Putyin rejtett milliárdjait nem érintik a szankciók

2022. március 03. 20:24

Putyin vagyona régóta foglalkoztatja a hétköznapi embereket. Eddig főképp az oroszokat érdekelte, most a szankciók bevezetésével már a nyugati kormányokat is.

2022. március 03. 20:24
null

Az orosz elnök vagyonát 2016-ig rejtély övezte, de az „offshore” pénzügyekben turkáló  Panama-papírok és a 2021 októberében közzétett Pandora-papírok arra utaltak, hogy Putyin hatalmas vagyona jóval túlnyúlik Oroszország határain. Az egyetlen probléma az, hogy ezt a rejtett vagyon nagy részét hivatalosan mások nevére jegyezték be, közeli barátokra, sőt az orosz elnök évek óta ismert egykori szeretőire.

Mindez megnehezíti az amerikai szankciók tényleges beváltását.

Hivatalosan Putyin évente körülbelül 140 000 dollárt keres (a rubel gyenge árfolyama miatt most sokkal kevesebbet), és van egy szerény lakása Moszkvában. Ám létezik számos vagyontárgy, amelyről közmegegyezés van, hogy az orosz elnök tulajdona, például a „Putyin jachtjaként” ismert vizijármű, vagy a „Putyin palotájaként” ismert, hatalmas, milliárd dolláros Fekete-tengeri dácsa.

A palota

Putyin fekete-tengeri palotájával kapcsolatban részleteket először a bebörtönzött orosz disszidens, Alekszej Navalnij hozott nyilvánosságra. A palotában mozi, sztriptízklub, tágas hálószobák, pezsgőfürdők és még sok minden más található. Eredetileg Navalnij szervezete több mint 400 fotót osztott meg az Insiderrel és az Associated Press-rel.

 

Putyin jachtja

A becslések szerint 100 millió dollárba került a Graceful névre keresztelt luxushajó már régóta kötődik az orosz vezetőhöz. A hajókövető szolgálatok néhány héttel az ukrajnai invázió előtt elfogták a Németországból Oroszországba induló hajót.

Luxusingatlanok

Több luxusingatlan is felmerül, köztük egy 4,1 millió dolláros monacói lakás és egy villa Dél-Franciaországban.

A monacói lakást Putyin volt szeretője nevére, a francia villát pedig volt felesége, Ljudmilla Putyin és annak új férje nevére jegyezték be.

A névleges tulajdonosok között felmerül Szergej Roldugin, Putyin csellóművészének és régi barátjának a neve is. A barátságuk még a szentpétervári gyermekkorukig nyúlik vissza. Rolduginról a Panama Papers állította, hogy több tízmillió dollárnyi vagyont birtokol, állítólag Putyin nevében. Bár ezt az orosz elnök maga cáfolta a nyugati sajtónak adott interjúkban.

Paul Massaro, az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának vezető tanácsadója, aki a Kongresszus tagjainak adott tanácsot az orosz szankciókkal kapcsolatban, azt mondta, hogy az amerikai tisztviselők számára nem mindig volt világos, hogy a szankciók milyen vagyontárgyakat érintenek.

Szerinte

a szankciók, amelyek érintik ezeket az embereket, nem többek dicsőített sajtóközleményeknél,

mert anélkül, hogy tudnánk, melyek ezek a vagyontárgyak, nem tudjuk befagyasztani őket". Azonban Massaro azt is hozzá tette, hogy ennek ellenére a szankciók legalább jelzik mindenkinek, hogy ezek nem szívesen látott emberek a nyugati rendszerben.

Putyin vagyonára igen eltérőek becslések vannak. A legnagyobb becslést Bill Browder, egy prominens Putyin-kritikus tette, aki szerint

az orosz elnök vagyona több mint 200 milliárd dollár,

amivel megelőzi még a világ leggazdagabb emberét, az Amazon alapítóját, Jeff Bezost is.

A Kreml persze minden olyan állítást visszautasított, amely szerint ezek az eszközök Putyin tulajdonát képeznék, és kitart amellett, hogy az orosz elnök „egyszerű ízlésű”, akinek „nincs szüksége a luxusra”.

A Zerohedge portál szerint, Putyinnak nincs is igazán szüksége hatalmas vagyonra, mert Oroszországban „mindent ő irányít”.

Nem valószínű, hogy hamarosan nyugdíjba vonulna, így az is kérdéses, lesz-e lehetősége élvezni a francia villát vagy a monacói lakást.  

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2022. március 09. 13:48
Nem irathatta Mártha nevére.Nincs annyi papir.
cutcopy
2022. március 08. 15:34
Oké próbáljuk ki, akkor írd át a vagyonod a nevemre balfék.. )
Da Vinci
2022. március 06. 21:26
Ennek a fakenewsnak a megjelenése óta számtalanszor bebizonyosodott a hazug mivolta. Győzik a hülyék ezt a csontot újrarágni.
Vagyok
2022. március 06. 08:18
Mártha Imre ez a név mond-e valamit ? Vagy Lopcsány Feri ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!