Pénzügyi képmutatás: egy dán bank szinte az összes kötvényét zöldre meszeli

2021. december 17. 13:54

Már egyenesen aggasztónak találják az elmúlt évek egyik fejleményét a Wall Streeten. A zöld kultusznak sikerült beszivárognia a pénzügyi szetorba, ami arra kényszeríti a cégeket, hogy ajánlataikat a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) kritériumok szerint dobják fel. Különben azt kockáztatják, hogy ügyfeleket veszítenek a jobban „felkészült” riválisokkal szemben.

2021. december 17. 13:54
null

Mint minden más hóbortnak, az ESG-re való áttérésnek is vannak érdekességei, azon kívül, hogy a befektetők által újabban piszkosnak tartott olaj- és gáztársaságok (a szénről nem is beszélve) súlyosan megszenvedték a modern kor új jelszavát. Sokak szerint, az ESG rendszer miatt az olajtársaságok jóval kevesebb hitelt mertek bevállalni a fejlesztéseikhez, így

a zöld vakbuzgalom is okozza azt, hogy a mostani nagyobb keresletet nem tudják kielégíteni és energiaválságba süllyed a világ.

Mindenesetre az ESG-hullám komolyan visszacsapott, hiszen a hagyományos energiavállalatokkal szembeni elutasítás, illetve az új washingtoni irányultság hozzájárult ahhoz, hogy az inflációs nyomás az elmúlt három évtized legmagasabb szintjére emelkedjen.

Az új zöld globális korszakban a vagyon azonban nem annyira zöld, mint amennyire kellene. Pontosabban, egyszerűen még nincs elég igazán „zöld” vagyon, ami a befektetők új kívánalmait kielégítené. Ezért a Wall Street is arra törekszik, hogy most minden régi céget „zöldnek” jelöljön, néha alig többre, mint az ígéretekre alapozva. 

Elég megnézni a Wall Street két legnagyobb „ESG” alapjának legfelső állományát. Ez alapján úgy tűnhet, hogy az Apple és az American Express immár a szén-dioxid-semlegesség mintaképe.

Persze van létjogosultsága a „zöld” kötvényeknek. Ősztönözhetik a hitelfelvevőket, hogy alacsonyabb kamattal juthassanak pénzhez, amennyiben megfelelnek a „zöld” követelményeknek (legalábbis látszólag).

Viszont mindez magában hordozhatja a téves árazás komoly kockázatát is. Ezt tanúsítja, hogy az ESG univerzuma olyan gyorsan nőtt, hogy mára lefedi az Egyesült Államok teljes kezelt vagyonának egyharmadát.

Persze, nem mindenki fogadja kitörő örömmel ezt a gyors előrehaladást – még azok közül sem, akik profitálnak belőle. A Danske Bank egyik vezető ESG bankára, néhány napja a Bloombergnek nyilatkozott az ESG márkajelzésű eszközök, különösen a hitelek és kötvények robbanásszerű növekedésében rejlő kockázatokról.

A bankár, a globális vagyonkezelési ágazatban a „greenwashing”, azaz a kamuzöldítés elburjánzására figyelmeztetett.

Persze az, hogy az egyik bankárja őszintén nyilatkozott, az még nem akadályozza meg a Danske Bankot abban, hogy ESG-vel kapcsolatos kétes ügyletekben vegyen részt. A bank éppen most jelentette be, hogy alapjai túlnyomó többségét „újrakategorizálja”, és besorolja őket az ESG kategóriába.

A bank szerdán, egy sajtótájékoztatón jelentette be a terveit, miszerint ebben a hónapban a Danske Invest piacain több mint 130 alapot sorolnak be ESG-alapok közé, és tízet pedig a „fenntartható befektetési célú” alapok közé. Úgy nyilatkozott a Danske Bank, hogy az EU Fenntartható Pénzügyi Tájékoztatási Szabályzat 8. és 9. cikkelyében szereplő meghatározásokat fogja használni.

Az újrakategorizálást követően az összes Danske Invest alap körülbelül 95%-a ESG-alap vagy fenntartható befektetési célú alap lesz.
Innentől kezdve a banknál az ESG, azaz zöld címkét viselő termékek száma közeledik a 100 százalékhoz.

A befektetők már egyre gyakrabban jelzik, hogy a vállalatok ESG- besorolásának részletesebb indoklását szeretnék, mint az eddigi általános körvonalakat, amit azt az eladási oldal eddig preferált.

Ettől fogva, komolyan számíthatnak azok a vállalatok a hitelfelvételi költségek megugrására, amelyek nem teljesítik az éghajlat-központú célkitűzéseiket. A veszély ott van, hogy ha ez egyszerre történne a hitelfelvevőknél, akkor ez potenciálisan komoly kockázatot jelenthet az ESG-kötvényalapok tulajdonosai számára is.

(Címlap: Devon Buchanan/Flickr.)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!