Önkiszolgáló: drogosok és bűnözők fosztogatják New York boltjait, fényes nappal

2022. március 18. 12:32

New Yorkban is emelkedik a kiskereskedelmi lopások száma, az illuminált bűnözők gátlástalanul fenyegetik a kisvállalkozókat – vajon a balos városvezetés mikor veszi észre, hogy nagy a baj?

2022. március 18. 12:32
null
Fekete Kíra

Általánossá vált a kiskereskedelmi lopás

Több New York-i kiskereskedő is beszámolt arról, hogy az elmúlt két évben megnövekedett a bűnözések száma, a járvány pedig csak súlyosbította a helyzetet: munkahelyek szűntek meg, egyre többen küzdenek mentális zavarral és a kábítószer-függőség sem ritka eset manapság. A kiskereskedők elmondása szerint a „vásárlók” egyre szemtelenebbek, a tulajdonosoknak nem csak lopásra, de fegyveres támadásra is fel kell készülniük. 

A három évtizede kiskereskedelemben dolgozó Deborah Koenigsberger két ruházati üzletet üzemeltet a Flatiron negyedben. Elmondása szerint manapság kimerítő a kisvállalkozói élet New Yorkban.

„Manapság kisvállalkozóként sokféleképpen kopasztanak meg minket” – mondta Koenigsberger, majd hozzátette: 

„Akár nyitva is hagyhatnám az üzletem ajtaját és mondhatnám, hogy "szolgáljátok ki magatokat.”

Tavaly a New York-i rendőrség szerint a kiskereskedelmi lopásokról szóló panaszok 2019-hez képest mintegy 16 százalékkal voltak magasabbak. A letartóztatási arányok azonban csökkentek: tavaly a panaszok mintegy 28 százaléka vezetett letartóztatáshoz, míg 2019-ben ez 48,5 százalék volt.

Bár New York továbbra is Amerika egyik legbiztonságosabb nagyvárosa, a Quinnipiac Egyetem februári felmérése szerint a válaszadók 74 százaléka szerint nagyon komoly probléma a bűnözés.

Úgy tűnik, hogy a balos polgármesternek is leesett a tantusz

2019-ben az óvadéktörvényeknek megfelelően több letartóztatott – sok esetben sorozatos bolti lopással gyanúsított – ember is szabadlábon volt, miközben az ügyét vizsgálták. New York új polgármestere, Eric Adams most szigorítana azokon az állami óvadéktörvényeken, amelyek lehetővé teszik, hogy a sorozatos bűnözők szabadlábon „garázdálkodjanak”.  

„Nem lehet olyan városunk, ahol a drogériák és éttermek azért zárnak be, mert az emberek besétálnak a boltokba, a polcokról leemelik az árut és kisétálnak” – jelentette ki a polgármester.

A The New York Times szerint egyes drogériákban még az olcsónak számító termékek is lezárt dobozban vannak. 

Az üzlettulajdonosok azt állítják, hogy általában nem éri meg konfrontálódni a bűnözőkkel, mivel egy vita akár tettlegességig is fajulhat.

Zombiüzemmódban fosztogatnak az illuminált amerikaiak

A New York-i Macson Shoes üzlet tulajdonosa, Joseph Lorenzo immáron 45 éve üzemelteti a kisvállalkozását. Lorenzo szerint egyre gyakoribb eset, hogy mentálisan instabil és kábítószer-fogyasztó emberek lépik át az üzlet küszöbét.

„A félelem és a kiszámíthatatlanság riaszt meg minket, hiszen ezek a fickók bármikor erőszakossá válhatnak” – mondta Lorenzo.

A Macson Shoes társtulajdonosa, Laura Leonardi elmondása szerint tavaly nyáron besétált egy férfi a Monkey Cup nevű kávézóba és ingyen kávét követelt. Miután kapott egyet ingyen, vitatkozni kezdett Leonardi férjével és - ahogy a videófelvételen is jól látszik - felpofozta őt. A férfi ezután Ms. Leonardit is megütötte, majd elmenekült, mielőtt a rendőrség megérkezett volna.

Soros embere azt a levest eszi, amit főzött

San Francisco sem úszta meg az utcai bűnözés elszabadulását. Az állam kerületi ügyésze, a Soroshoz hasonlóan baloldali Chesa Boudin nevéhez köthető a büntetőjogi reform, amivel

gyakorlatilag legalizálta a bolti lopást.

Boudin szerint erre azért van szükség, mert a forrásokat a nagy, szervezett bűnözői csoportok felszámolására kell fordítani a „piti” ügyek helyett – világított rá a ZeroHedge portál. 

A rablóbandák tavaly egy San Franciscó-i Louis Vuitton üzletet fosztottak ki, erről több videófelvétel is készült:

Úgy tűnik, hogy az amerikai balos kormányzatok két év után ébredeznek abból a (rém)álomvilágból, amit saját maguk hoztak létre. Két év alatt dőlt romba a közrend – vajon hány évbe telik újra felépíteni?

Fotó: MTI szerkesztett 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2022. június 24. 09:33
A korlátlan lehetöségek hazájában megvalósult a világon legelöször a kommunizmus. Igaz ugyan, hogy kissé váratlan formában, de végeredményben a tartalom a lényeges nem a forma!
Gonda László
2022. június 24. 09:33
Aki szelet vet, vihart arat! Gyenge emberek nehézidőket teremtenek...
Bigeff
2022. június 24. 09:33
A fosztogatás szó használatát betiltották az ilyen esetekre annak rasszista volta miatt. Javasolt helyette a bevásárlás akciósan, leértékelés a plázában, kuponhercegek a szupermarketben kombinációk.
Google
2022. június 24. 09:33
A liberális demokrácia virágai kinyíltak, szagolgassátok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!