Csúcson a rubel, az oroszok csökkentették a devizabevételek kötelező értékesítését

2022. május 28. 17:44

A hét elejére a rubel az elmúlt közel hét év legmagasabb szintjére erősödött. A moszkvai tőzsdén hétfőn az euró 2015 júniusa óta először esett 59 rubel/euróra. A dollár árfolyama 57,50 rubel/dollár volt. Az orosz pénzügyminisztérium csökkentette a vállalatok devizabevételeinek kötelező értékesítését.

2022. május 28. 17:44
null

Az orosz pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy a rubel árfolyamának stabilizálódása és a megfelelő szintű devizalikviditás elérése mellett a kormánybizottság úgy döntött, hogy csökkenti az exportőrök devizabevételeinek kötelező értékesítésére vonatkozó követelményt.

Most a valuta 50 százalékát kötelesek eladni az addigi 80 százalék helyett.

Az orosz kormány február 28-án a jegybankkal szembeni szankciók miatt arra utasította az orosz exportőröket, hogy a külkereskedelmi megállapodásokból származó bevétel 80 százalékát három munkanapon belül kötelezően értékesítsék. Áprilisban az orosz jegybank enyhítette a devizaellenőrzést a nem elsődleges, nem energetikai szektorban működő orosz exportáló vállalatoknak. Számukra a kötelező devizaértékesítés határideje 3-ról 60 munkanapra emelkedett.

Az elmúlt időszakban látványosan emelkedett a rubel árfolyama, de az elemzők figyelmeztetnek, hogy

Valójában április eleje óta egy szereplő van a devizapiacon, az exportőrök. Arra számítanak, hogy hagyományosan a nyár mindig keresletet generál a valuta iránt, illetve a korlátozások további enyhítése és feloldása majd visszafogja az erősödést. Mindemellett nem látnak okot a rubel jelentős gyengülésére sem. Még ha történne is valamiféle visszafordulás, a legjobb esetben a dollár megközelítheti a 65 rubelt, legfeljebb 70 rubelt.

A hónap elején az orosz pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy

Csaknem 800 milliárd rubelt vártak. De mindezt főleg a jócskán megerősödött rubelnek tulajdonították. A bevételek növekedtek, például a gázértékesítésből, az átváltás után a végösszeg viszont alacsonyabb maradt. Ebben a tekintetben jobb lenne az orosz költségvetésnek, ha a rubel árfolyama gyengülne.

Általában a költségvetés számára előnyös a gyengébb árfolyam. Bár az oroszok számításai szerint idén a meglehetősen magas energiaárak mellett meg tud birkózni egy erősebb árfolyammal is.

Mindez persze csökkenti a kiadások növelésének lehetőségét, hiszen kevesebb lesz a bevétel, a hiányt pedig a jelenlegi viszonyok között nem volna biztonságos növelni. A jegybank a legutóbbi ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy mérlegeli az exportbevételek kötelező értékesítésének eltörlését vagy csökkentését. Szerintük nem szabad túlbecsülni az exportbevételek kötelező átváltásának eltörlését: ha ez megtörténik, akkor is folytatódik az átváltás, mert a cégeknek nincs szükségük annyi valutára.

A dollár már júniusra 70,5 rubelre drágul, az euró meghaladhatja a 74 rubelt. Decemberre pedig az amerikai fizetőeszköz 76, az euró pedig 82 rubelre tér vissza.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2022. június 13. 22:34
A cikkhez valamit, szopósszájúkám?
fatman
2022. június 02. 18:27
nem kell túl erős rubel... de pontosan beállíthatják az árfolyamot, amire akarják... ez van, ha pozitív a kereskedelmi mérleged...
Rocktoberi
2022. június 02. 00:46
Kádártól vetted a márkát? Átbaszott, mi?
Nagy Pál
2022. június 02. 00:46
Ne hülyeséget kérdezz, hanem azt, hogy mekkora forgalom volt ezen az áron, és azt ki generálta. Tudod Kádárnál is 17 Ft körül volt egy német márka.... és mennyit vehettél belőle?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!