam. Minden perc, amíg az aktuális ukrán kormány bitorolja a hatalmat, nemzetbiztonsági fenyegetés minden egyes európai ország számára.
Dezsőke
2022. június 13. 00:43
ZELENSZKIJ NEM TERRORISTA! baszki, Elenszkij, csak nem terrorista (ráadásul enerigaiterrorista?) ez nagyon durva, szerintem fake news, szerintem Elenszkij nem terrorista, miért nem lehetséges?, ha terroista lenne az unió bizonyos tagjai nem nyalnák a seggét, és a nato sem gatyásodna le miatta. lehet, hogy ők nem tudják? múltkor még azt olvastam róla, hogy háborús bűnös, meg ilyen szarságokat, bizonyisten megállt bennem az ütő, meg állítólag beállt milliárdosra a csávó, mert egy qrwa nagy maffia van ottan meg ilyesmik... szóval rengeteg csacsiságot hordanak róla össze, például, hogy az unió tagja akar lenni, meg hós meg ilyen állatságokat . . . egyszerűen képtelenség kiigazodni az ukikon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!