A legkisebb vidéki cégeket karolja fel a kormány

2022. február 24. 11:48

Indul a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási program, (GINOP Plusz-1.2.2-22) amelyre különböző mikrovállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet.

2022. február 24. 11:48
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mikrovállalkozások tekintetében a kérelem benyújtásához öt kritériumnak kell eleget tenni:

– rendelkeznie kell az adott mikrovállalkozásnak legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel;

– az éves átlagos statisztikai állományi létszámnak, a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben legalább 1 főnek kellett lennie;

– ilyen kérelmet azok a mikrovállalkozások nyújthatnak be, amelyek Magyarország területén lévő székhellyel rendelkeznek, egyszeres könyvvitelt vezetnek (gazdálkodók, egyéni vállalkozók) vagy kettős könyvvitelt vezetnek (gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéni cégek);

– a kérelmet benyújtó mikrovállalkozásoknak szabad vállalkozási zónának minősülő területen található településeken, vagy szabad vállalkozási zónának nem minősülő területen található, 5000 főnél alacsonyabb lakosságszámú településeken kell megvalósítaniuk a fejlesztéseiket;

–  végül pedig olyan mikrovállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek nem tartoznak a KATA hatálya alá.

A program széleskörű tevékenységeket támogat. Ilyen támogatott tevékenységek közé tartozik az új eszközök és gépek beszerzése, az új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, az ingatlan beruházások, az információs technológia-fejlesztés, és az adott projekt szakmai megvalósításának közvetett költségei is.

Magára a programra a támogatási kérelmet idén február 24. és március 31. között lehet benyújtani.

de azt viszont le kell szögezni, hogy ez egy olyan vissza nem térítendő támogatást jelent, amelyben az adott projekt megvalósításához minimum 30 százalék önerő szükséges. A teljes képhez hozzátartozik, hogy előleg is igényelhető, amely 50 százalékot, de maximum 5 millió forintot jelent.

Az adott projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartamot illetően, a program a projekt fizikai befejezésére a megkezdéstől számított 18 hónapos időtartamot jelöli ki.

A szóban forgó projektek nem valósíthatók meg akármilyen területen hiszen csak – mint a kritériumok közt is szerepel – szabad vállalkozási zónák területén és szabad vállalkozási zónán kívül eső 5000 fő alatti településeken lehet megvalósítani őket.

A program előzetesen nagyjából 3000-4800 támogatott projekttel számol.

A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási program meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 30 milliárd forint, amelynek forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Erre György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára is felhívta a figyelmet Facebook oldalán.

„A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási program segítségével a vállalkozások fejleszthetik telephelyüket, új, modernebb eszközöket vagy digitális megoldásokat szerezhetnek be. Egy 14 millió forintos beruházáshoz akár 10 millió forint támogatást is igénybe vehetnek a sikeresen pályázó vállalkozások” – szögezte le György László.

„A Programba várjuk mindazon vállalkozások jelentkezését, amelyek: kistelepülésen működnek, 1-9 főt foglalkoztatnak, 2-10 millió forint közötti támogatásra van szükségük fejlesztéseik megvalósításához” – részletezte az államtitkár.
 
 

Borítókép: MTI/ Varga György

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!