Zöldfülű hackerek is bedönthetik egy ország életét és gazdaságát – szakértő a Makronómnak

2022. március 28. 16:57

A jelenlegi háború igencsak egyedi, hiszen nem csak a harctereken, de a kibertérben is folynak az ütközetek – állítja Keleti Arthur, az ITBN alapítója.

2022. március 28. 16:57
null
Fekete Kíra

Oroszország már egy évtizede teszteli az ukrán rendszert különböző kontrollált támadásokkal, a háború kezdete óta viszont Ukrajna sem rest válaszolni az őt ért támadásokra: arra buzdítja a hozzáértőket a világ bármely pontjáról, hogy – amennyiben támadni akarják Oroszországot – csatlakozzanak Ukrajna IT hadseregéhez. 

„Ami a mostani háború kitörésekor történt, arra még nem volt példa” – állítja az ITBN alapítója. 

Keleti szerint az oroszok sem hagyták szó nélkül az ukrán szervezkedést, ők is megalapították a saját kibertéri hadseregüket. 

A háború óta kialakult szervezetlenség és 

megszűntek a szabályok és a morális határok – ez egyfelől a nyugati világot veszélyeztető konfliktus iránt érzett morális megközelítésének köszönhető, másfelől annak a zöld lámpának, amit az ukránok adtak számukra, ezzel legalizálva az ilyen típusú hadviselést.

„A világ hackerei most minimális szervezettség nélkül foglaltak állást egyik vagy másik fél mellett, és elkezdtek mindenre tüzelni, amit csak látnak, vagy értékesnek ítélnek” – nyilatkozta Keleti Arthur a Makronómnak.  

A kibertámadások a kritikus infrastruktúrákat, köztük az áram- és vízszolgáltatók rendszereit is érintik. Rengeteg támadás irányul a kormányszervek rendszerei ellen is, ezekben az esetekben alapvető információkat gyűjtenek. 

„Korábban katonai járművek követőrendszere felett vették át az irányítást, talán nem kell részletezni, hogy ez mekkora jelentőséggel bír” – részletezte az ITBN alapítója.

Keleti olyan csoportokról is beszámolt, akik csupán feltörik a rendszert, „megünneplik magukat” és csak később, egy megfelelő időpontban hozzák nyilvánosságra az addig titkos adatokat. 

A hackerek egy másik csoportja viszont nem ilyen ártalmatlan: néhányan közülük tisztában vannak azzal, hogy hatalmas pénzeket szakíthatnak bizonyos adatok „eladásával”, a morális szabályok pedig már nem szabnak határokat ezeknek a csoportoknak. 

Az ITBN alapítója szerint a Samsung céget érintő sikeres orosz kibertámadás bizonyítja, hogy a virtuális térben zajló harcoknak már az országhatárok sem szabnak gátat: 

a támadások már bőven túlmutatnak Ukrajna kiberhatárain.

Átlagos hackerek is könnyedén feltörik a kormányszervek rendszereit

Keleti szerint ijesztő a hackerek sikeressége, hiszen úgy törik fel az országok rendszereit, hogy nem is a legmodernebb kiberfegyvereket használják. 

„Számos szegmensben elképesztő hanyagság folyik a kibervédelemben – és ez a legelemibb, néha óvodás szinten is igaz” – állítja Keleti. 

Az ITBN alapítója szerint ez azért történhet meg, mert az országok gyakran a kibervédelmen spórolnak, hiszen elmondásuk szerint 

egy ilyen befektetésnek nincsenek szemmel látható eredményei, 

„holott ha nincs probléma, az azt jelenti, hogy működik a rendszer.”

„Ezt most éppen mindenki felismerte, és csak remélni tudom, hogy ha ennek vége, nem állunk vissza arra az állapotra, amikor a kritikus infrastruktúrák üzemeltetői újra azt mondják: meg van oldva minden, nem kell izgulni. De, nagyon kell izgulni ” – adott hangot véleményének Keleti. 

Az ITBN alapítója hozzátette, hogy A Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Magyar Honvédség elég komoly képességekkel rendelkezik, ennek ellenére érdemes előrébb helyezni a kiberbiztonságot a prioritási listán, hiszen a hackerek átlépték a kiberhatárokat, nem feltétlenül érezhetjük magunkat biztonságban. 

Fotó: MTI szerkesztett

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hair is on Ford
2022. március 30. 06:58
Gyorsabban pötyögsz mint gondolkozol.Szerinted ez jó?
zolizolizoltan
2022. március 30. 06:58
Szégyellem magam helyettük is, hogy sok régi fideszes itt ruszki propagandistává vált.
foldizs
2022. március 30. 03:57
A fideszesek jóban vannak anonymusszal, kérdezzék meg a részletekről!
Hair is on Ford
2022. március 30. 00:35
Mi a picsa bajod van te?Nyugodtan ,inkább kétszer ,de legyen értelme.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!