A devizaárfolyammal ellensúlyozná az inflációt a szerb jegybank

2022. március 19. 22:01

A Szerb Nemzeti Bank (Narodna banka Srbije - NBS) végrehajtó bizottsága szerint, az előttünk álló időszakban nincs szükség az irányadó banki alapkamat módosítására, tehát továbbra is egy százalékon marad. Legutóbbi ülésükön rámutattak, a további intézkedéseiket elővigyázatosan és megfontoltan kell meghozniuk, figyelembe véve a pénzügyi folyamatok követése mellett a környező országok és a nemzetközi pénzügyi piac történéseit is.

2022. március 19. 22:01
null

Különös tekintettel lesznek mindenek előtt az ukrán háború miatti bizonytalanságokra, az államok közötti árucsere-forgalomra és a geopolitikai feszültségekre, hiszen mindezek már megmutatkoztak az energiahordozók, a mezőgazdasági termények és a fémek árának emelkedésében.

A Szerb Nemzeti Bank a napokban kiadott közleményében rámutatott, a globális gazdasági növekedés kilátásai egyre bizonytalanabbak, az energiahordozók, az élelmiszer és a fémek további drágulása komoly veszéllyel fenyeget, hiszen a tervezett inflációs nyomás egyre nagyobb és időben is  elhúzódhat. A világ vezető pénzintézetei, az amerikai FED, vagy az Európai Központi Bank döntései pedig jelentős hatással lehetnek a feltörekvő országok, így Szerbia gazdaságára is.

Szerbiában az évközi infláció januárban 8,2 százalékos volt,

amit már akkor is mindenekelőtt az élelmiszer és az energiahordozók árának emelkedése okozott. A legutóbbi, februári, középtávú előrejelzés szerint márciustól az infláció csökkenő irányt mutat, igaz az előrejelzés az orosz–ukrán háború kitörése előtt született, ezért, mint arra az NBS közleményben rámutat, számítani lehet arra, hogy a tervezett infláció némileg módosul, de komolyabb kilengésekkel nem számolnak, ugyanis a történéseket a központi bank a devizaárfolyam stabilan tartásával kívánja ellensúlyozni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. március 20. 23:44
Az infláció előre megy, nem hátra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!