A kártyatársaságok monopolhelyzetére törnek az open banking szolgáltatók

2022. január 03. 12:16

A Fintech Világa adásában Suppan Márton és Érczfalvi András Molnár Tamással, a PSC CEE vezérigazgatójával beszélgetnek a fizetési piac aktuális trendjeiről és a jövőt illető várakozásokról.

2022. január 03. 12:16
null

A PSC egy a fizetési szolgáltatások területén több, mint 60 éves tapasztalattal rendelkező vállalat, amely a piac legkiválóbb szakértőit tudhatja soraiban. A vállalat kifejezetten a készpénzmentes fizetések terén számít domináns szereplőnek, céljuk, hogy a lakosságot és az ügyfeleket átvezessék a digitalizáció világába és a lehető legkényelmesebb fizetési módok használatára ösztönözzék a publikumot. 

Molnár Tamás szerint a koronavírus drasztikus változásokat hozott a fizetési piacon, mindannyian tapasztaljuk például a készpénz visszaszorulását és az érintésmentes, valamint mobilfizetések jelentős térnyerését.

A vállalatvezető szerint a fizetési módok versenyében az ügyfélélmény bizonyul majd kulcsfontosságúnak, vagyis hosszú távon azzal az opcióval élnek majd az emberek és vállalatok, amelyek a lehető legegyszerűbb és kényelmesebb folyamattal járnak.

Abban a beszélgetés összes résztvevője egyetértett, hogy az azonnali és QR-kód alapú fizetések egyelőre ezen a téren még lemaradásban vannak, a kényelem terén például összehasonlíthatatlanul fáradságosabb folyamattal járnak a népszerű alternatívákkal szemben.

A kártyatársaságok kvázi monopol helyzetét próbálta meg korlátozni az open banking, valamint az azt megfogalmazó PSD2 irányelv. Suppan Márton szerint ugyanakkor a kártyatársaságok elsősorban akvizíciós tevékenységük révén a PSD2-es aggregátorok versenyében is élre törtek, vagyis a piaci pozíciójukat megtartani látszanak jelenleg, gondoljunk csak a Visa-Tink és a Mastercard-Aiia felvásárlásokra. Akit érdekel, hogy hogyan látják a résztvevők a BNPL térnyerését, a KKV szektor szereplőinek legfontosabb elvárásait, valamint a szabályozók által betöltött szerepet az az egész adást meghallgathatja a lenti linken böngészőből vagy a Soundcloudon.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!