Franciaország bajban: korlátoznák az energiafogyasztást

2022. június 28. 07:16

Visszaütöttek a szankciók, Franciaország nagy energiavállalatai az energiafogyasztás azonnali és drasztikus csökkentésére kérik a vállalatokat és a lakosságot egyaránt.

2022. június 28. 07:16
null

Franciaország három nagy energiaipari vállalata, az Engie, az EDF és a Total vezetői egy hetilapban megjelenő levélben fordultak a fogyasztókhoz. Írásukban arra figyelmeztetnek: ahhoz, hogy az elkerülhetetlen energiaválság negatív hatásait csökkenteni tudják, a vállalati és a lakossági fogyasztás drasztikus csökkentésére lesz szükség. 

A vezetők karbantartási problémákra, illetve a szankciók ellenhatása miatt jelentősen visszaesett orosz földgázmennyiségre hivatkoznak kérésük alátámasztására, megjegyezve:

egységesen kell a fogyasztást csökkenteni, amíg az energiavállalatok levegőhöz nem jutnak, és nem tudják pótolni a kiesést.

Elisabeth Borne miniszterelnök a héten úgy nyilatkozott: az ország gáztárolói jelenleg 59 százalékos feltöltöttséggel rendelkeznek, a céljuk így az, hogy kora őszig – a kieső orosz energiahordozók alternatív pótlásával – maximumra növeljék a kapacitást. Ezt alapvetően a cseppfolyós földgáz tárolását biztosító LNG-terminál építésével igyekeznek elérni, amiről a kormány már tárgyalásokat folytat a TotalEnergies vállalattal, miután az USA megerősítette, hogy kész az Európában indított LNG-szállítmányok növelésére.

Levelükben a vállalatok vezetői átmeneti állapotról beszélnek. Mint írják, a mostani spórolási intézkedések azt teszik lehetővé, hogy a téli időszakra biztonságos energiamennyiség álljon rendelkezésére a fogyasztóknak,

ám ennek előfeltétele az azonnali és kollektív korlátozások bevezetése.

Európában nem egyedülálló a franciák intézkedése. Olaszországban a "Termosztát hadművelet" fedőnévvel ellátott korlátozás egyik rendelkezése például előírja, hogy a középületekben országszerte tilos 25 foknál alacsonyabb hőmérsékletre hűteni, illetve 19 foknál magasabb hőmérsékletre fűteni. Németország már ennél is messzebb jár, ott a “Zuhanyozz kevesebbet, csökkentsd az energiaköltségeket!” jelmondattal szálltak harcba az energiatakarékosságért.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Istók3
2022. július 05. 00:22
"Az amerikai és a brit álláspont az, hogy szó sem lehet békéről addig, amíg Ukrajna vesztésre áll" Még csak most kezdenek hatni a szankciók, most még semmiképpen sem szabad befejezni a háborút. A szankciók természetesen Európa ellen értendők.
powerage
2022. június 30. 16:06
Oké, tegyük fel, hogy valahogy megszorítások árán csökkentik a fogyasztást, fel tudják tölteni valahonnét a tárolókat télig. Mi lesz a következő évben, ha akkor sem vesznek orosz gázt és nem 59 százalékról, hanem nulláról kell feltölteni?
Galsó Atya
2022. június 30. 16:04
Lesz még ebből háromnapos munkahét is.
Saikyo
2022. június 29. 19:16
Megkezdődött...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!