Nem jut ki a gabona az ukrán kikötőkből, de az oroszoknak van eladó

2022. június 14. 10:33

A világ negyedik legnagyobb exportőrének számító Ukrajna kikötőiben mintegy 20 millió tonna gabona halmozódott fel. A tengeri szállítás megoldhatatlan, és nagyon úgy tűnik, hogy az is marad.

2022. június 14. 10:33
null

Az élelmiszerválság immár nem csak fenyegetés: az Ukrajna kikötőiben felhalmozódott gabonának esélye sincs kijutni a kikötőkből. Az ukránok az orosz hajók kikötői blokádja miatt elsősorban vasúton és közúton tudnak szállítani, aminek a kapacitása messze nem megfelelő, mindössze havi másfél millió tonna. A búza világpiaci ára azonnal reagált a szűkös ellátásra, az élelmiszerárak világszerte rekordszintre emelkedtek, az afrikai helyzet egyenesen humanitárius katasztrófával fenyeget. Utóbbi óriási migrációs hullámot indíthat Európa felé, azt pedig a jelenlegi gazdasági és biztonságpolitikai helyzetben érthetően minden ország el akarja kerülni.

A háború kitörésekor mintegy 2000 kereskedelmi hajó rekedt legénységgel együtt Ukrajna kikötőiben, ezek száma jelen pillanatban még mindig mintegy százra tehető. Arra, hogy rakománnyal együtt hagyják el a térséget, esélyük sincs.

Zelenszkij elnök szerint ha nem történik előrelépés, ősszel már mintegy 75 millió tonna gabona fog állni a silókban, ami a globális éhínség rémképét vetíti előre.

A helyzet annyira súlyos, hogy vadabbnál vadabb ötletek látnak napvilágot a megoldására, amelyekről aztán kiderül, hogy csak rontanának a helyzeten

Oroszország és Törökország elvileg megállapodott egy Boszporusz felé tartó gabonafolyosó létrehozásáról a Fekete-tengeren. Lavrov orosz külügyminiszter úgy fogalmazott: országa a törökökkel együtt biztosítja az ukrán gabonaszállítók biztonságos kijutását a kikötőkből, és nem akadályozza az export újraindítását. Ukrajna azonban nem bízik az orosz garanciában, így csak akkor menne bele egy ilyen megoldásba, ha az ukrán hajókat nyugati hadihajók követnék figyelemmel a térségben. Legutóbb Franciaország jelentkezett be ilyen jellegű segítségnyújtásra, ám az orosz hadvezetés – talán érthető módon – elég idegesen reagált a javaslatra. Zelenszkij kijelentette: a török kíséretbe még belemenne, de biztosítékra lenne szüksége, hogy az orosz hajók nem használják a gabonafolyosókat. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov erre úgy reagált: márpedig

az orosz katonáknak ellenőrizniük kell az ukrán kikötőkbe rakodásra tartó gabonaszállítókat, hogy nem csempésznek-e rajtuk fegyvereket.

Egyelőre patthelyzet alakult ki, sem az ukránok, sem az oroszok nem engednek a feltételeikből. 

Nem ez azonban jelenleg a legnagyobb probléma. Ha Oroszország zöld utat is adna az ukrán feltételek szerinti szállításnak (ami ebben a formában biztosan nem fog megtörténni), az export akkor sem tudna újraindulni. A háború kezdete óta ugyanis az ukránok több ezernyi úszó aknát telepítettek az odesszai és más kikötők környékére, védekezésül egy esetleges orosz támadás ellen. Peter Adams, az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Szervezetének tanácsadója egy interjúban úgy vélekedett„még ha meg is nyílnának holnap a kikötők, sokáig eltart, amíg a hajók is használhatják azokat. A tengeri aknák eltávolítása ugyanis több hónapig tartana”. Markijan Dmitrevics, ukrán agrárminiszter-helyettes megerősítette ezt az információt, a kormány tisztviselői nagyjából fél évre becsülik a teljes aknamentesítéshez szükséges időt.

Jelenleg tehát az ukrán kormány az orosz blokádot teszi felelőssé a kezdődő globális élelmiszerválság kialakulásért, míg az oroszok Ukrajnát hibáztatják az aknazár miatt. 

A helyzet súlyosbodik, ráadásul Oroszország malmára hajtja a vizet: az ugyanis – mint szintén a világ élmezőnyébe tartozó gabonaexportőr ország – óriási készletekkel rendelkezik eladásra váró gabonából. Legnagyobb piacai ráadásul éppen megegyeznek az ukránokéval. Putyin máris bejelentette, hogy országa kész mindenkit kiszolgálni – természetesen a szankciók csökkentésével párhuzamosan. Az árakat persze a Kreml állapítja majd meg, és afelől senkinek nincs illúziója, hogy Putyin így is az egekbe fogja emelni az exporttermények összegét.

Márpedig ha a patthelyzet marad az ukrán kikötőkben, akkor a drasztikus áremelkedés és a gabonahiány rá fogja kényszeríteni az orosz gabona vásárlására a nélkülöző országok kormányait, hogy valamivel pótolják a kieső ukrán szállítást.

Onnantól pedig Putyin fogja diktálni a feltételeket.

Borítókép: Aknaveszélyre figyelmeztető tábla a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosban 2022. április 5-én.
MTI/EPA/Sztepan Franko

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. június 16. 17:15
Ukrajna elaknásította a tengert. Odesszánál fürdőző is szétrobbant már aknától. Úgyhogy komolytalan Oroszországra kenni.
kilincsucca
2022. június 16. 17:14
Egyébként a nagyon okos és másokat rendre kioktató nyugat - Európa nem gondolta át, hogy milyen következményei lehetnek Oroszország szankcionálásának? Most majd megindul 200 millió afrikai agysebész, hogy kisegítse a vergődő német gazdaságot! Megcsináljuk! - mondtátok már akkor is idióta módon. Hát most majd megcsináljátok, de ebbe biztosan beledöglötök!
formaegy
2022. június 16. 17:13
Talán valaki a pofájába köphetné, hogy szedje fel az úszó aknákat. Ja, hogy nem akarja? Tudjuk. Akkor viszont pofa be büdös gyilkos náci.
Nehidd El
2022. június 16. 17:13
"Zelenszkij elnök szerint ha nem történik előrelépés, ősszel már mintegy 75 millió tonna gabona fog állni a silókban, ami a globális éhínség rémképét vetíti előre." A te lelépésed lenne az egyetlen igazi előrelépés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!