Tavaly a román vendégmunkások voltak a „legnagyobb befektetők” Romániában a hazautalt pénzekkel

2021. december 22. 15:31

Tavaly a külföldön élő román vendégmunkások voltak a „legnagyobb befektetők” Romániában a hazautalt pénzek révén, miután az összeg az elmúlt tíz évben először haladta meg a Romániába áramló külföldi közvetlen tőkeberuházások értékét – adta hírül szerdán a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

2021. december 22. 15:31
null

Az Eurostat adataira hivatkozva a lap beszámolt arról, hogy tavaly a 3,6 millióra becsült román vendégmunkás küldte haza a legtöbb pénzt, 3,422 milliárd eurót az uniós tagállamok vendégmunkásai közül. Őket követték a spanyolok, a lengyelek és az olaszok.

A külföldön élő románok által utalt pénzek 7,1 százalékkal csökkentek 2019-hez képest, tavalyelőtt a románok 3,682 milliárd eurót küldtek haza.

Tavaly a külföldi közvetlen tőkeberuházásokból valamivel több mint 3 milliárd euró áramlott a román gazdaságba, így a vendégmunkásoktól érkezett pénz meghaladta a tőkeberuházások értékét. Legutóbb 2011-ben fordult elő hasonló helyzet.

2020-ban a külföldi tőkeberuházások értékét jelentősen visszavetette a koronavírus-járvány: csaknem 42 százalékkal csökkent éves összevetésben. Az idén ismét lendületet vettek a tőkeberuházások, az első tíz hónapban több mint háromszorosára, 6,881 milliárd euróra nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2021. december 28. 14:38
Akkor, hogy hagyhatja el a szád ilyen állítás? Vagy mindenki csak te nem? Ha ez így van, akkor szégyelld magad és máskor az ilyen megjegyzéseket hagyd Ungvárira és Kertészre!
2021. december 28. 14:37
Akkor te is, apáddal, anyáddal szoptatok és szoptok! Szép család, nem mondom! Melyik kamion parkolóban dolgoztok? Kedvencetek a mosdatlan török kamionos?
Pandaka pygmaea
2021. december 28. 14:36
:D:D Jakab és Dobrev most azt dúdolja, hogy igen... "ez az én paradicsom..." ?
yanoo
2021. december 23. 18:45
Több mint hét éve vagyok együtt a cseh nőmmel. Jó dolog a statisztika, de a valóság teljesen más.Nincs nagy különbség az életszínvonalban, sőt, Itt Budapesten vagy Nyugat-magyarországon magasabb is az életszínvonal. A barátnőm szerint mi jobban élünk mint ők, bár ez csak a szomszéd fűje effektus ( mint nálad.) Az tény, hogy a forint gyengült több mint 2Ft-al a koronához képest, így azéret gömbölyödtek a cseh fizetések, de ennek csak akkor van értelme, ha itt költik el. Ott semmivel sem tud több terméket megvenni, sőt, igen nagy az infláció náluk.Eleve alapból drágább náluk a víz, villany, gáz, inernet, tv előfizetés, stb...csak most 38 kc egy liter benzin, ez közel 600 ft, pedig eddig mindig fillérre azonos volt. januárban 20%-os gázáremeléssel nyitnak. Egyáltalán nem húztak el és senki nem zárkózott fel a keleti blokkból. Bármit is mondanak a statisztikák.A cseheknél sem sokkal magasabba fizetések, viszont nincsenek olyan szegény régiók, mint nálunk, ami lehúzza a statisztikai átlagot. Ott a nyugat-cseh régió a " Borsod", de a legfejlettebb ( Prága nélkül) régió, a Morvaországhoz képest 20-30 000 ft-al kisebbek a fizetések, míg nálunk ez százezrekben mérhető. Szóval jók a statisztikák, de a valóságban az átlagcseh egyáltalán nem él úgy,mint amit a statisztikák mutatnak. Például a barátnőm fizetése most hagyta el az enyémet, hogy 2,5 ft-al gyengült a forint. De ez csak akkor tűnik fel neki, ha éppen itt van nálunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!