Májusban sem áll le Szerbia kőolajellátása

2022. április 10. 10:31

Európai Unió Tanácsa elfogadta az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját, amely alapján Szerbia kivételt képez az Oroszországból érkező kőolajra és földgázra vonatkozó EU-szankciók alól, közölte Zorana Mihajlović szerb bányászati és energetikai miniszter. Szavai szerint ezzel Szerbia a régió államaihoz képest jelentősen kedvezőbb pozícióba kerül.

2022. április 10. 10:31
null

Egyébként március vége óta erre az információra várt Szerbia, ugyanis miután március 29-én a JANAF (Jadranski naftovod) közölte, hogy nem tudja majd transzportálni a NIS kőolajipari vállalatnak (amely többségi tulajdonosa az orosz Gazprom Neft) a kőolajat, mert az EU szakciókat vezetett be az orosz energetikai vállalatokkal szemben is, így május 15-e után megszűnt volna az ország JANAF-on keresztül történő kőolajellátása. Ettől azonban már nem kell tartania, Szerbia folytathatja az importot az adriai kőolajvezetéken keresztül.

Szerbia a kőolaj-szükségleteinek több mint 70 százalékát behozatallal elégíti ki, ugyanis a hazai források a szükségletek negyedét, vagyis csupán 26,1 százalékát fedezik. A legnagyobb kőolajmennyiség a JANAF-on kereszül érkezik az országba.

Tovább csökkent az üzemanyag ára

Ismét csökkent az üzemanyag ára Szerbiában. Péntektől a szerb kereskedelmi minisztérium által közzétett árkorrekció szerint (ami április 15-ig marad érvényben) az eurodízel literje 196,4 dinárba (1,64 euróba), az Euro Premium BMB 95 benzin literje pedig 174,20 dinárba (1,47 euróba) kerül majd.

Az eurodízel a múlt heti árakhoz képest 60 parával lett olcsóbb, míg a benzinért 80 parával kell kevesebbet fizetnünk literenként, ugyanis egy héttel korábban a szerbiai töltőállomásokon az eurodízel 197, a BMB 95 benzin pedig 175 dinárba került.

Április végéig korlátozzák az üzemanyagárakat

A március közepén meghozott döntés a kőolajszármazékok árának féken tartásáról április 11-én lejárt volna, így a napokban további korlátozás mellett döntött a kormány, és ennek értelmében április 30-áig szabályozzák az üzemanyagárakat. Tatjana Matić, szerb kereskedelmi miniszter a szerb médiának adott nyilatkozata alapján, a megújított rendelet szövegét idejében egyeztették az energiaügyi, a gazdasági és a pénzügyminisztériummal. Arról, hogy mi várható május 1-je után a kőolajszármazékok árának további alakulása kapcsán, megjósolhatatlan, hiszem a világpiaci árak is folyamatosan ingadoznak. Mint mondta, mérsékelt optimizmussal tekintenek a jövőbe, a derivátumok árának stabilizálódására számítanak.

A rendelet egyébként csak említett két üzemanyagra vonatkozik, az adalékokkal dúsított üzemanyagok árai szabadon képezhetőek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!