Csúcson a rubel, az oroszok csökkentették a devizabevételek kötelező értékesítését

2022. május 27. 07:41

A hét elejére a rubel az elmúlt közel hét év legmagasabb szintjére erősödött. A moszkvai tőzsdén hétfőn az euró 2015 júniusa óta először esett 59 rubel/euróra. A dollár árfolyama 57,50 rubel/dollár volt. Az orosz pénzügyminisztérium csökkentette a vállalatok devizabevételeinek kötelező értékesítését.

2022. május 27. 07:41
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Az orosz pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy a rubel árfolyamának stabilizálódása és a megfelelő szintű devizalikviditás elérése mellett a kormánybizottság úgy döntött, hogy csökkenti az exportőrök devizabevételeinek kötelező értékesítésére vonatkozó követelményt.

Most a valuta 50 százalékát kötelesek eladni az addigi 80 százalék helyett.

Az orosz kormány február 28-án a jegybankkal szembeni szankciók miatt arra utasította az orosz exportőröket, hogy a külkereskedelmi megállapodásokból származó bevétel 80 százalékát három munkanapon belül kötelezően értékesítsék. Áprilisban az orosz jegybank enyhítette a devizaellenőrzést a nem elsődleges, nem energetikai szektorban működő orosz exportáló vállalatoknak. Számukra a kötelező devizaértékesítés határideje 3-ról 60 munkanapra emelkedett.

Az elmúlt időszakban látványosan emelkedett a rubel árfolyama, de az elemzők figyelmeztetnek, hogy

Valójában április eleje óta egy szereplő van a devizapiacon, az exportőrök. Arra számítanak, hogy hagyományosan a nyár mindig keresletet generál a valuta iránt, illetve a korlátozások további enyhítése és feloldása majd visszafogja az erősödést. Mindemellett nem látnak okot a rubel jelentős gyengülésére sem. Még ha történne is valamiféle visszafordulás, a legjobb esetben a dollár megközelítheti a 65 rubelt, legfeljebb 70 rubelt.

A hónap elején az orosz pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy

Csaknem 800 milliárd rubelt vártak. De mindezt főleg a jócskán megerősödött rubelnek tulajdonították. A bevételek növekedtek, például a gázértékesítésből, az átváltás után a végösszeg viszont alacsonyabb maradt. Ebben a tekintetben jobb lenne az orosz költségvetésnek, ha a rubel árfolyama gyengülne.

Általában a költségvetés számára előnyös a gyengébb árfolyam. Bár az oroszok számításai szerint idén a meglehetősen magas energiaárak mellett meg tud birkózni egy erősebb árfolyammal is.

Mindez persze csökkenti a kiadások növelésének lehetőségét, hiszen kevesebb lesz a bevétel, a hiányt pedig a jelenlegi viszonyok között nem volna biztonságos növelni. A jegybank a legutóbbi ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy mérlegeli az exportbevételek kötelező értékesítésének eltörlését vagy csökkentését. Szerintük nem szabad túlbecsülni az exportbevételek kötelező átváltásának eltörlését: ha ez megtörténik, akkor is folytatódik az átváltás, mert a cégeknek nincs szükségük annyi valutára.

A dollár már júniusra 70,5 rubelre drágul, az euró meghaladhatja a 74 rubelt. Decemberre pedig az amerikai fizetőeszköz 76, az euró pedig 82 rubelre tér vissza.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. május 28. 10:49
De kibasztunk velük...
USsange
2022. május 28. 10:49
A hülyék nem tudnak kibaszni az okosokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!