A kormány rengeteg támogatást adott a multiknak, ezért a különadókkal is el kell menni a falig

2022. április 21. 12:57

2022. április 21. 12:57
null

Veress József, az MTA doktora, professor emeritus (ELTE) írása a Makronómon.

az MTA doktora, professor emeritus (ELTE) írása a Makronómon.


Örkény emlékezetes egypercesében a gépkocsivezető este a másnapi újságban olvassa saját halálhírét. Nem hiszi el, de tényleg meghal autóbalesetben. Néhai Avar János könyvet írt az USA első női elnökéről, ám Trump nyert, de a „Hillary” így is megjelent „Az elveszett elnökség” alcímmel. Abszurd és groteszk.

Amikor gyerekkoromban elalvás előtt a Szabad Európa rádió mesterségesen zavart adását hallottam (a Nyugat szabad volt, mi nagyon nem), arra azért nem gondolhattam, hogy közel hetven év múlva április hetedikén, mindössze négy nappal a választások után (mára a Nyugat a saját foglya, mi még nem, ez is abszurd és groteszk) a szabadeuropa.hu így tálal:Gazdasági válság: nehéz lesz tizenkét év kormányzás után másra mutogatni [...] A választások előtti osztogatás, a rezsicsökkentés, az üzemanyagok és néhány alapvető élelmiszer árának befagyasztása mellett szinte üres államkasszával vág neki a kormány a gazdasági bajok orvoslásának. Elszabaduló energiaárak, tomboló infláció, lassuló növekedés, elakadó uniós pénzek, brutális költségvetési hiány: nehéz lesz megszorítások nélkül kezelni a helyzetet.” 

Értem, ők is másra számítottak. Értem, fogalmuk sincs arról, hogy mi a gazdasági válság. Kérdezik is Bod Péter Ákost, akinek a Portfólión április negyedikén megjelent írása így kezdődik:  „Ami eddig történt, nem folytatható”. Pályatársam hivatkozott cikkében kifejti, hogy folyamatosan romló gazdasági környezetben stabilizálni kell. Hangsúlyozza, a cikk írásakor még nem tudta, mi lesz a választás eredménye. (Vö: Avar János) 

A riogatások szivárványszínei azóta is kimeríthetetlenek, a balliberális média ontja a szokásos közgazdász önkéntesek fenyegetésáradatát. A csődöt vizionálóknak határozott választ ad Oláh Dániel kitűnő cikkében a Mandiner hasábjain. Tényként azonban szögezzük le: az elmúlt években mind a nemzeti vagyon, mind pedig a magánmegtakarítások nőttek.

Messze nem arról van szó, hogy a kormány új futama előtt a helyzet problémamentes lenne, de a kialakult körülmények között csupán a magas infláció kisebb része köthető belső okokhoz. Itt álljunk is meg egy pillanatra. Olvassuk, halljuk: a gigainfláció semmissé teszi a béremeléseket és a 13. havi nyugdíjakat. Ez nem igaz, de tegyük fel, hogy az. Ám

mi lett volna, ha nincs béremelés és 13. havi nyugdíj? 

A mai starthelyzet a kormány számára a korábbiakkal összevetve gyökeresen más. Háború, COVID, energiaárak, az EU feltűnő és nem lankadó agresszivitása. Ez utóbbinak van egy érdekes, de ránk nézve igen szomorú és peches mellékszála. Mint tudjuk, véletlenek nincsenek. A két legtámadóbb EU biztos irányunkban Vĕra Jourová és Didier Reynders. Súlyos ügyek gyanúsítottjaiból lettek jogállamisági és korrupciós EB tagok. Véletlenek márpedig nincsenek. 

Egyelőre nem a gazdasági helyzet súlyos, hanem a gazdaságpolitika formálása bonyolult, az említett külső tényezők közötti lavírozás lesz nehéz. Nem csak nekünk. Ennek jeleit Romániától kezdve Belgiumon át Németországig látjuk, és ez csupán a kezdet. A háború befejezésének dátuma majdhogynem mellékes a hosszan elnyúló következményekhez képest. Eddig a reagálási sebesség volt a fontos (árstopok), innen a különböző, egymással sokszor ellentétes szempontok összehangolásának sikeressége lesz a döntő.

Gazdaságpolitikánk fő elvét, a munkacentrikusságot feladni nem szabad. A világ gazdasági szereplői közül a legkisebb alkuerővel az individuumok rendelkeznek. Őket követik a hazai vállalkozások, majd a nemzeti költségvetés, aztán az EU költségvetés, s így jutunk el a reál- és pénzügyi gazdaság globál szereplőihez. 

Folytatni kell a tárgyalásokat a globál szereplőkkel, a pénzügyi világ képviselőivel és igen: az óriássá lett (tett) hazaiakkal a terhek valamivel arányosabb elosztása érdekében. A különadókkal leírható lehetőségek rése egyre szűkül, de ahogy mondják: el kell menni a falig. A kormánynak nem kell kuncsorognia, beruházási támogatások garmadával tette könnyebbé a multik befektetéseit.

Annyi piacot, amennyit lehetséges, annyi államot, amennyi szükséges. Ez volt hajdan a nyugatnémet szociáldemokrata gazdaságfilozófia ‒ időtálló ‒ elve. Most nagyjából egy olyan uniós költségvetésnyi (hét év) ciklus jön, ahol annyi állam kell, amennyi lehetséges, és annyi piac, amennyi lehetséges. Az állam pedig elsősorban saját működési költségeivel legyen takarékos.

Nehéz időszak jön, talán mindenki érzi, én is. A reményt többek között az ellendrukkerek fanatikus elszántsága is adhatja. Megszólalt nagy „kedvencem”, Paul Lendvai. (Trauerarbeit in Ungarn derstandard.at) Ötven éve nem érzett olyan borús hangulatot itthon, mint most, a FIDESZ-győzelem után. Az én gyászmunkám tárgya az ő legalább fél évszázada kimúlt objektivitása.
 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2022. május 17. 15:54
Tik ott a ballib oldalon egyfolytában hazudtok. Ez a nagy baj!
Rocktoberi
2022. május 17. 15:54
Ez kb. annyira tényszerű minthogy neked vannak százmilliárdjaid itt-ott.
Hair is on Ford
2022. május 17. 15:53
Mert szerinted eddig honnan jöttek az energiahordozók te faszparaszt?Itt ugatsz közbe meg a tescoba jársz kutyaszalámiért.
budapesti
2022. április 24. 00:26
Őrületes áremelkedés jön minden terméknél az USA által erőltetett szankciók miatt! Ezt pedig béremelések nem fogják tudni kompenzálni, mert az inflációhoz vezetne. Egy éven belül az életszínvonalunk átlagosan 20-25%-kal csökkenni fog - általában Európában, nemcsak Magyarországon -, ha nem állnak le mindezzel még idén. Ha leállnak vele, akkor csak 10-15%-kal... Ez az, ami most Európában mindannyiunkat a leginkább fenyeget, még a muzulmán bevándorlóknál is jobban. (Egyébként ők is újra megindulhatnak mindezek miatt...) Az európai kereszténydemokrata, konzervatív és patrióta pártoknak ezzel kell számolnia, ezt kell középpontba helyeznie a fellépéseikben, nyilatkozataikban, programjaikban, propagandájukban. Érik az első tüntetés az amerikai Demokrata Párt és annak kormánya és médiája ellen az USA nagykövetsége előtt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!