Kína két-óceán stratégiája satuba szorítja Indiát

2022. január 21. 18:02

Wang Yi kínai külügyminiszter a Comore-szigetekre, a Maldív-szigetekre és Srí Lankára látogatott az afrikai kontinensen tett diplomáciai útja után, ami rávilágít Peking eltökéltségére, hogy stratégiailag is megvesse a lábát az indiai-óceáni szigetországokban. A Maldív-szigetek és Srí Lanka India közvetlen szomszédságában vannak, ezzel szinte megkérdőjelezik India elsőbbségi igényét a dél-ázsiai vizeken.

2022. január 21. 18:02
null

A ForeignPolicy hasábjain, C. Raja Mohan, a Foreign Policy rovatvezetője és a Szingapúri Nemzeti Egyetem Dél-Ázsiai Tanulmányok Intézetének vendégkutató professzora írt egy elemzést a két legnépesebb állam vitáiról.

Bár a himalájai határ menti konfliktus volt az, amely az elmúlt két évben uralta India és Kína közötti problémákat, Peking könyörtelen nyomást gyakorolt ​​Újdelhire a Maldív-szigeteknek és Srí Lankának felkínált kezdeményezéseivel, beleértve a befektetési és biztonsági segítségnyújtást. A közelmúltban történt némi visszaesés a kapcsolatokban, de

Kína továbbra is olyan erő, amellyel számolni kell a két szigetköztársaságban, amelyeket India régóta a dél-ázsiai befolyási övezet részének tekint.

Újdelhi elméletileg hasznot húzhatna a földrajzi közelségből, de Peking sokkal több erőforrást – gazdaságit és katonait – vet be, kihasználva a kis nemzetek természetes igényét, hogy csökkentsék a nagy szomszéd dominanciáját. Sőt, India közelsége azzal is jár, hogy a közeli szomszédok között mindig könnyebben alakulnak ki viták, amelyeknek akár történelmi gyökerei is vannak, míg egy távoli hatalomról alkotott kép rózsaszínűbb lehet. Ázsia két nagyhatalma közötti versengés a két szigetállamban szorosan összefonódott a belpolitikával is,

az egymással versengő politikai frakciók érvelnek vagy az indiai vagy a kínai támogatás mellett.

Az Egyesült Államok mesterséges külpolitikai konstrukciója, az indiai-csendes-óceáni térség gondolata kizárná Kínát, viszont Peking továbbra sem veszi le a tekintetét az Indiai-óceánról. Noha, Peking szempontjából a hozzá távoli nyugati terület talán kisebb prioritással bír, mint a Csendes-óceán, tagadhatatlan, hogy Kína két-óceán stratégiáját követi.

India nem számolhat azzal, hogy Kínát – a világ második legnagyobb gazdaságát és a katonai felszerelések egyik fő szállítóját – távol tudja tartani a szomszéd szigetországoktól.

Wang Yi Eritreában kezdte afrikai útját, a stratégiai fontosságú Vörös-tenger partján, valamint Kenyában, Kelet-Afrika legnagyobb gazdaságában, az Indiai-óceáni kereskedelem történelmi központjában.

Eritrea a közelmúltban csatlakozott a kínai Belt and Road kezdeményezéshez, és jelentős Kína gazdasági jelenléte Kenyában.

Peking és Nairobi azonban visszautasította azokat a híreket, mi szerint kínai haditengerészeti bázist szeretnének létesíteni Kenyában, miután az USA Védelmi Minisztériumának a kínai katonai erőről szóló jelentése a közelmúltban azt sugallta, hogy Peking különböző afrikai országokban, köztük Kenyában is támaszpontokat alapítana.

Nairobi, amely hagyományosan az angol-amerikai szférán belül van, régóta katonai kapcsolatokat ápol korábbi gyarmati hatalmával, Nagy-Britanniával, valamint az Egyesült Államokkal. Washington és London a térségben eddig a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosított, most viszont úgy tekinthetnek Kelet-Afrikára, mint az indo-csendes-óceáni térség fontos részére a Pekinggel való rivalizálás során

Ahogy Kína számára növekszik Afrika gazdasági jelentősége, Peking figyelme úgy irányul az Indiai-óceán nyugati részére, Kínát az Afrikával összekötő hajózási útvonalon fekvő szigetekre.

Az elmúlt években Kína fokozta kapcsolatait a Seychelle-szigetekkel, a Comore-szigetekkel, Mauritiusszal és Madagaszkárral, amelyek közül bármelyik kulcsfontosságú lehet a jövőben az Indiai-óceánon matató kínai haditengerészet számára.

A Mozambiki-csatorna – egy stratégiai vízi út, amely elválasztja a dél-afrikai kontinenst Madagaszkártól – tetején található a Comore-szigetek. Az, hogy Wang, a Comore-szigetekről a Maldív-szigetekre és Srí Lankára indult, jelzéssel bír. India is elkezdhet aggódno, hiszen az Indiai-óceán szigeteit érdekövezetének tekinteni. Bár India még nem gyakorolt ​​hatást a Comore-szigeteken, várhatóan a Maldív-szigeteken és Srí Lankán dühödt geopolitikai vitába keveredhet Kínával .

Maldív-szigetek 1965-ben a brit birodalmi függéstől való megszabadulása után, szoros kapcsolatokat épített ki Indiával. Nem nehéz átlátni a Maldív-szigetek jelentőségét, amelyek az Indiai-óceán középső részének számos fő tengeri útvonala közelében fekszik. 2013-ban Abdulla Yameent megválasztották a Maldív-szigetek elnökévé, aki szakított az Indiával való barátság hagyományos politikájával, amire Kína erőteljesen megjelent.

Hszi Csin-ping kínai elnök 2014-ben kegyeskedett meglátogatni a Maldív-szigetek, Srí Lankával együtt. Peking felpörgette a Maldív-szigetekre irányuló turisták számát, szabadkereskedelmi megállapodást írt alá, és jelentős infrastrukturális projekteket indított el.

Amikor a választók 2018-ban leváltották Yameent, az Ibrahim Mohamed Solih elnök vezette új kormány próbálta csökkenteni a Maldív-szigetek hatalmas adósságát Kínával szemben, jégre akarta tenni a szabadkereskedelmi megállapodást, és visszatérni az India-közeli politikához.

Most viszont Újdelhin volt a sor, hogy hatalmas pénzügyi támogatással igyekezzen, infrastrukturális projektekkel és egyéb módokkal a Maldív-szigetekkel való kapcsolatok megszilárdítására. De Solih néhány hazai ellenfele „India out” kampányt indított, azzal vádolva Indiát, hogy katonaságot állomásoztat, haditengerészeti bázist keres a Maldív-szigeteken, és aláássa az ország szuverenitását. A Maldív-szigetek kormánya elutasította a vádakat, de tagadhatatlan a nyomás a kormányon.

A jóval nagyobb Srí Lanka (körülbelül 21,5 millió lakossal, a Maldív-szigetek félmillió) összetettebb és kényesebb egyensúlyozó aktusokat folytatott Újdelhi és Peking között. Kína nagy pillanata Srí Lankán a 2000-es évek elején érkezett, amikor még dúlt a polgárháború a kormány és a tamil tigrisek között. Az 1980-as években Újdelhi támogatta a tigriseket, és próbálta előmozdítani a rendezést a többségi szingaléz és a kisebbségi tamilok között. Míg India kiállt a tamilok jogai mellett, Peking fenntartások nélkül állt be Colombo mögé, politikai támogatást és katonai segítséget nyújtott a kormány gerillaszervezet elleni háborújához.

Miután Colombo 2009-ben legyőzte a felkelőket, Kína jelentős infrastrukturális projekteket hajtott végre Srí Lankán, beleértve a Colombo kikötőváros, a Hambantota kikötő és a Mattala Rajapaksa Nemzetközi repülőtér építését.

Míg Újdelhi továbbra is nyomást gyakorolt ​​Colombóra, hogy adjon autonómiát a tamil kisebbségnek az egyesült Srí Lankán belül, Peking egyszerűen kijelentette, hogy nem avatkozik be az ország belügyeibe.

Colombo felgyorsította a kínai projekteket, a legtöbb jelentős indiai beruházást felfüggesztette, ami nem esett jól Újdelhinek. De úgy tűnik, az áramlatok Új-Delhi javára fordulnak, mivel Colombo felismerte a veszélyeit a túlzott kínai függésnek.

A szingaléz többség szuverenitással kapcsolatos aggodalmai, amelyek egykor Indiával szemben születtek meg, kezdenek megfogalmazódni Kínával szemben, amelynek jelenléte az országban túl gyorsan nőtt.

Srí Lanka a Nyugattól elidegenedett, mivel az elszámoltatatta volna a tamil tigrisek ellen elkövetett bűncselekményeket. Gazdasága mély válságba került, így Indiához fordult érdemi gazdasági segítségért. Új-Delhi egy saját segélycsomaggal állt elő, beleértve a valutacsere-konstrukciót, valamint az importált élelmiszerekre, olajra és gyógyszerekre vonatkozó hitelkereteket. Eközben Colombo megkezdte a régóta függőben lévő indiai projektek támogatását Srí Lankán .

Srí Lanka felajánlott egy új kikötői terminál helyet Colombóban, India Adani kikötőinek és különleges gazdasági övezetének. A tervek között szerepel egy stratégiai olajtároló közös korszerűsítése is Trincomalee-ben, a sziget fejletlen nyugati partján.

Srí Lanka az indiai érzékenységet is megsimogatta azzal, hogy felmondott egy Kínának odaítélt energiaprojektet, amely a Srí Lankát Indiától elválasztó vizeken lévő három szigetre irányult.

Mivel az északi tamilok tiltakozásai kulcsszerepet játszottak abban, hogy az indiai területekhez oly közeli kínai energiaprojektet felszámolják, Peking most a régóta mellőzött tamil elithez nyúl. 2021. december közepén Kína Srí Lanka-i nagykövete, Qi Zhenhong Jaffnába utazott, a tamil többségű északi tartomány szívében. A különféle tisztviselőkkel való találkozáson kívül Qi egy helyi hindu templomban jelent meg, helyi öltözékben és a szokásos csupasz mellkasban, hogy felajánlásokat tegyen. Srí Lanka esetében, ahogy nagykövete, úgy Kína is egyértelműen hajlandó kilépni komfortzónájából az Indiával folytatott geopolitikai lovagi torna során.

Bár India pozíciói a Maldív-szigeteken és Srí Lankán egyelőre jobbnak tűnnek, ez az állapot nem tekinthető tartósnak.

Sok múlik azon, hogy India mennyire tudja hatékonyan megragadni a mindkét államban felbukkanó lehetőségeket. Wang utazása emlékeztet arra, hogy Kína nem kívánja feladni, akkor sem, ha a Maldív-szigetek és Srí Lanka megengedheti magának, hogy ellenségesnek tűnjön Pekinggel szemben, vagy elutasítson minden kínai javaslatot.

Hosszabb távon India nem számíthat arra, hogy Kínát – a világ második legnagyobb gazdaságát és a katonai felszerelések egyik fő szállítóját – távol tudja tartani a szomszédos szigetországoktól. Újdelhi stratégiájának szükségszerűen a saját erejére kell összpontosítania.

Mélyítenie kell saját együttműködését a Maldív-szigetekkel, Srí Lankával és a Comore-szigetekkel. Ennek legjobb módja az lenne, ha India nagyobb hozzáférést biztosítana számukra nagy hazai piacához, elősegítené a határokon átnyúló befektetéseket, megoldaná a régóta fennálló politikai vitákat, csökkentené ezen országok belügyeibe való beavatkozását, és elszigetelné a kétoldalú kapcsolatokat a hazai hatalmi harcoktól. .

Eközben Wang átkelt az Indiai-óceánon, és figyelmességgel és új projektekkel árasztotta el a három szigetországot, könyörtelenül fokozva az Indiára nehezedő nyomás.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. január 20. 00:23
Annyi a feszültség világunkban, a Földünkön, hogy fejünket sem tudjuk hová kapni... Érdekesnek és több mint ismertetőnek értékeltem az írást, melynek felvetett szempontjai megfontolást érdemelnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!