Rubelben kérnek fizetést az oroszok a gázért, csakhogy ez Szerbiára nem vonatkozik

2022. március 28. 18:09

Úgy tűnik Szerbia kivételt képez azon országok közül, akikkel szemben Vladimir Putyin rubellel kívánja megfizetettni a földgázt. Mint arra Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője rámutatott, Szerbia aggodalma Oroszország számára prioritás. Aleksandar Vučićnak, Szerbia elnökének azon kijelentésére reagálva, miszerint jelentős problémát okoz Szerbiának az a moszkvai döntés, hogy rubelben kéri a földgáz árát, az orosz szóvivő elmondta, valóban problematikus helyzet lépett fel.

2022. március 28. 18:09
null

Szavai szerint,

miután Bulgária Oroszországgal szemben ellenséges lépéseket tett, ha akarja, ha nem, rubelben kell fizetnie, ám ez nem vonatkozik Szerbiára.

Az ország aggodalmait prioritásként kezelik, közölte a szerbiai Beta hírügynökség.

Dušan Bajatović, a Srbijagas állami gázszolgáltató vállalat vezérigazgatója a napokban a szerbiai Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva is azt erősítette meg, hogy a bulgáriai gáztranzitot nem érinti a „rubelesítés”, és a Balkáni Áramlatra vonatkozó, 20 évre aláírt szerződés szerint Bulgária nem állíthatja le a területén keresztül történő szállítást, hiszen szavai szerint azt az oroszok már 2023 végéig kifizették a bolgároknak.

Így Szerbia a tranzitért továbbra is euróban fizet majd.

A vezérigazgató kiemelte azt is, jó, hogy a Gazprom és a Gazprom Export nincs a szankciós listán. És miután Ororszország nem tekint Szerbiára ellenséges országként, így reményei szerint, találni fognak megoldást a gáz és az orosz kőolaj beszerzésének kérdésére. Arra számít, hogy az EU is megértéssel tekint majd az energiahordozók beszerzésére megfogalmazott megoldásokra.

Elmondta azt is, hogy a Srbijagas megkezdte az udvarnoki tároló feltöltését a pillanatnyi piaci árak szerint, melyek Putyin bejelentése után ezer köbméterenként, szállítással együtt, elérték az 1400-1500 dollárt. Naponta, a szerződésnek megfelelően, hatmillió köbméter földgáz érkezik Udvarnokra, ahol már így is a szerbiai tartalékok 50 millió köbmétert tesznek ki.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ovander
2022. április 01. 14:05
Hát igen. Én itt már egy ideje papolok az önellátás fokozásáról. Még emlékszem, hogy a múlt évben alighanem Orbán azt állította, hogy Magyarország nem tudná ellátni önmagát, most meg hoppsz 17 millió emberre tudna élelmet termelni. Érdekes nem? Én meg magyar-szerb kettős állampolgár vagyok. Jobban megéri itthon élni Vajdaságban és a szavazni Magyarországra is borsot törve a libgecik orra alá. Még szórakoznék is a gázfűtés mellett ha egyszer bevezetném a gázt a jövőben.
kailniris
2022. április 01. 14:04
Választás eredményét meg kell várni, putyin a sajtótájékoztatón utalt rá, hogy áprilisban visszatérnek a témára.
voltospultos
2022. április 01. 14:02
Az összes EU nem tárgyalt Putyinnal.
kailniris
2022. április 01. 14:01
Még nem tudjuk, hogy mik a feltételei a rubel vásárlásnak. Utána leszünk okosabbak. "Azért kell, hogy jelentsen valamit, hogy Orbán elsőnek ült Putyin hatalmas asztalánál." Mi megtettük amit lehet, ha nem értékeli putyin, arról már nem tehetünk. Ugyanis a megbeszélés után került a dinamit a budiba. Ha más nem lesz, akkor Indián, vagy Kínán keresztül lehet még lehetőség. Ha az sem akkor a méregdrága palagáz. Hosszú távon pedig újramelegíteni a nabukkót, ami azért lenne jó, mert senki nem mondja meg kinek a gáza kerül bele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!