Kínát humorbombázza a globális bankvezér: a bankja is tovább él, mint a kommunista párt?

2021. december 12. 11:34

A JPMorgan Chase and Co (JPM.N) vezérigazgatója, Jamie Dimon novemberben azzal viccelődött, hogy bankja tovább él majd, mint a kínai kommunista párt.

2021. december 12. 11:34
null

Még egy bank is túlélheti Kínát?

Miközben megismételte bankja elkötelezettségét a kínai üzleti tevékenység mellett, Dimon azt mondta: „a minap azzal viccelődtem, hogy a Kommunista Párt a 100. szülinapját ünnepli – a JPMorgan is. Fogadjunk, hogy mi tovább húzzuk”.

Dimon persze hozzátette: „ezt nem mondhatom el Kínában. De valószínűleg amúgy is hallgatják.” Dimon a Boston College vezérigazgatói interjúsorozatának részeként nyilatkozott.

A JPMorgan 1921 óta működik Kínában, ugyanabban az évben alapították ott a kommunista pártot is.

Számos kínai városban, köztük Pekingben, Sanghajban, Sencsenben és Kuangcsouban is van fiókja.

Augusztusban a bank elnyerte a pekingi hatósági engedélyt arra, hogy az országban elsőként teljes mértékben külföldi tulajdonosa legyen egy értékpapír-brókercégnek. 

A globális vezetők általában gondosan megválogatják szavaikat, amikor Kínáról beszélnek, ahol a külföldi vállalatok időnként egyébként is visszatetszést váltanak ki vélt sérelmek miatt, írja a Reuters.

Bostonban Dimon azt is elmondta, hogy szerinte az ellátási lánc problémáiból eredő infláció múlónak bizonyul majd, de

a magasabb olajárak és bérek nem fognak eltűnni. 

Arra számít, hogy a közelmúltbeli 5 százalékos amerikai inflációs ütemből egy-két százalékpontnyi elhalványul, ahogy az olyan cikkek ára, mint a használt autók és a fűrészáru árai megállnak és nem növekednek tovább.

Dimon becslése szerint körülbelül egyharmados esély van arra, hogy az infláció elég csekély lesz ahhoz, hogy a piaci kamatlábak mérsékelt emelkedését idézze elő, így nem taszítva recesszióba a gazdaságot.

Ugyanannyi esély van arra, hogy az infláció felgyorsul, és arra készteti a Federal Reserve-t, hogy megvonja a gazdaság támogatását, szigorítson, ami viszont talán enyhe recessziót okozhat – mondta.

Dimon az amerikai gazdaságot virágzónak tartja.

„A fogyasztók és a vállalkozások jó pénzügyi helyzetben vannak, és még további monetáris és fiskális ösztönzők jönnek” – mondta.

A kriptovalutákkal kapcsolatban Dimon megismételte a vevőknek szóló korábbi figyelmeztetéseket. „Ez nem igazán egy valuta” – mondta Dimon, és kriptotokeneknek nevezte ezeket, amelyeknek nincs belső értékük (tegyük hozzá, ma szinte semmilyen más pénznek sincs belső értéke), és amelyek ára a kormány ösztönző kifizetései által táplált spekuláció miatt emelkedett. „Ez hisztéria” – vélekedett a kriptopénzekről a bankár.

Bocsánatot kért az ízléstelen poénért

Hu Xijin, az állami kötődésű Global Times szerkesztője a Twitteren reagált: „Gondolkodjunk hosszú távon! És lefogadom, hogy a CPC (a Kínai Kommunista Párt) túl fogja élni az Egyesült Államokat.”

Dimon bocsánatkérésében úgy fogalmazott, hogy csak bankja erejét igyekezett szemléltetni, és elnézést kért. Elemzők szerint a bocsánatkérés a súlyosabb a kínai szankciók elkerülése érdekében történt.

„Sajnálom a közelmúltban tett megjegyzésemet, mert soha nem helyes tréfálkozni vagy becsmérelni egyetlen embercsoportot sem, legyen szó országról, vezetésről vagy a társadalom illetve a kultúra bármely részéről” – írta a bankvezér. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2021. december 23. 16:24
Szerintem is a Bank WC be vannak már
nempolitizálok
2021. december 13. 21:24
Ez hülye. Holnap a kínaiak felvásárolják a bankját és megszüntetik. Lehett, hogy már ők ott a főrészvényesek és csak mosolyognak ezen az idiótán.
villogókékfog
2021. december 13. 21:24
A kínaiak nem szokásuk felejteni. Csak jelezném, egy bank addig él, amíg fel nem veszik (vagy akarják) az összes benne őrzött pénzikét, aztán huss, kuka.
Haramia
2021. december 13. 21:23
Drága egy vicc. Csak aztán nehogy fejvesztés legyen belőle. Otthon meg kitacepaózhatja a budit vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!