Betakarítás szinte veszteség nélkül: az amerikai John Deere-nek is szállít a munkaerőhiánytól nem tartó vállalat

2022. április 22. 12:09

Csaknem hetven éve gyárt és javít mezőgazdasági gépeket, mostanra a fókusz a takarmánybetakarító gépek fejlesztése és gyártása felé tolódott el. A TREND FM április elejei Fejlődik a Hazai című műsorában az Optigép Kft. ügyvezető igazgatója, Patkás János elárulta: náluk az országban jellemző jelenséggel ellentétben bőség van munkaerőből, szerencsére válogathatnak.

2022. április 22. 12:09
null

Szűcs Bettina Erika cikke a Makronómon.

cikke a Makronómon.

A dél-alföldi Optigép Kft. az ’50-es/’60-as években kezdte tevékenységét, akkor még a Mezőgép tagjaként. Ekkoriban a fő tevékenységük a gépjavítás, illetve a zsilipgyártás volt. Mára azonban leginkább a kukoricabetakarító eszközök gyártása és fejlesztése áll a fókuszban. Ezek manapság már egyre nagyobbak, Patkás János ügyvezető igazgató szerint ezt is érdemes figyelembe venni. 

Az 1993-ban megalakult Optigép Kft.-t a Mezőgép volt dolgozói alapították. A kezdőtőkét a kapott végkielégítéseikből fedezték. Kezdetben csak 30-an voltak, azóta a cég munkatársainak száma 140-re emelkedett.

Az Amerikában is ismert vállalkozás ma is 100 százalékos magyar tulajdonban van.

A cég az amerikai John Deere mezőgazdasági gépgyártó céggel kötött 5 éves szerződést, aminek értelmében az Optigép gyártotta és szállította be a számukra az adaptereket (az adapter ez esetben a kombájn elejét jelenti, ami betakarítja a termést). Az adapterek végzik a betakarítást, majd továbbadják az anyagot a kombájnnak, ami kicseréli és összegyűjti a magokat. Természetesen ezeken megmaradt az Optigép márkajelzés is.

Az innováció visz előre

A fejlesztések a cégnél folyamatosak, ennek jó példája az összecsukható adapter is, ami nagy újdonságot jelent a piacon. A NAS napraforgó-betakarító adapter egyedi kialakítása lehetővé teszi azt, hogy alacsony legyen a betakarítási veszteség. A PSM típusú napraforgó-betakarító adapter kialakításának köszönhetően egy menetben tudja elvégezni a növényi szár zúzását: ez lehetővé teszi a betakarítást követő azonnali talajművelést.

Patkás János azt is elárulta, hogy a sikereik egyik alaptételének a költséghatékony működést tekinti, de – mint fogalmazott – a gyártásfejlesztés, valamint a robotizáció, az automatizáció is lényeges elemei az eredményességnek. A fejlesztéseikről szólva kiemelte, hogy most éppen egy napelemrendszer is kiépítés alatt áll, 50 kW-os elemekkel.

Fontos, hogy az adapternél minél kevesebb veszteség keletkezzen, így az Optigép Kft. külön adaptert fejlesztett ki, ami ezt tudja minimalizálni:

míg egyes gyártóknál az aratás közbeni veszteség a teljes termés akár 10 százalékát is elérheti, addig ez a szám az Optigép berendezéseit használva még az 1 százalékot sem éri el. 

Mindennek tudatában tehát nem véletlen, hogy a hazai piacot 85 százalékban az Optigép uralja. Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában is piacvezetők, valamint további 15 országban is jelen vannak, többek között Csehországban, Franciaországban, Kanadában, Oroszországban, illetve az Egyesült Államokban is. 

Munkatársból nincs hiány

A fejlesztések körébe tartozik, hogy az egyre növekvő dolgozói létszám miatt

egy új irodaházat terveznek építeni, és mivel a vezetőség fontosnak tartja, külön előadó- és oktatótermek is létesülnek. 

Mindezt azért tartják fontosnak, mert a versenyképesség eléréséhez az egyik leglényegesebb eszköz a hatékonyság növelése és a fenntarthatóság. Ahogyan az ügyvezető fogalmazott: „ugyanannyi munkaerővel több terméket szeretnénk előállítani”. Külön hozzátette, hogy ezért is lényeges az, hogy naprakészek legyenek az aktuális technológiákat illetően.

Mindezek ellenére az ügyvezető elárulta: náluk nincs probléma a munkaerővel, hiszen az ország más részeivel ellentétben túl kevés jelentkező helyett túl sok van, így bőven tudnak válogatni. A régióban és a megyében nehéz olyan embert találni, aki ne ismerné a nevüket. Az is hozzátesz a hírnevükhöz, hogy garanciális javítást is vállalnak az országon belül. A cégvezető viszont úgy véli, hogy „a jó bornak is kell cégér”.

Az értékesítési területük, illetve a termékskálájuk egyre bővül, ami azt jelenti, hogy egyre többet kell gyártaniuk, egyre több piacra. Az viszont nehézséget jelenthet, hogy valóban le is tudják ezeket gyártani. Tavaly és idén a kapacitásgondokat tovább tetézik a cég nehézségei az anyagbeszerzés területén, ahogy sok más vállalatnak is. Ennek megoldása is a kitűzött célok közé tartozik. 

Sosem elég a fejlesztésekből

A 2015-ös év végén Opticorn Premium nevű kukoricabetakarító adaptert dobtak a piacra: ez az adapter az alumíniumváznak köszönhetően 20 százalékkal könnyebb, mint az acélvázas vetélytársai. Ennek köszönhetően az üzemanyag-felhasználás ideálisabbá vált, illetve a taposási kár is csökkent. Az ilyen kialakítású gépek élettartama is megnőtt.

A koronavírus-járvány alatt az eladási számokat összességében tudták tartani, hiszen továbbra is volt igény a magasabb felszereltségű, drágább gépekre. Ami inkább problémát jelentett, az az anyagárak növekedése, valamint a beszállítókkal való fennakadások. Ekkoriban kezdtek el külföldi beszállítókkal is együtt dolgozni, mert a magyar beszállítóik nem tudták tartani a megrendeléseiket. 

A 2021-es évben nyertek el 261 millió forintot egy GINOP támogatásból. Ebből több céljukat is meg tudják valósítani, mint például a kapacitás növelését, új gépek beszerzését, valamint a szerelőműhely bővítését egy szabadtéri tesztelőrendszerrel. További tervezett fejlesztéseik között szerepel még az is, hogy a 3D nyomtatást is behozzák saját eszközrendszereik közé.

címlapkép forrása: hír6.hu

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2022. április 25. 16:49
Lölőéket másolják valszeg. Ők tudják maradék nélkül betakarítani a közvagyont (közpénzt, Uniós pénzt...)
brekker
2022. április 24. 16:17
Multiplikátor hatás, ez van, ha mindenkit kifizetnek. Plusz megszűnt a "körbetartozás", amivel folyton tele voltak az újságok Orbánék előtt. Jobban bíznak egymásban a gazdasági szereplők.
nempolitizálok
2022. április 24. 16:17
Akkor Orbánéknál miből lett a GDP és kedvenceidnél miért nem lett???
brekker
2022. április 24. 16:17
"Lölőéket másolják valszeg." Kifizetnek mindenkit, ellentétben a korábbi szerencselovagokkal? Úgy könnyű versenyt nyerni, hogy eleve bekalkulálják, hogy nem fizetik ki az alvállakozóikat. Ennyit arról, hogy majd a verseny mindent megold, és mindenki jól jár végül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!