Biden: nem küldünk nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnába. Vagyis de, küldünk

2022. június 04. 18:16

Hétfőn Joe Biden megerősítette, hogy nagy hatótávolságú rakétarendszereket nem szállít Kijevnek. Aztán kedden kijelentette, hogy mégis, mert bízik az ukránok úriember szavában.

2022. június 04. 18:16
null

Az USA ragaszkodott eddig ahhoz, hogy nem ad nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának. Ennek oka, hogy a Biden-kormányzat bármennyire is lelkesedik a tőle messze zajló háborúért, annyit megértettek, hogy ha az ukránok elkezdenek oroszországi célpontokra lövöldözni, az egyértelmű és azonnali eszkalációhoz fog vezetni. Biden kifejtette: továbbra sem támogatják olyan fegyverek alkalmazását, amelyek képesek arra, hogy Oroszország területére lőjék ki az ukránok, bármennyire is kéri, követeli ezeket Zelenszkij elnök és csapata. „Nem akarjuk meghosszabbítani a háborút csak azért, hogy fájjon Oroszországnak” – fogalmazott. Egy New York Timesban megjelent írás szerint az elnök azt is leszögezte: felháborítónak tartja Putyin háborúját és tetteit, de

Amerika nem fog lépéseket tenni az orosz elnök leváltása vagy megpuccsolása érdekében.  

„Nem akarunk háborút a NATO és Oroszország között” – mondta keddi beszédében az elnök, világossá téve, hogy ameddig az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit nem támadják meg az oroszok, addig nem vesznek részt közvetlenül a konfliktusban, sem amerikai csapatok Ukrajnába küldésével, sem pedig az orosz erők elleni közvetlen támadással.

Biden szavai azért is érdekesek, mert jelentős irányváltást mutatnak a néhány hónappal ezelőtti szemléletével. Lengyelországban márciusban még úgy fogalmazott Putyinnal kapcsolatban: „Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon!” Ahogy lenni szokott, az elnök szavait a Fehér Ház csapata igyekezett szépíteni a szokásos „nem úgy gondolta, ahogyan mondta” technikával.

Biden egy új, Ukrajnába készülő fegyvercsomagot is bejelentett 700 millió dollár értékben, amely a helikopterek, radarrendszerek, Javelin-rakéták, taktikai járművek mellett HIMARS rakétarendszereket is tartalmaz. Erre azért már többen felkapták a fejüket. A mobil rakétarendszert az 1970-es években fejlesztették ki, és a hat darab 227 mm-es rakéta mellett képes ATACMS rakétát is kilőni, aminek a hatótávolsága 300 kilométer. Ez pedig semmiképpen nem nevezhető kis hatótávolságú fegyvernek. Az amerikai kormányzat tájékoztatása szerint a „hagyományos” rakéták mindössze nyolcvan kilométerre képesek eljutni, ennek pedig az ukránok nagy hasznát fogják venni az orosz utánpótlási vonalak és ütegek támadásánál úgy, hogy ők közben az orosz fegyverek hatótávolságán kívül maradnak.

Kérdés persze, mi történik abban az esetben, ha a HIMARS rendszereket sikerülne közel vinni az orosz határhoz, vagy Amerika precíziós ATACMS rakétákkal is ellátja azokat.

Az amerikai külügy egyik tisztviselője a szokásos nevetséges magyarázatot adta a nagyon is jogos felvetésre: az ukránok becsszóra ígéretet tettek arra, hogy a rakétákat csak az orosz erők visszaverésére használják, nem pedig oroszországi területek elleni támadásra. 

Ez azért megnyugtató. 

Borítókép: U.S. Army

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Einar
2023. február 25. 18:19
Nem akarják meghodszabítani a háborút... Idióta, szenilis barom!
abcdef
2023. február 25. 18:19
"Ez csak azt mutatja, mennyire tehetetlen báb." Tehetetlen és zsarolható, ezért választották ki és hozták ki győztesnek csalással. Pont egy ilyenre volt szükségük, aki ellenkezés nélkül beleviszi az USA-t és az egész világot akár, egy nukleáris háborúba is, ha parancsba adják neki.
drom176
2023. február 25. 18:18
Korábban éppen az ellenkezőjét jelentette ki a demens hülye. A fegyverek meg már rég Ukrajnában voltak, amikor az agyhalott erősködött, hogy nem fog szállítani........
fatman
2022. június 09. 18:22
legújabb: "Joe Biden elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna Oroszországnak adja területeinek egy részét, ha ez véget vet a háborúnak." gratulálok... közel a kijózanodás pillanata...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!