Szlovákiában nem tudták kivédeni a távhő árának emelkedését

2022. január 27. 19:09

Kellemetlen meglepetés érheti a szlovákiai távhőfogyasztókat, az újévtől komoly áremelésre számíthatnak. Szlovákia lakásainak mintegy 60 százaléka van rákötve valamilyen távhőszolgáltatóra, és az előzetes felmérés szerint a januári áremelkedés több mint 100 ezer háztartást érinthet.

2022. január 27. 19:09
null

Az összes nagyobb településen, főleg ahol tömblakások épültek, kialakítottak mellé központi távhőszolgáltatót. Természetesen ezeket idővel igyekeztek átállítani gázra, hiszen talán ez okozza a legkisebb levegőszennyezést. A gáz ára viszont a tavalyi évben meglódult, és mindez most januárban csapódik le a távhőszolgáltatóknál.

A szlovák háztartásoknak az áram és a gáz árát hatóságilag szabályozzák, így januártól az áram esetében 15 százalékos, a gáz esetében 24 százalékos emelkedést kellett elszenvedniük. Mint azt megírtuk, a hatósági árat az előző év börzei áram- és gázáraiból határozzák meg. Az áram esetében az volt a szerencse, hogy ott az előző év első félévének árai határozzák meg a következő év szabályozott árait.

A távhő esetében nincs központilag meghatározott ár, hiszen erre sok minden hathat, minden városban más lehet a távhővezetékek hossza és állapota. Így az a gyakorlat, hogy a távhőszolgáltatónak a szabályozó hivatalnál el kell ismertetnie a felmerülő költségeit, és erre tehet egy meghatározott hasznot, majd ezt számolhatja szét a lakosság felé.

A távhőszolgáltatók, ahogy a nagyfogyasztók többsége, előre leköthetik, és le is kötik a szükséges gáz mennyiségét és árát.

Le lehet kötni akár három évre előre is, de ehhez általában csak a legnagyobb fogyasztók folyamodnak, a többség egy évre gondolkodik előre.

Teljesen várható volt, hogy a távhőszolgáltatók többsége, hagyatkozva a régi beidegződésre, miszerint majd valamikor ősszel megköti a következő évre a szerződést, ezúttal nagyot koppantak, mert ilyen őszre senki sem számított. Nem csoda tehát, hogy a szolgáltatók a szabályozó hivatalhoz fordultak, kérve annak beleegyezését a lakossági árak emeléséhez.

A hivatal 350 szolgáltatónak engedélyezte is az áremelést az újévtől.

Hasonlóképp jártak azok a tömbházak, amelyek saját közös kazánnal rendelkeznek és  szintén nagyfogyasztónak minősülnek. Ezek esetében általános volt, hogy a költségeik 60 százalékkal emelkedtek, de vannak olyan esetek is, ahol akár a háromszorosára nőttek e költségek. Az ilyen esetekben a háztartások, akár havi több mint 100 euróval többet fizethetnek a fűtésért.

A kérdéssel el kezdett foglalkozni már a parlament is, hiszen százezer háztartás nem kevés szavazatot jelent. A szabályzó hivatal véleményére várnak, amely viszont azt mondja, hogy a lakosság esetében már mindent megtett, hogy mérsékelje az áremelkedéseket.

Néhány magyarlakta városban így emelkedtek az árak:
Vágsellye – 37 % – 121 euró/MWh
Párkány – 56 % – 115 euró/MWh
Somorja – 41 % – 109 euró/MWh
Fülek – 73 % – 125 euró/MWh
Rozsnyó – +31 % – 120 euró/MWh
Ógyalla – 54 % – 121 euró/MWh
Bős – 46 % – 129 euró/MWh

Vágsellye – 37 % – 121 euró/MWh Párkány – 56 % – 115 euró/MWh Somorja – 41 % – 109 euró/MWh Fülek – 73 % – 125 euró/MWh Rozsnyó – +31 % – 120 euró/MWh Ógyalla – 54 % – 121 euró/MWh Bős – 46 % – 129 euró/MWh

Hasonló cipőben ez önkormányzatok, iskolák, kórházak

Tulajdonképp ugyanebben a helyzetben vannak a közintézmények is. Jól szemléltette Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere a gázhelyzetet:

„A község az előző évben 12 ezer eurót fizetett a gázszolgáltatónak. A december végén lejárt szerződés miatt az új ajánlatot kaptunk, mégpedig 48 ezer euróra (benne az ár 109 euró/MWh volt); jeleztem, hogy rossz fogyasztási értékkel számoltak. Tisztáztam, mennyi a fogyasztás (bár ezt természetesen a gázművek méri, mely az ajánlatot teszi) és kértem az új árjavaslatot, mely másnap 154 euró/MWh volt. Teljesen értelmetlen a legmagasabb áron lekötni, ki kell várni, gondoltam. 2022 januárjában már „csupán” 79 euró lett az ár, így összességében sikerült február 1-től egy évre „csupán dupla áron lekötni” a falunknak szükséges gázt.”

Kis öröm is öröm, de hasonló helyzetben van például a komáromi gimnázium, amely ráadásul megyei fenntartású. Nekik az idei költségvetésükbe már nem 25 ezer eurót, hanem 83 ezer eurót irányzott elő az energiaköltségekre a fenntartójuk. .

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. január 29. 13:13
Szövegértés elégtelen.
Nehidd El
2022. január 29. 13:12
MZP likes this. Jó, ha megsokszorozódik az energia ára, így legalább érzik, hogy nincs ingyen, nem fogják annyira pazarolni. Ez az igazi rezsicsökkentés - baloldali módra.
Newman
2022. január 28. 23:07
Nekik nincsen REZSICSÖKKENTÉSÜK???? HÁTT!!! Ki milyet szakít, azt szagolgatja ügye:)) EUR!O! DANKE SCHÖN SLOWAKISCH:)
Turius
2022. január 28. 23:07
Ja, és MINDEN ember lakásban él mi?! Én meg azt hittem hogy családi házak, sorházak, meg tanyák is léteznek... Most komolyan, el fogunk jutni arra a szintre, hogy a városiak annyira hülyék, azt képzelik a boltban nyomtatják a kolbászt, mert hogy a tanya, meg a falu az fikció? Ugyan... nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ilyen kevés eszed van. Te trollkodsz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!