Brit tudós: kannibalizmusba torkollhat az űr benépesítésére szánt kísérlet

2022. január 06. 07:44

A szakértők szerint az űr benépesítésén dolgozó emberek a közeljövőben élelmezési gondokkal nézhetnek szembe – ez akár kannibalizmusra kényszerítheti őket. 

2022. január 06. 07:44
null
Fekete Kíra

Charles Cockell, az Edinburgh-i Egyetem asztrobiológia professzora a Metro hírportálnak beszélt arról, hogy milyen kihívások várhatnak azokra az űrhajósokra, akik a Jupiter Callisto holdjának és a Szaturnusz Titán holdjának kolonizálásán dolgoznak. 

Cockell hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági és termesztési rendszerek meghibásodása hatalmas problémát jelenthet a kolonizálók számára, amennyiben a Földről nem kapnak rendszeres ellátást. 

A professzor Sir John Franklin 1845-ös sarkvidéki felfedezőútjára hivatkozik, melynek során az élelem hiánya miatt egymást falta fel a legénység: 

„Franklin legénysége a 19. század végén hajókkal kereste az északnyugati átjárót – ekkoriban ezek voltak a rendelkezésre álló, technológiailag legfejlettebb hajók” – ismertette a múltban történteket Cockell. „Voltak konzervjeik, abban az időben ez korszerűnek számított – ennek ellenére

„Amennyiben egy csapat embert a Callistóra küldünk, a dolgok pedig rosszra fordulnak és a növénytermesztési modul is elromlik, akkor

– tette hozzá Cockell.

Bár Cockell üzenete elég rémisztő, valójában csak figyelmeztetésnek szánja – a professzor arra akarja felhívni a tervezők figyelmét, hogy a növénytermesztő rendszereket alaposan teszteljék és kalibrálják az éles bevetés előtt, lehetőleg a Holdon vagy a Marson – írja a Futurism.

„Amennyiben egy, a Holdhoz hasonló élhetetlen környezetbe húsz embert akarsz kitenni több százmillió kilométerre a Földtől, biztosnak kell lenned abban, hogy a rendszer működni fog, ellenkező esetben elég gyorsan összeomolhat” – zárta gondolatait a professzor.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hannibal
2022. január 24. 00:14
Ha a brit tudósokon múlik, biztosan így is lesz. És ha ők is mennek velük, őket eszik meg - jól felfogott önérdekből - legelőször...
Járványfigyelő
2022. január 20. 09:12
Jó azért azoknak, akik ilyesmiken nyámmognak. Hogy ráérhetnek..
Gyzoltan
2022. január 09. 22:05
Magadra fogalmaztad ezt az ocsmányságot: "Mi van degenerált, kimásztál a kukából? Hormonzavaros nyomorék geci, de eltörölnélek."
Akitlosz
2022. január 09. 22:05
A kritikád a gagyi. A Marson kb. UGYANANNYI hő lesz, mint a Földön. Azt kell csinálni a Marson, amit a Földön nem. Üvegházhatást és akkor ugyanolyan hőmérsékleti viszonyok lesznek a Marson is, mint a Földön. Amennyivel kevesebb napfény éri, annyival kell jobban megőrizni azt az energiát. Ez csak neked túl bonyolult. --- Nem tudni van e elég oxigén, hogy tengerek és a lékkörben is elég legyen. " De tudni. Nincsen. Az az egy, ami nem lesz egyhamar. Majd a növények szépen lassan biztosan jó sok idő alatt feltöltik a marsi légkört oxigénnel, ahogyan azt a Földön is tették. --- "A földi légkör majd 80%-a nitrogén, az honnan lenne?" Ugyanonnan, ahonnan a Földön, s ahonnan az oxigén is. Élet nélkül a földi légkör is hasonló lenne, mint a marsi. Sok széndioxid és kevés többi. A nitrogént a baktériumok bocsájtják ki a légkörbe. Csakúgy, mint az oxigént, szintén a növények. De mint mondtam, a Marson eleve erősebb üvegházhatás kell az ugyanakkora, mint a földi hőmérséklethez, ami a cél. --- "A mágnesekkel való sugárzásvédelem még viccnek is gyenge. " Nem az. Ráadásul olcsó is más megoldásokhoz képest. De nem is feltétlenül szükséges. Akkor viszont fog kelleni védőruha sugárzás ellen vagy üvegházszerűség. "Még azt se tudjuk milyen hatással lenne a jóval gyengébb gravitáció a növények, állatok, hosszútávú fejlődésére. " Majd megtudjuk. Emberek éldegélnek ZÉRÓ gravitációban az űrállomáson. A Marson nem lesz se földi gravitáció, se földi légnyomás. De nem is kell egyik sem. Az emberek a földinél jóval kisebb légnyomáson is meg tudnak élni. Hosszú távon az evolúció nyilván más irányt fog venni a Marson, mint a Földön, de nem a 40-ik kilométerrel kezdődik a Maratoni futás sem, hanem az elsővel. Azaz messze nem időszerű a nyavalygásod. Amire az esetleges előre nem látott problémák felmerülhetnek addigra meg is fogják tudni oldani azokat. ---- "Hogyan lenne bebiztosítva a Földön természetesen végbemenő bioszféra körforgása? " Ugyanúgy. Ugyanazok az életformák lesznek. HA VALAMIHEZ ENNYIRE NEM ÉRTESZ, AKKOR MINEK SZÓLSZ LE, MINEK KÖTEKEDSZ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!