Bárki bármit mond, még mindig a dollár a világ pénze

2022. április 11. 17:04

A második világháború vége óta a dollár a világ legfontosabb fizetőeszköze. Ez a leggyakrabban használt tartalékvaluta, amelyet szerte a világon a legszélesebb körben használnak a nemzetközi kereskedelemben és egyéb tranzakciókban is. A dollár központi szerepe a globális gazdaságban bizonyos előnyökkel jár az Egyesült Államoknak, például könnyebben kölcsönözhet külföldről, és megerősíti az Egyesült Államok pénzügyi szankcióinak hatását.

2022. április 11. 17:04
null

Hét részes sorozatunkban megpróbáljuk körüljárni miképp változott, változik, változhat a világpénz. Az sorozat első része elérhető Itt>>>, illetve a 3. rész.

Egyes amerikai szakértők azonban azzal érvelnek, hogy a dollár globális gazdasági fölényének ára van. Az amerikai kötvények iránt megnövekedett külföldi kereslet felértékeli a dollárt, ami csökkenti az USA export versenyképességét (az exportnak a gyenge árfolyam lenne jó), és ez kereskedelmi hiányokhoz és munkahelyek elvesztéséhez vezet. Mivel a dollár számos globális üzleti tranzakcióban jelen van, nyomást gyakorol az amerikai jegybankra, hogy az a világ végső hitelezőjeként lépjen fel olyan gazdasági válságok idején, mint például a koronavírus-járvány által kiváltott válság. Hiszen ha a világ pénze a dollár, akkor a dollár kibocsátójának az átlagos országoknál nagyobb felelőssége van abban, hogyan alakulnak a dolgok a világgazdaságban.

A tartalékvaluta olyan deviza, amelyet egy központi bank vagy államkincstár tart országa hivatalos devizatartalékának részeként. Az országok több okból tartanak tartalékokat, többek között azért, hogy átvészeljék a gazdasági sokkokat, kifizessék az importált, azaz külföldről vásárolt termékeket, törlesszék a külföldi adósságokat, és befolyásolják saját valutájuk értékét. Sok ország saját valutájában nem tud hitelt felvenni vagy fizetni a külföldi árukért – mivel a nemzetközi kereskedelem nagy része dollárban bonyolódik –, ezért tartalékokat kell tartaniuk, hogy biztosítsák a folyamatos importellátást a válság idején, és biztosítsák a hitelezőket arról, hogy az adósságfizetések külföldi pénznemben megtörténnek. Egy külföldi hitelező ugyanis bizonyos esetben nem egy kis nemzeti valutában kéri a törlesztést, hanem a saját pénzében.

A legtöbb ország nagy és nyitott pénzügyi piacokkal rendelkező devizában szeretné tartani tartalékait, mert biztos akar lenni abban, hogy a szükség pillanataiban hozzáférhet tartalékaihoz. A központi bankok gyakran tartanak valutát államkötvények, például amerikai kincstárjegyek formájában. Az Egyesült Államok kincstári piaca továbbra is messze a világ legnagyobb és leglikvidebb kötvénypiaca – a legkönnyebben beszerezhető és kiárusítható kötvényekkel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a nemzetközi monetáris rendszer felügyeletéért felelős szerv nyolc fő tartalékvalutát ismer el: az ausztrál dollárt, a brit fontot, a kanadai dollárt, a kínai renminbit, az eurót, a japán jent, a svájci frankot és amerikai dollárt. Az amerikai dollár messze a leggyakrabban tartott tartalékvaluta, amely jelenleg a világ devizatartalékának nagyjából 60 százalékát teszi ki.

Az országok közül messze Kína rendelkezik a legtöbb bejelentett devizatartalékkal, több mint 3 ezer milliárd dollárral. A második helyen álló Japánnak körülbelül 1,3 ezer milliárd dollárja van. India, Oroszország, Szaúd-Arábia, Svájc és Tajvan is komoly tartalékokkal rendelkeznek. Az Egyesült Államok jelenleg nagyjából 140 milliárd dollár értékű eszközt tart tartalékaiban, köztük 40 milliárd dollár értékű külföldi valutát.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2022. április 19. 01:19
bárki bármit mond? oké elmondom.... valamikor réges-régen volt egy olyan társaság amit templomos lovagoknak hívtak, 1100 körül alakultak 1300-as évekig működtek (hivatalosan) megalakították a világ első bankrendszerét, begyűjtötték az akkori világ likvid tőkéjét és tönkretették az aktuális királyságokat ,a csődbe ment francia király le akarta foglalni a vagyonukat ami nem sikerült ,mert már akkor is besúgó hálózatot működtettek és a támadás előtt átmentették a hatalmas vagyont a britekhez ,nemsokára ez a tőke hozzájárult ahhoz hogy a britek elfoglalják a fél világot, majd elinduljon az ipari forradalom, utána kitört az első második világháború, a tőke átmenekült a biztonságos amerikai kontinens északi részére, mostanság federál rivörznek becézik, nem folytatom .. ez a tőke ami mindig a biztonságot és a szaporodási lehetőséget kereste, nemrég elindult Sencsen felé
falcatus
2022. április 18. 21:08
Két kérdés: 1./Az Egyesült Államok jelenleg nagyjából 140 milliárd dollár értékű eszközt tart tartalékaiban, köztük 40 milliárd dollár értékű külföldi valutát. Melyek ezek? 2./Usa arany tartaléka 118 milliárd dollár. Mire elég? 3./ a zöldhasú 2/3-a az usan kívül forog, ha az a terv most szaudi-kínai-orosz-iráni kooprodukcióban megvalósulna, ami szaddamnak és kadhafinak az életébe került, és most nagyon testközelbe kerülni látsziok, mármint a dollár globális szerepének lefokozása,akkor ....a yankeek elénekelhetik: " János bácsi a csatában, jános bácsi a csatában... megbotlott egy fűszálban... János bácsi testét kukacok eszik...." és ezzel ők is tisztában vannak 4./ amíg az ukrán-orosz háború elhúzódik addig egy kicsit kifújhatják magukat 5./ ha 24-es EU parlamenti választást nem sikerülne "demokratikusan " leszervezni, akkor....a sivatagi vihar,csak lágy fuvallat volt ami Európára vár https://www.youtube.com/watch?v=WGRnhBmHYN0
falcatus
2022. április 18. 21:07
6./ a dollárnak nincs arany fedezete
simonvitéz
2022. április 15. 23:43
Még, de a feltorekvo keleti nagyhatal aknak már nincs szüksége az amerikaiak hihetetlen mértékben "ócsított" pénzére. A korlátlan pénznyomtatás korának vége. Kína, Oroszország India, Pakisztán stb joggal kérdezi: miért gondolod kedves USA, hogy mi nem tudnánk korlátlanul pénzt nyomtatni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!