Olcsó kínai áru - drága büntetés Szlovákiának

2021. december 09. 10:01

Bár a szlovák kormány továbbra is vitatja a büntetést, még is úgy döntött, hogy befizeti azt a 277 millió eurót az EU közös kasszájába, amit büntetésként vetett ki az Európa Bizottság, mivel 2012 és 2019 között alulértékelték az importál kínai ruhaneműt és lábbeli, így vámkiesés keletkezett. Az EU nem csak Szlovákiát büntette a rosszul meghatározott vámok miatt, Csehországtól is cca. 80 millió eurót követel.

2021. december 09. 10:01

Az eseteket az Európai Bizottság költségvetési igazgatósága és az OLAF tárta fel. Szlovákia azért döntött a büntetés befizetése mellet, hogy az idő múlásával ne növekedjenek az azt terhelő kamatterhek. A büntetés nagyságrendileg a Szlovákiának szánt EU-pénzek éves adagja tizedének felel meg, természetesen a szlovák kormány a büntetés befizetése mellett fenntartja az eljárással szembeni kifogásait.

Tehát a vám kiesésével járó eljárást továbbra is vitatja. A végső meghatározása a kiesett vámtételeknek még függhet az Európa Bizottság esetleges perelésétől, illetve a bizottsággal való tárgyalásoktól.

Az OLAF még 2018-ban tette közzé a jelentését, hogy az importált árut jelentősen alulértékelték, a jelentést a szlovák pénzügyi hatóság kétségbe vonta.

Az Olaf azokat az árukat vizsgálta, amely az elbírálása szerint a szokványos ár 50 százaléka alatt tüntettek fel a vámnyilatkozatokban. A Kínából érkezett árut zömében Hamburgban rakták ki, majd különböző országokban vámolták.  

Tehát nem minden esetben a szlovák vámosok a felelősök. Erre a Bizottság azt tanácsolta Szlovákiának, hogy a büntetés összegeit kérje azoktól az államoktól, ahol lefolyt a vámeljárás, ahol lehetővé tették a vámok megrövidítését.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!