Segélyért bármit: nyugat felé nyitnak a vademberekként megbélyegzett tálibok

2022. május 29. 07:22

Bár sokak szerint a tálibok igazi „vademberek” és lehetetlen modernizálni a gondolkodásukat, egy amerikai történész szerint Amerika is felelős a sikertelen integrálási programért. 

2022. május 29. 07:22
null

Vademberekként kezelik a tálibokat, de úgy tűnik, az USA is hibázott

2001-ben a The Atlantic amerikai magazin azt állította, hogy a tálibok „középkori elbutítási programja” indokolta az amerikaiak afganisztáni inváziójának támogatását. 

A hadjárat csúcspontján Erik Prince, a Blackwater vezérigazgatója a tálibokat „barbároknak” nevezte, akik szerinte „úgy gondolkoznak, mintha a középkorban élnének”

Prince véleményét egy évtizeddel később politikusok és tábornokok is osztották, a tálibokat „degenerált vadembereknek” és „fosztogató középkori vallási szektának” nevezték. 

Három hónappal ezelőtt a Közel-Keleti Intézet arra a következtetésre jutott, hogy 

bár az USA megpróbálta a társadalomba integrálni a tálibokat és modernizálni a gondolkodásukat, kudarcot vallottak 

– a „középkori gondolkodásuk ugyanolyan merev maradt”, mint amilyen mindig is volt – adta hírül a Palladium hírportál. 

Carter Malkasian történész és az Afganisztánban dolgozó amerikai katonai parancsnokok egykori tanácsadója szerint a sikertelenség az USA hibája is. A történész szerint már a Bush-kormányzat is elutasító volt – 2001 és 2003 között – a magukat megadni készülő tálibokkal szemben, 

az afgán csapatoknak pedig nem biztosított elegendő forrást a tálibok kiűzéséhez. 

Az Obama-kormányzat a kritikus 2015-ös évben korlátozta az amerikai légierő alkalmazását, a Trump-kormányzat pedig nem tartotta stabilan az afgánok számát a tárgyalóasztalnál, így ezzel megszüntette az amerikai diplomaták egyetlen beleszólási lehetőségét az ügybe.

A nyugati nyitáson dolgoznak a tálibok

Na de miért is olyanok a tálibok, amilyenek?

„A tálibok ideológiája alapvetően abból indul ki, hogy a rendszer, amit képviselnek globális, istennek tetsző emberi szerveződési forma, amelynek mindenhol el kell terjednie” – derül ki a Makronóm korábbi interjújából, amelyben Háda Bélával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársával beszélgettünk.

Bár az USA „jóindulatáért” nem voltak hajlandóak változtatni a tálibok, úgy tűnik, hogy a segély már elég motiváció számukra. 

Háda Béla szerint a tálibok nyitni akarnak a nyugat felé, jelenleg a segélyek újraindítását akarják elérni – ezt azonban a nyugati világ feltételekhez, többek között a kábítószerpiac visszaszorításához köti – így a tálibok visszaszorították a máktermesztést. 

Háda Béla továbbá arról is beszélt, hogy az ígéretek ellenére a nők helyzete romlik a tálib uralom alatt. 

„A tálibok részéről taktikai lépés volt, hogy megígérték, nem veszik el újra a nők jogait, aztán fokozatosan mégis megtették. A vezetésen belül egyébként vannak viták a radikálisabb és a nemzetközi közösség elvárásait jobban figyelembe vevő csoportosulás között, amelyeket általában a frakciók egymásnak tett engedményeivel oldanak fel. A nők háttérbe szorítása valószínűleg egy ilyen alkunak a része” – állítja a szakértő. 

Egy afgán nő vallomása: A tálib megszállás óta mindenemet elveszítettem

A Brut. egyik februári videója bemutatja, hogy valójában félelemben élnek az afgán nők a tálib megszállás óta. 

A videóban szereplő – eltakart arcú – nők arról számoltak be, hogy a szépségszalonokon kívül nem dolgozhatnak – ott is csak azért, mert a férfiak nem érhetnek a nőkhöz, ezért kénytelenek nőket alkalmazni. 

„Mióta megérkeztek a tálibok, a gazdaság összeomlott, így kevesebb vendégünk van a korábbi időszakhoz képest” – meséli a Brut. videójában egy szépségszalonban dolgozó afgán nő. 

Borítókép: MTI/AP/Ebrahim Noroozi
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
retyezáti remete
2022. május 30. 14:08
ja, és aki idén vásárol, annak erzsébet utalvány is jár.:)
Ben Jeremiah
2022. május 30. 14:08
Nincs itt semmi látnivaló. Mikor a SZU megalakult, és ezerszámra deportálták és végezték ki az embereket, mindent államosítottak, igazi tálib uralom alakult ki. Egyik oldalról volt a fehérek harca, akik megpróbálták a szovjeteket kipenderíteni - de az USA már akkor boltolt leninékkel, az elzabrált műkincseket, aranyat cserélgették búzára, gépekre, és segítettek a gyárakat felépíteni, üzemeltetni. Mikor közben verbálisan nagy szovjetellenesek voltak, és "támogatták" a fehéreket. Amúgy H. Ford, aki később Hitlernek is nagy csodálója volt, a lenin szu-val is jó üzleteket kötött. És annak idején az iszlám állammal is megtalálta az usa a közös üzleti lehetőséget. Pont a tálibokkal ne tudnának üzletelni?
foldizs
2022. május 30. 14:07
Magyarország tárt karokkal várja őket, amennyiben letelepedési kötvénnyel jönnek!
Akitlosz
2022. május 30. 13:55
A cikk nem írja le a valós okot Amerika háborújára így igencsak félrevezető. Afganisztán biztosítja csaknem az egész világpiacnak a heroin alapanyagot mák termesztésével. A heroin legeslegfőbb piaca az Amerikai Egyesült Államok. Mint minden terméknél a heroinnál sem az alapanyag termesztő keres jól, hanem a kereskedő, azaz a haszon legnagyobb része az Amerikai Egyesült Államoké. Óriási üzlet. Hanem aztán az történt 2001-ben, hogy a tálibok felléptek a máktermesztés ellen. Primitív eszközeikkel - botokkal - gyakorlatilag felszámolták 2001-ben a heroin alapanyag termesztést Afganisztánban. A világpiac abban az évben ezt még át tudta vészelni a tartalékokból, de ha így maradt volna 2002-ben is akkor az globálisan is összeomlasztotta volna a heroin piacot beláthatatlan gazdasági és társadalmi következményekkel. Ezért aztán Amerika gyorsan lépett, 2001-ben megtámadta Afganisztánt és 2002-ben már újra a régi fényében virágzott a mák Afganisztánban. Amerikai katonák által védve amerikai megszállás alatt a máktermesztés újabb és újabb rekordokat döntögetett. Az üzlet nagyobbá vált, mint valaha. Annyi, de annyi sok pénzről van szó, amennyiért már háborúzni is érdemes. A Nyugatnak az "emberi jogok" és egyéb hasonló kitalációk csak ürügyek, ami számít, mint mindig, a pénz. Ugyan ki háborúzna azért, hogy az afgán nők hány osztályba járhassanak? Úgyhogy ahogyan eddig, ezután is a Nyugat gazdasági érdekei fogják meghatározni a tálibokhoz való hozzáállását. https://news.un.org/en/sites/news.un.org.en/files/legacy-news-images/photos/large/2017/November/Afghan_opium_survey-01.jpg Közben persze megy az álszent siránkozás a szegény afgán nők tanulásáért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!