Újabb csapás az étolajpiacra: Indonézia betiltotta a pálmaolaj-exportot

2022. május 01. 09:23

A pálmaültetvények Délkelet-Ázsiában hasonlóan megszokottak, mint nálunk a kukoricatáblák. A kukoricához hasonlóan a pálmagyümölcsből is lehet emberi táplálékot, állati takarmányt vagy üzemanyag-keveréket előállítani. Szappan és egyéb kozmetikai termékek készítésére is használható, jelenleg az egyik legkeresettebb élelmiszer. A kereskedőket is meglepte Joko Widodo (becenevén Jokowi) elnök pénteki bejelentése, miszerint Indonézia, a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője leállítja a pálmaolaj exportját, hogy csillapítsa a hazai árak emelkedését.

2022. május 01. 09:23
null
A pálmaolaj világtermésének kétharmadát adó Indonézia bejelentésére az árak felpörögtek.

Az olajpiacon amúgy is feszült a helyzet az ukrán napraforgóolaj kiesése miatt, ez tovább fokozódott.  

Az olaj amúgy is jól felhasználható a bio-üzemanyagok gyártására, és Indonézia a 2000-es évek közepe óta arra kötelezte az olajfinomítókat, hogy a pálmából származó biodízelt növekvő arányban vegyítsék az üzemanyagukba, csökkentve ezzel az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függést. A szint jelenleg 30 százalékon áll, és fokozatosan 40 százalék felé halad.

A nyers pálmaolaj ára megháromszorozódott az elmúlt két évben, ami mutatja a keresletet a világban, illetve Indonéziában is, mivel a járvány után az indonézek emelkedő jövedelmükkel egyre többet kívánnak utazni is. A támogatott üzemanyag pedig ösztönzi az indonézeket az utazgatásra, hiszen egy kilométert megúsznak nagyjából 4,5 centből. Nem véletlen, hogy a 2018 óta megnövekedett pálmaolaj-kereslet több mint felét az indonéz belföldi fogyasztás adta.

A növényi olajok globális árainál hónapok óta zűrzavar van. A szójaolaj ára csaknem megduplázódott a tavalyi év eleje óta, köszönhetően a dél-amerikai szárazságnak, ahol az összes szójabab körülbelül felét termelik. Az ukrajnai háború visszatartotta a legnagyobb napraforgó utánpótlást. Mindez különösen súlyos problémát jelent a világ legszegényebb dél-ázsiai és szubszaharai afrikai lakosai számára, akik táplálékuk túlnyomó részét az étolajból származó olcsó kalóriákból biztosítják.

A pénteki bejelentés után a helyzet hétfőn kicsit oldódott, mikor az agrárminiszter pontosította, hogy a nyers pálmaolajra nem vonatkozik a kiviteli tilalom. Viszont Indonézia pálmaexportjának többsége feldolgozott olaj formájában történik, amelyet továbbra is érint a tilalom. Indonézia 2021-ben átlagosan havi 620 000 tonna feldolgozott olajat exportált, szemben az átlagosan 100 000 tonna nyers pálmaolajjal. A legnépszerűbb exportcél India, Pakisztán és Spanyolország volt.

Az olyan importőrök, mint India, Banglades és Pakisztán, megpróbálják növelni a pálmaolaj vásárlást Malajziából, de a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője nem tudja betölteni az Indonézia okozta űrt. Indonézia adja India teljes pálmaolajimportjának közel felét, míg Pakisztán és Banglades pálmaolajának közel 80 százalékát Indonéziából importálja.

A kínaiakat is kellemetlenül érinti

Kína a világ második legnagyobb pálmaolaj-importőreként is rövid távú ellátási nehézségekkel szembesülhet, ha a tilalom folytatódik. A mysteel.com kínai árukereskedelmi információs oldal szerint Kína 2022 első negyedévében 258 300 tonna pálmaolajat importált Indonéziából és 242 800 tonnát Malajziából, ami Kína teljes importjának mintegy 52, illetve 48 százalékát tette ki.

A kínaiak azzal számolnak, hogy a kínai-orosz repceolaj megállapodás, illetve az Egyesült Államokból importált földimogyoró enyhíthetik a jelenlegi feszültséget.

A földimogyoró-olaj a pálmaolaj fő helyettesítője Kínában. Az északkelet-kínai Heilongjiang tartomány szombaton már be is jelentette, hogy a tartomány növeli a földimogyoró vetési területét 10 millió mu (666 666,67 hektár) fölé, ami 2,6 milliárd jinnel (1,3 millió tonnával) növeli a termelést 2022-ben.

A pálmaolaj exporttilalma több világcégre is hatással lehet

UNILEVER

A vállalat a pálmaolaj legnagyobb felhasználója a fogyasztási cikkek iparában. Az Unilever 2016-os közlése szerint körülbelül 1 millió tonna nyers pálmaolajat és származékait, valamint körülbelül 0,5 millió tonna nyers pálmamagolajat és származékait használta fel.

NESTLE

2020-ban a KitKat csokoládé táblák gyártója körülbelül 453 000 tonna pálmaolajat és pálmamagolajat vásárolt, főként Indonéziából és Malajziából – írja a honlapján. Körülbelül 88 beszállítótól, 1600 malomból, 21 országból, köztük Latin-Amerikából, Afrikából és Ázsia más részeiből is vásárol.

PROCTER & GAMBLE

A vállalat mintegy 605 000 tonna pálmaolajat és pálmamagolajat, valamint ezek származékait használta fel a 2020-2021-es pénzügyi évében. Tisztítószereikben, valamint szépségápolási termékeiben használják. Felvásárolták a globális pálmaolaj-termelés mintegy 0,8 százalékát, ennek mintegy 70 százalékát malajziai és indonéz finomítókból.

A Mondelez International, az Oreo süti gyártója használja fel a világ pálmaolaj-termésének 0,5 százalékát.

A Danone fogyasztása pedig 71 ezer tonna volt 2018-ban.

A L'Oreal 2021-ben azt közölte, hogy kevesebb, mint 310 tonna pálmaolajat vásárolt, de beszállítóitól 71 000 tonnának megfelelő mennyiségben használt összetevőket, köztük pálmaszármazékokat.

A pálmaolaj vagy pálmazsír, az olajpálma termésének húsából kinyerhető olcsó zsiradék, a narancssárgától a vörösbarna árnyalatig ismeretes. Színét karotin tartalma adja. Frissen sajtolva ibolyához hasonló illatot áraszt, és enyhe, jellegzetes íze van. Huzamosabb ideig levegőn tárolva színtelenné válik, szaga és íze avas jellegű lesz
A szárított és gépi úton feltört csonthéj magjából préselik a habzó pálmamagolajat. Frissen sajtolva, szobahőmérséklet alatt vajszerű, fehér vagy gyengén sárgára színezett, kellemes dióízű aromás olaj. Ezt szintén használják fogyasztási zsiradékként, mint pálmamag-étolajat, ám főleg szappant és kozmetikai szereket készítenek belőle.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. május 11. 20:39
Pálmaolajat egyen az, akinek hét anyja van egy faluban.
makám
2022. május 03. 19:09
"Újabb csapás az étolajpiacra: Indonézia betiltotta a pálmaolaj-exportot" kb két hete...
dekoninck
2022. május 03. 09:05
Kérdés, hogy mi történne, ha nem lenne chips a boltok polcain. Szerintem semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!