Megint tévedett a baloldal: csökkent a rezsi, de nem kezdtünk őrült fogyasztásba

2022. február 03. 20:43

A baloldal szerint pazarló fogyasztást eredményez a rezsicsökkentés, Hortay Olivér klímapolitikai szakértő viszont Facebook-posztjában rámutatott, hogy ez közel sincs így. 

2022. február 03. 20:43
null

Márki-Zay: Az árakon keresztül kellene ösztönöznünk az energiatakarékosságra

Márki-Zay szerint az embereket „az árakon keresztül kell ösztönözni az energiatakarékosságra”, és hogy „az energiavédelmi, hatékonysági beruházások soha nem térülnek meg, ha mesterségesen alacsonyan tartjuk az árakat.”

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt is kijelentette, hogy

„Ami nekem abszolút kivágta a biztosítékot, ingyen energiát akarunk adni valakinek. Onnantól kezdve nem lesz ösztönzés arra, hogy valaki energiatakarékos legyen” – idézte korábban a baloldali politikust a Mandiner.

Hortay Olivér: a rezsicsökkentéssel több pénzünk marad minden másra

Bár a baloldal azt hangoztatja, hogy a rezsicsökkentés az embereket pazarlásra, az emelés pedig takarékosságra inti, Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője máshogy vélekedik erről, egészen más képet rajzolva a fogyasztói viselkedésről.

Hortay szerint 2010-ben – amikor Magyarország volt a legdrágább ország vásárlóerő-paritáson – 

valamennyivel csökkent a fogyasztás, de az is csak azért, mert megjelent 200.000 energiaszegény háztartás, akik nem tudták megfizetni az energiát. 

„A rezsicsökkentést követően pedig nem kezdett el mindenki őrült módjára energiát fogyasztani – égve hagyni a lámpát mindenhol a lakásban és 30 fokra felfűteni a lakását. Ami valójában történt, hogy a háztartások teljes kiadásában csökkent a rezsire kiadott hányad, így több pénzük maradt élelmiszerre, utazásra, taníttatásra, kultúrára” – ismertette a szakértő a jobboldali stratégia előnyeit.

Az árstop nem jelenti azt, hogy a magyarok többet fogyasztanak 

„Nem látszik, hogy a kormány által maximált üzemanyagár – amelynek köszönhetően a benzin átlagára egy csapásra 26, a gázolajé pedig 32 forinttal csökkent – érdemben megdobta volna az üzemanyag-fogyasztást novemberben a hazai kutakon” – derül ki az Index egyik cikkéből. 

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2021 novemberében mintegy 155 millió liter benzin és 321 millió liter gázolaj fogyott a magyarországi kutakon. Ez csupán 7,9, illetve 5,2 százalékos növekedés az előző évihez képest, és nem mutat kiugrást az előző hónapok után sem, sőt a gázolaj esetében március óta nem mértek ilyen alacsony éves bázisú növekedés” – támasztotta alá az Index. 

Hortay elmélete tehát beigazolódni látszik – az árak alacsonyan tartása nem arra ösztönzi a magyarokat, hogy pazaroljanak, a megmaradt pénzt inkább másra költik. 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. március 11. 10:30
Mióta Orbán hazajött nem alszom. Minden villany ég éjjel is, és nyitva ajtó, ablak, az inverteres klíma meg megy ezerrel, hogy fűtsön. Próbálom kihasználni az árstoppot. Ha az osztrák határnál laknék, a szomszédnak átdobnék egy hosszabbítót, és felezünk a hasznon. Ő is jól járna.
fatman
2022. március 11. 10:30
"nem értettünk hozzá" de sztem nem tévedtek, csak egyszerűen hazudtak... reggel, éjjel, meg este...
csulak
2022. március 11. 10:29
a baloldal celja a dezinformalas es a kaosz teremtese, a fiatlalok mivel nem ismerik a baloldali terrort konnyen elbolondithatok, ezert kell a Kormanynak a fiatalokra is nagy hangsulyt helyezni
KBA98
2022. február 04. 18:02
Elfelejtettem mondani, hogy majdnem vidéken élek (Budapest környéke) , és jól élek még internetem és telefonom is van. MZ/X baszódjon meg ha valakinek van még rá gusztusa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!