Kiszabadítanák az ukrán gabonát: Nagy-Britannia hadihajókat küldene az ukrán kikötőkhöz, a dánok Harpoon rakétákat

2022. május 26. 08:00

A cél a gabonakivitel biztosítása, a nyugati országok szerint ezzel nem eszkalálódik a háború. Az oroszok nem annyira biztosak ebben.

2022. május 26. 08:00
null

Blokkolja a fekete-tengeri kikötőkből induló gabonaszállítmányok kihajózását Oroszország. Jelenleg több millió tonna gabona áll a raktárakban Ukrajnában, ami az ENSZ jelentése szerint több mint 300 millió ember élelmiszerellátását érinti majd – főként Afrikában. Az ukrán gabona miatti élelmiszerhiány már számos országban erősen érezteti hatását, az e miatt bekövetkező destabilizáció és migrációs hullám gyakorlatilag borítékolható – mondta David Beasley, az ENSZ élelmezési programjának illetékese, hozzátéve: a szervezet az éhezőknek szánt gabonamennyiség felét vásárolta eddig Ukrajnából, a tengeri blokád miatt azonban Ukrajna jelenleg csak vasúti vagy folyami úton tudja a szállítmányokat elindítani, a szűkös kapacitás miatt ezért felére csökkent az export.

A tengeri blokád válaszlépés volt az USA 40 milliárdos hadisegély-csomagjára, amit a Kongresszus megszavazott. A Kreml úgy reagált a kikötők megnyitására irányuló kérésre, hogy közölte:

a kereskedelmet elsősorban az USA és az Európai Unió szankciói taszították káoszba,

így nem ártana azokat felülvizsgálni, ha újra nagy mennyiségű ukrán búzát akarnak látni a világpiacon. 

Nagy-Britannia most úgy döntött, kézbe veszi a dolgot, és a blokád megtörése érdekében azzal a gondolattal játszik, hogy hadihajókat küld a kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőkhöz – elsősorban Odesszához –, biztosítva az ukrán teherszállítók kijutását onnan. A korridor létrehozásának tervéhez több ország is csatlakozott, Moszkva kompromisszumképessége azonban kulcsfontosságú a kivitelezésben. 

Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kért a nyugati országoktól, hogy a partokról tudja lőni az orosz hadihajókat.

A brit felajánlással egy időben Dánia bejelentette, hogy Harpoon rakétákat szállít Ukrajnának, amelyekkel Odesszából tudják lőni az orosz flotta egységeit.

(Zelenszkij régóta követel nagy hatótávolságú rakétákat, eddig azért nem kapott, nehogy eszébe jusson orosz területeket támadni vele, ezzel új dimenzióba helyezve a háborút.) A britek közben aknamentesítik a tengert a kérdéses területen, majd kíséretet biztosítanak a teherszállítóknak. 

Az akcióban Litvánia is részt venne. Gabrielius Landsbergis külügyminiszter úgy fogalmazott: a hadihajók jelenléte nem eszkalálná a konfliktust, mivel azok nem vesznek részt a háborúban. Nem tudni, pontosan ezt hogyan értette, mert ha az ukránok dán szállítású amerikai Harpoonokkal lövik az orosz hajókat, mindezt úgy, hogy közben brit és más országok hadihajói cirkálnak háborús vizeken, a Kreml nehezen fogja másként értelmezni a helyzetet. Miután a szankciók enyhítéséről a nyugati országok nem tárgyalnak, a hadihajók megjelenése a Fekete-tengeren újabb súlyos konfliktus forrása lehet.

Borítókép: Aknaveszélyre figyelmeztető tábla a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosban.
MTI/EPA/Sztepan Franko

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. június 04. 21:47
bukott politikus... lélegeztetőgépen van... de a következő választáson úgyis megbukik... jön a munkáspárt... persze a demokraták is megbuknak... nagy változások lesznek itt 2 éven belül...
Dezsőke
2022. június 03. 22:33
Volna olyan egyszerű megoldás is: a proxy háború befejezése. ezt a háborút az ukránok már régen elveszítették. fegyverletétel. orosz feltételeknek megfelelés, megegyezés. a jelenlegi geopolitikai helyzet tiszteletben tartása szankciól és embargó beszüntetése az eddig békés viszonyok helyreállítása politikai, kultúrális és gazdasági téren egyaránt
AKissLaci
2022. június 02. 19:12
Van itt egy apró félreértés: úgy véled, hogy Johnson azért van ott, ahol van, hogy brit érdekeket képviseljen. Ez kissé naiv elképzelés. Ő azért van ott, hogy az angolszász (US-UK) tőkestruktúrák érdekeit szolgálja, és - Nagy-Britanniában - minél több közpénzt csoportosítson át ezen tőkestruktúrák magánpénzévé. (Ebben abszolút nem különbözik a legtöbb EU-s ország vezetőitől). Ha esetleg ez az elsődleges tevékenysége esetleg - távolról! - egybeesne a brit nép érdekeivel is, akkor még jobb, mert eladhatja politikai sikernek. Ez a bohókás cikk nem egyéb, mint szar brit propaganda. Meg dán. (Mellesleg én nagyon bírom a dánokat!.) Ők is küldenek Harpoon rakétákat Ukrajnának! Minek? Sőt, minekminek?! Minek#1: A dánok teljes exportjának 25%-át mezőgazdasági (kész)termékek adják. Akkor talán nem nehéz belátni, hogy teljes mértékben önellátóak kaja-fronton, nem? Mi a faszt foglalkoznának az ukrán gabonaexporttal?! (Sőt! Ukrán gabonaexport NÉLKÜL nem tudnák esetleg jobban eladni a saját cuccukat?!) Minek#2: Nagyon kell az ukránoknak a Harpoon! Majd hozzávágják az oroszokhoz, és esetleg eltörnek vele egy-két lábat. Ezt mondjuk hokiütővel is lehet, és az jóval olcsóbb, mint egy Harpoon 1.5 millió dollárért. Mert a hoholok nem fogják kilőni őket, ugyanis nincs mivel kilőniük őket. Az egész csak kábítás. Gondolom, a dán kormány is csatlakozott az #IStandWithUkraine Twitter-csoporthoz, és most like-okat gyűjt a mainstream média fogyasztóitól. De nagyon jól tudják, hogy nem mennek azok a Harpoonok sehová! Én ugyan nem csatlakoztam ehhez az autista elfekvőhöz, de én is felajánlok .elenszkijnek némi "nehézfegyverzetet", úgymint szájvíz. Épp ideje lenne, hogy kimossa azt a bűzhödt pofáját vele. Azonnal postázom is (és nem kérek cserébe F-16-osokat), mihelyt az első Ukrajnába tartó angol hadihajó beparkolt egy magyar tengeri kikötőbe.
1469valaki
2022. május 31. 14:18
Haggyátok idióta nincs vele mire menni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!