Orosz újságíró: Nem mindenki ellenség, aki az ellenséges listára kerül

2022. március 18. 18:30

A fegyveres harcokba általában úgy lépnek be a felek, hogy a végén majd győztesként állhatnak fel belőlük. Persze az esetek többségében mindenki vesztes lesz. Nincs ez másként a mostani ukrán konfliktusban sem, nem valószínű, hogy bárkit is a teljes fegyverletételre tudnának kényszeríteni. A háborús hevületben lehet Putyint állatnak minősíteni, mint azt a szlovák kormányfő, Eduard Heger tette, de könnyen lehet, hogy pár hét múlva, amikor a harcok elcsitultak, újra a tárgyalóasztalhoz kell ülniük. Ebből a szemszögből érdekes Szergej Strokan írása a Kommerszant orosz lapban, arról, miképp érdemes viszonyulni a barátságos “barátságtalan államokhoz".

2022. március 18. 18:30
null

Strokan írása elején megállapítja, hogy az USA és nyugati szövetségesei által Oroszország ellen bevezetett példátlan szankciókat már korábban is gazdasági világháborúnak titulálták. A szankciókat bevezető országok felkerültek az orosz kormány által jóváhagyott azon külföldi államok és területek listájára, amelyek barátságtalan lépéseket követnek el Oroszország ellen.

A listát igencsak lenyűgözőnek tartja, mivel a 48 állam között nem csak az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU országai vannak, hanem az aprócska San Marino is, amely még tavaly februárban meglehetősen barátságosnak tűnt, hiszen akkor szembeszállt az európai fősodorral, bevállalt egy COVID-19 elleni oltási kampányt a Sputnik V segítségével.

Ahogy Strokan fogalmaz, a barátságtalan országok listáján szereplő országok inkább szürke, mint fekete jelzést kaptak. Az orosz állam, az állampolgárok és a vállalatok, amelyeknek devizatartozásuk van a barátságtalan országok listáján szereplő külföldi hitelezőkkel szemben, mostantól rubelben fizethetnek. A barátságtalan országok állampolgáraival és cégeivel folytatott minden tranzakciót egy kormánybizottságnak kell majd jóváhagynia.

A lista egyértelmű üzenetet tartalmaz, amely nemcsak a barátságtalan országoknak, hanem az orosz társadalomnak is szól: nézzétek azokat, akik nincsenek velünk, hogy emlékezzetek és vonjátok le a következtetéseket.

A barátságtalannak minősítés „megtorlás” a szankciók miatt.

Ahogyan véget érnek a szankciók, úgy dobják majd az országlistát az oroszok.

De Szergej Strokan azt is megállapítja, hogy ez nem lesz ennyire egyszerű. Már csak azért sem, mert a lista valójában két csoportra osztja az államokat, amelyek alapvetően eltérő okokból léptek szankcióháborúba.

Az egyik csoport a nyugati szankciópolitika motorja, amely az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából áll, amelyeknek nem érdekük az Oroszországgal való együttműködés, és arra ösztönöznek másokat, hogy égessenek fel minden hidat. Az EU vezetői, Franciaország és Németország pedig az ő irányukba sodródnak, írja a lap.

Az országoknak azonban van egy másik kategóriája is, amely egészen a közelmúltig meglehetősen barátságosnak látszott, vagy legalábbis nem tűnt ellenségesnek. Ezek az országok akarva-akaratlanul csatlakoztak a szankciókhoz, engedelmeskedve az elsöprő nyomásnak, amelynek nem mindenki tud ellenállni.

Strokan fel is teszi a kérdést, hogy 

Magyarország, Görögország vagy Montenegró tényleg ennyire barátságtalanok lennének?

És mi a helyzet Dél-Koreával, amellyel éppen tavaly ünnepelte Oroszország nagy pompával a 30 éves diplomáciai kapcsolatokat? És Szingapúr, amely éppen két éve írta alá a szabadkereskedelmi megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unióval?

És csak sorolja tovább a kérdéseit:

Nem felejtünk, nem bocsátunk meg, és kihúzzuk őket Oroszország  partnerlistájáról? De akkor ki marad nekünk? Kína egyedül, ami innentől a mindenünk lesz? Vagy meg fogjuk élni a tékozló barátok visszatérését vagy az ellenségeink ellenségek maradnak?

Strokan a Dél-Korea körüli helyzetet tartja a legérdekesebbnek, amely nemrég új elnököt választott. Az Egyesült Államokhoz való közeledés folytatását nem titkoló ellenzéki jelölt, Yun Sok Yol nyert, aki elítélte Oroszországot az ukrajnai hadművelet miatt, de prioritásai között már Pekinggel, Moszkva fő partnerével való együttműködést nevezte meg.

Yoon Suk-El választási győzelmét követően Vlagyimir Putyin gratuláló táviratot küldött neki, amelyben emlékeztetett a különböző területeken folytatott konstruktív együttműködés jelentős tapasztalataira és a nemzetközi napirenden szereplő aktuális kérdések kezelésében való együttműködésre.

Szergej Strokan, a Kommerszant rovatvezetője szerint kiderült, hogy nincs minden veszve.

A 48 ellenséges állam közül nem mindegyik veszett el Oroszország számára.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2022. március 23. 18:06
Legyünk már tisztában a helyünkkel: a kutyát se érdekli, hogy velünk mi lesz. Se az USA se az EU nem fog azzal foglalkozni, hogy az ütközőállamokkal mi lesz. Oroszországnak is addig számítunk, amíg fizetünk és ugyanúgy ütközőállamnak számítunk, mint a nyugatnak. Jól megvédtük a nyugatot a tatár, a török ellen - a hála jól láthatóan annyi volt, hogy barátságosan, váll-veregetve kiraboltak bennünket, és kicsit emberségesebben tartottak rabszolgának, mint az USA feketéit. Az EU csatlakozásunk is közel harminc évvel eltolta a nyugat gazdasági válságát a piacszerzéssel, és az olcsó munkaerővel. A brit egészségügy, de a német, osztrák, skandináv is összeomlana a lengyel, magyar, szlovák, román orvosok, nővérek nélkül. A "magországok" elemi érdeke a volt varsói országokban a bérek alacsonyan tartása. A mostani ukrán exodus is csak a nyugatnak jelent újabb, olcsó munkaerőt - azaz számukra a béke nem opció gazdaságilag, és majd az idő mutatja meg, hogy vállalják-e a gazdasági összeomlást, vagy továbbra is veszik az orosz energiahordozókat (fogadok, hogy veszik). A "kőkemény szankciópárti" USA meg már bejelentette, hogy az orosz urán nem szerepel a szankciós listán.
lvjtn
2022. március 20. 08:55
majd ha lehiggadsz: az egész eu a jenkik csicskája ma rájötték már miért? van kibaszott atombombájuk és eszméletlen durva katonai-gazdasági zsarolást folytatnak te komolyan Orbán hibájának tartod, hogy a soros-maffia és a többi amcsi spekuláns, akik megmutatták, hogy egy óra alatt ki tudják csinálni a forintot, azok most keményen gyötörnek minket? én is örülnék, ha ezeket szarházi spekulánsokat nyilvánosan karóba húznák, de állítólag ez nem jogállami elképzelés, ja meg atombombánk sincsen, így ez van, ami van. kuruckodunk egy kicsit, hogy nem engedünk fegyverszállítást innen az ukrán náciknak
Turius
2022. március 20. 08:54
Oh...teljesen igazad van, de elírtál valamit. Abból amit írtál, gondolom "amerikaiakat" akartál írni "oroszok" helyett. Tudod, akik megígérték, hogy nem terjeszkedik a NATO keletre 1997-ben, hogy nem küldenek rakétákat az orosz határra a balti államokba, hogy nem puccsolják meg Ukrajnát, hogy nem adnak atomot Ausztráliának, hogy nem próbálkoztak megpuccsolni Fehéroroszországot, meg Kazahsztánt.... stb. Megígérték hogy nem lopják el emberek személyes vagyonát mint a bolsevikok, hogy nem lopják el a központi bankok tulajdonát, hogy nem használnak kollektív büntetéset, mint a nácik a zsidók ellen... tudod, az amerikaiak.
foldizs
2022. március 20. 08:54
Mikor tartottak be bármit az oroszok, amit mondtak? Akkor miért kellene egyáltalán odafigyelni arra, mit mondanak? Számukra a retorika csupán a hadviselés egy eszköze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!