Csehországban csak 75 százalékos kapacitással működik a Škoda Auto

2021. december 03. 15:54

Csehországban a Mladá Boleslav-i székhelyű autógyártó, a Škoda Auto a koronavírus-járvány miatt kapacitásának csak 75-80 százalékán tudja kihasználni. Napi szinten körülbelül 800 alkalmazottja hiányzik.

2021. december 03. 15:54

A gyár egyik vezetője szerint,

a sok hiányzó munkás miatt a termelésben nem lehet fenntartani a normális munkatempót, a gyártósorok lelassulnak.

Ezenkívül a dolgozók nem az előírásnak megfelelően tartják be a higiéniai szüneteket, egy műszakban háromszor 20 perces szünetre jogosultak.

"Ha mindezt összeadjuk, jelenleg 20-25 százalékkal kevesebb kapacitással bírunk. Gyorsíthatnánk, ha minden alkalmazottunk jelen lenne" - mondta a gyár vezetője, hozzátéve, hogy

a munkavállalók Covid-19 elleni beoltottsága körülbelül 70 százalékos.

Az már korábban kitudódott, hogy a Škoda helyzetét a félvezetők hiánya is bonyolítja. A múlt heten Thomas Schäfer, a Škoda vezére elmondta, hogy a félvezetőhiány nélkül, idén rekorderedményt ért volna el a Škoda Auto, a gyártókapacitások  a megrendelésekkel le vannak foglalva. A cég az alkatrészhiány miatt az idei év végéig mintegy 250 ezer autóval kevesebb autó legyártására számít. Tavaly a Škoda Auto több mint egymillió autót szállított ki világszerte. Mindenesetre pénzügyileg nem fog rossz évet zárni, hiszen az idei első háromnegyedévben megduplázódott az üzemi eredménye 900 millió cseh koronára a tavalyi 469 millió euróról.

A Škoda Auto  a csehországi három gyárán kívül Kínában, Oroszországban, Szlovákiában és Indiában is gyárt elsősorban konszernen belüli együttműködések révén, valamint Ukrajnában és Kazahsztánban, helyi partnerekkel együttműködve. A világ több mint száz országának piacán aktív. Azt is tervezik, hogy 2030-ban a Škoda Auto modelljeinek legalább a fele elektromos autó lesz. Jelenleg egy teljesen elektromos modellje van a SUV Enyaq iV, ezt még 2030-ig további kettővel bővítené.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2021. december 05. 11:34
Ami hiányzik: chip and Dale.
Régimikron
2021. december 03. 17:56
Ez volt a terv. Vagy nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!