Megrohanták a cseh Sberbankot az ügyfelek, be kellett zárni a fiókokat

2022. február 26. 11:24

Tömegesen menekülnek a cseh ügyfelek a Sberbankból. Hosszú sorok alakultak ki az orosz állam által ellenőrzött pénzintézet csehországi fiókjai előtt. Az emberek szeretnék kivenni pénzüket és megszüntetni számlájukat. Az alkalmazottak már saját biztonságukat is féltették, ezért a Sberbank úgy döntött, hogy péntek 14 órától bezárja csehországi fiókjait. A Sberbank internetes banki szolgáltatásai is leálltak pénteken.

2022. február 26. 11:24
null

„A pénzkivételek iránti fokozott érdeklődésnek lehetünk tanúi. A jelenlegi helyzet leginkább azokat a fiókokat érinti, ahol gondok jelentkeztek az alkalmazottak biztonságával kapcsolatban. Erre reagálnunk kellett, gondoskodnunk kell a biztonságukról” - mondta a Sberbank szóvivője,  Radka Černá.

Csehországban magánszemélyeknek, vállalatoknak, nonprofit szervezeteknek és közintézményeknek van számlája a Sberbanknál.

„Kivonjuk a pénzünket a Sberbank számláiról és megszüntetjük azokat”

- írta a Twitteren Jan Grolich, a dél-morvaországi régió vezetője, vagy ahogy a csehek nevezik, hejtmanja.

Egy vállalkozó úgy nyilatkozott, hogy

a Sberbankkal már megállapodtak a beruházásuk finanszírozásáról, de jelezték a banknak, hogy addig nem folytatják a tárgyalásokat, amíg Oroszország ki nem vonul Ukrajnából.

A Sberbank CZ fő részvényese a bécsi székhelyű Sberbank Europe, amely leányvállalata a legnagyobb orosz bankháznak, a Sberbanknak. A Cseh Nemzeti Bank felügyelete alatt álló cseh fiók 1993 óta van jelen a cseh piacon. 2013-ig Volksbank néven működött. 25 fiókkal és mintegy 120 000 ügyféllel rendelkezik. Az orosz Sberbank több mint fele az Orosz Föderáció Pénzügyminisztériumának tulajdonában van.

Szintén a cseh piacon tevékenykedik az Expobank, amelynek fő részvényese 2014 óta Igor Kim orosz pénzügyi szakember. „Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy az eddig bejelentett szankciók bármilyen hatással lennének a csehországi üzletmenetünkre” - mondta a Lidové novinynak Jakub Švestka, a bank szóvivője.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!