Kiderült: ez a négy tényező kell, hogy a klímaváltozás nyertesei legyünk

2022. február 05. 08:22

Édesvíz, demográfia, ipar és stabilitás - ezek a tényezők tesznek válságállóvá egy-egy régiót a klímaváltozás közepette. Az amerikai Michigan állam márpedig épp megfelel ennek a képletnek, így válhat az Egyesült Államok meghatározó régiójává 2050-re, véli Parag Khanna geopolitikai és globalizációs szakértő.

2022. február 05. 08:22
null

Már nem kevés klímatudós figyelmeztet az éghajlatváltozás következtében emelkedő hőmérsékletre, illetve tengerszintekre – az Egyesült Államok Global Change Research Programja szerint például a globális tengerszint már nyolc hüvelykkel (20,32 centiméterrel) emelkedett 1880 óta.

Mindez az elkövetkező évtizedekben áttelepülésre kényszeríthet egyes amerikaiakat és Parag Khanna globalizációs szakértő szerint, a „Nagy Tavak” (Great Lakes) régiója, de különösen

Michigan, mint központi állam 2050-ben virágozni fog.

Khanna úgy véli, hogy az édesvízben gazdag, erős demográfiai és ipari alappal rendelkező illetve geopolitikailag stabil földrajzi területek lesznek a legkívánatosabb élőhelyek a jövőben – márpedig ezek a tulajdonságok Michiganre jellemzőek, emeli ki.

Az indiai-amerikai politológus szerint, ezáltal

Michigan környéke egy reneszánszt fog átélni az éghajlatváltozásnak köszönhetően,

ugyanis kiemeli, „az emberek újjáélesztik a városokat és ez minden bizonnyal olyan államok javára válik, mint Michigan”.

Khanna optimizmusának ellenére, nem lehet minden ilyen fényes – erre figyelmeztet Matthew Casale klímaszakértő. Kiemeli, hogy az állam már most is érzékeli a klímaváltozás káros hatásait újabb árvizeken és viharokon keresztül, míg szerinte Michigannek elegendő élelmiszerre és vízre lesz szüksége az új lakók támogatásához.

Casale azt is hozzáteszi, hogy bár az Egyesült Államok északkeleti részén található állam valóban jobb ellenálló képességgel bírhat, az éghajlatváltozás mégis komolyan érezhető a tágabb környéken.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2022. augusztus 13. 07:58
Globális dolgokban Michigan lenne a vezető? Kötve hiszem. Na, gyúrjunk még egy kicsit ezen a cikken! Ja, és hiányzik belőle a kovász. :)
glindorph
2022. augusztus 13. 07:57
Ezek az ismérvek pontosan Magyarországra is igazak. Éppen ezért akarják az országunkat megkaparintani.
csapláros
2022. augusztus 13. 07:57
Az, hogy ki miket is mond Michigenről, az kevéssé érinti a Kárpát-medencében élőket. Itt gyakorlatilag a korábbiaknál lényegesen fejlettebb világmodellek mondhatnának valamit a jövőre nézve, és persze a helyi tapasztalat a hazai éghajlatváltozásról, legyen is annak bármi az oka. Tény, hogy Magyarország átcsúszóban van a mérsékeltből a mediterrán éghajlati övbe, egyre több invazív mediterrán növény és állatfajjal. Ezzel együtt a szárazföldi helyzet a Kárpát-medence vízháztartásának az egyre növekvő negatív egyenlegével jár, amelynek következtében megindult az elsivatagosodás. Ezt a folyamatot a felelőtlen és ostoba emberi hozzáállás is gyorsítja, amely keresztbe tett az árvizeket megfogó vízlépcsők és tározók építésének, illetve a lecsapolt árvizes folyómedrek természetes állapotba történő visszaállításának. Helyette az árterekből kell újabb és újabb területeket kiszakítani még napjainkban is, és milliárdos védőgátakkal ellátni, mert a felelőtlen és ostoba államigazgatás be van tojva, hogy ledózerolja az oda engedély nélkül "okosban" felépített bungalókat, netán a felelőtlenül, az ártérre kiadott építési engedéllyel létesített szupermarketet. A változások leginkább a mezőgazdasági termelést érintik úgy, hogy közben a rendszerváltás után felszámolásra kerültek a kutatóintézmények és kísérleti gazdaságok. Ezért azután gazdaságonként, egyedileg, szinte táblákra lebontva kell folyamatosan kísérletezgetni, hogy milyen egyedi finomhangolásokkal legyen elérhető a kívánt termelési eredmény, mert ami jó a világ egyik felén, növényfajta, vetőmag illetve fejlesztés, az bedöglik a másik földrészen.
békalepcse
2022. augusztus 13. 07:55
Másszatok már le erről a klímaváltozásról, főleg a széndioxid mantrát kéne elhagyni de gyorsan. A klíma mindig változott és ez így is marad az idők végezetéig! A széndioxidnak az égvilágon semmi köze a felmelegéshez. A nap sugárzásának intenzitása változik menetrend szerint. Ami fontos lenne, az embernek kéne sokkal belterjesebben gazdálkodni, hogy maradjon helye a természetnek is. A természeti erőforrások lerablása az emberiség legnagyobb bűne, pedig ha hagynánk működni a természetet sokkal jobb életminőséget érhetnénk el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!