Kínának nem tetszik, hogy Amerika „bandita” módjára lopja el az afgánok vagyonát

2022. március 09. 14:33

A Global Times, a kínai angol nyelvű portál internetes petíciót indított, amelyben azt követeli, hogy az Egyesült Államok adja vissza az afgánok vagyonát. Felháborítónak tartják, hogy az USA befagyasztotta az afgán alapok mintegy 7 milliárd dollárját, amit a későbbiekben a saját döntésük szerint használnának fel.

2022. március 09. 14:33
null

Joe Biden amerikai elnök végrehajtói rendeletében döntött az afgán befagyasztott alapok 7 milliárd dolláros vagyonának felhasználásáról.  

Az eszközök felét a szeptember 11-i merényletek áldozatainak kártalanítására használnák, a másik felét pedig egy új vagyonkezelői alapba helyeznék, amelyet „az afgán nép javára” használnának fel.

A Global Times szerint, a lépés nemcsak Afganisztánban, hanem a nemzetközi közösség körében is erős felháborodást váltott ki. Még egyes nyugati médiumok is úgy minősítették ezt a lépést, mint amikor még egyet rúgunk a magatehetetlen sebesültön.

A Global Times nyílt levele szerint 

kegyetlen viselkedés a világ legerősebb országától, nyilvánosan elrabolni a világ legszegényebb országának vagyonát.

A levél szerint az USA-nak nincs joga önkényesen bánni más országok tengerentúli vagyonával, sem befagyasztani a vagyont, sem feldarabolni, mivel az ilyen intézkedéseknek nincs jogalapja, és rendkívül erkölcstelenek.

A portál megszólította Li Haidongot, a Kínai Külügyi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének professzorát is, aki szerint

 az volna a helyes, ha az Egyesült Államok visszaadná a pénzt Afganisztánnak, 

miután az új kormányát elismeri a nemzetközi közösség. Ehelyett az Egyesült Államok úgy döntött, „nagyon amerikai” módra, hogy megszabadítja az afganisztáni embereket a pénzüktől, véli a szakértő

Zhu Yongbiao, a Lanzhou Egyetem Afganisztáni Tanulmányok Központjának igazgatója szerint, az Egyesült Államoknak először az afganisztáni humanitárius válság enyhítésére kellene felhasználnia a pénzt. Ha elveszik a pénzt, az még szeptember 11. áldozatait is kínosan érintené.

Hétmilliárd dollár nem nagy összeg az Egyesült Államok számára, ebből esetleg három B-2-es bombázót lehetne gyártani.

Az afganisztáni embereknek azonban sürgősen szükségük volna a pénzre. Az afgán lakosság több mint fele éhezik, és gyerekek halnak meg az alultápláltság miatt, és nem jutnak orvosi ellátáshoz. Az ország oktatási és szociális szolgáltatásai az összeomlás szélén állnak, hívja fel a figyelmet.

A professzor szerint  az afgánok megmentéséért elsősorban az Egyesült Államokra, mint az afganisztáni káosz okozójára hárul az elsődleges felelősség. A statisztikák szerint 30 ezer civil halt meg az afgán háború során, és körülbelül 11 millióan elmenekültek. Ahelyett, hogy az USA felajánlotta volna a segítségét, inkább pénzt lop az afgánoktól, vélik kritikusok.

 A múlt heti sajtótájékoztatóján Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője is elítélte, hogy

az afgán nép beleegyezése nélkül az Egyesült Államok szándékosan elidegeníti az afgán nép tulajdonát képező vagyontárgyakat, sőt, kisajátítja azokat. Ez semmiben sem különbözik a banditák magatartásától,

vélekedett. 

Wang szerint, ez a legutóbbi példa is rávilágít arra, hogy az Egyesült Államok által hirdetett,  elvileg "szabályokon alapuló rend" nem az a rend, amely a gyengék védelmét és az igazságosság fenntartását szolgálja, hanem csak a saját hegemóniájának fenntartására irányul.

Wang azt tanácsolja az USA-nak, hogy az afgán válság fő felelőseként nem szabadna súlyosbítania az afgán nép szenvedését. Fel kellene szabadítani az afgánok vagyonát, a lehető leghamarabb fel kell oldani  az egyoldalú szankciókat Afganisztánnal szemben, és felelősséget kellene vállalni az országban uralkodó humanitárius válság enyhítéséért.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2022. március 15. 13:38
Az "afgánok vagyona" nemzetközi segélyekből és drogeladásból származik. A segélyeket az előző kormánynak szánták, nem a táliboknak. A drogeladásból szerzett pénzt rég le kellett volna foglalni. Az éhezést a túlnépesedés okozza. A Mandiner már a kínai propagandát is átveszi? Elszomorító.
remenyjo
2022. március 15. 13:38
Az USA rabló politikája!!
fatman
2022. március 12. 00:39
Igazuk van! Ebből mindenki tanulhat, kis országok, milyen jó külföldön tartani a pénzt, főleg az USÁ-ban... Mellesleg Franciaország ugyanilyen pofátlanul kirabolja a volt gyarmatait
drágabolgárúr
2022. március 12. 00:39
Úgy látszik a Nyugatnak ez a legújabb fegyvere a világ kifosztására. Amerika is bárkinek befagyasztja a számláit ha neki úgy tetszik. Most Európa nyugati országai koboznak el hajókat, házakat, ingatlanokat, ha valaki orosz. A gyarmati tolvajreflexek nem változnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!