Emelkednek az élelmiszerárak, de ez nem mindenkinek rossz: egy amerikai családot meggazdagított a válság

2022. május 18. 17:30

Az ukrajnai orosz invázió miatt óriásit ugrott az élelmiszerek világpiaci ára, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a szupergazdag Cargill család három tagja – akik a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalatának többségi tulajdonosai – a világ 500 leggazdagabb embere közé kerüljenek.

2022. május 18. 17:30
null
Fekete Kíra

A testvérek – James Cargill, Austen Cargill és Marianne Liebmann – mind William Wallace Cargill dédunokái, aki 1865-ben alapította a Cargill vállalatot. A testvérek becsült vagyona 5,4 milliárd dollár (4,1 milliárd font) – idén pedig eddig ötödével nőtt a vagyonuk.

A Cargill élelmiszeripari óriásvállalat 70 országban több mint 155 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és várhatóan idén rekordnyereségük lesz, amely meghaladja majd a 2021-es 5 milliárd dolláros nyereséget – állítja a The Guardian.

A minnesotai székhelyű Cargill tavaly 63 százalékos, tehát közel 4,93 milliárd dolláros nyereségnövekedésről számolt be, ami 

157 éves története során a legnagyobb nyereségnövekedés.

 A bevételek 17 százalékkal 134 milliárd dollárra emelkedtek.

Andrew Speke, a méltányosabb társadalomért kampányoló High Pay Centre kutatóközpont munkatársa szerint a Cargill család növekvő vagyona „lehangoló példája a jelenlegi gazdasági modellünknek, amely lehetővé tette egy apró kisebbség számára, hogy egyre gazdagabbá váljon – annak ellenére, hogy a megélhetési válság milliók elszegényedésével fenyeget”.

Hozzátette: „Most minden eddiginél fontosabb, hogy a kormányok komoly lépéseket tegyenek a vagyon újraosztására a szupergazdagoktól az alacsony és közepes jövedelműek felé”.

„Elengedhetetlen, hogy újra egyensúlyba hozzuk gazdaságainkat, megadóztatva a hozzám hasonló embereket, és 

Már az amerikai politikusoknak is elegük van abból, hogy az infláció ürügyén nyerészkednek az óriáscégek

Ahogyan a Makronóm korábban megírta, Bernie Sanders amerikai baloldali szenátor szerint a vállalatok az infláció érvét használják arra, hogy az árak drágításával felháborító profitra tegyenek szert. A vállalati nyerészkedés megfékezésére a baloldali politikus a vállalati extraprofitok megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be az amerikai Kongresszusnak, amivel az állítólagos vállalati kapzsiságnak is véget vetne.

„Az amerikaiaknak elegük van a vállalati kapzsiságból. Elegük van abból, hogy a rekordokat döntögető profitot termelő vállalatok lenyúlják őket. 

 – nyilatkozta Sanders kiadott közleményében.

„Nem hagyhatjuk, hogy a nagy, nyereséges vállalatok továbbra is kihasználják az ukrajnai háborút, a világjárványt és az infláció kísértetét arra, hogy a gazdaság minden ágazatában az amerikaiak lenyúlásával felháborító profitot termeljenek. Itt az ideje, hogy megvitassuk, hogyan táplálja a vállalati kapzsiság és nyerészkedés az inflációt” – jelentette ki a politikus.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!