Az EU 40 millió eurót ad a Szerbiát, Koszovót és Albániát összekötő autópályára

2021. december 08. 16:49

Elkezdték a Béke-autópálya első szakaszának munkálatait. A Délkelet-Szerbia Nisi Körzethez tartozó (Nistől 15 kilométerre található) Merosina községben helyezték el az E-80, azaz a Nis – Merdare 76,3 kilométer hosszú autópálya alapkövét.

2021. december 08. 16:49

A Béke-autópálya 383 kilométer hosszú lesz, a szerbiai Nis, a koszovói Pristina és az albániai Dracs között épül meg, ami a Szerbián és Koszovón át Albánia legnagyobb kikötőjéhez vezet, összekötve a 10-es közúti folyosóval, illetve a Szkoplje-Pristina, valamint a Szarajevó-Podgorica-Valona autóúttal.

A napokban az adott autópálya szerbiai szakaszának első fázisát kezdték el, a Nistől a Prokuplje városhoz tartozó Plocsnik településig vezető 32,6 kilométeres szakaszát nem a kínaiak, hanem az osztrák Strabag konszern belgrádi leányvállalata építi. Bejelentések szerint Prokupljeig ezen az autóúton már két és fél év múlva utazni lehet, azzal hogy a tervek szerint a teljes szakasz várhatóan 2026-ra készül el.

Mint arra a szakértők rámutattak, a Nis – Plocsnik autópálya-szakaszon 6 alagút, 12 híd, és számos felüljáró épül, sőt egy völgyhíd megépítése is sor kerül. Összetettsége miatt, ezt az útszakaszt négy egységre bontották fel: a Merosina – Merosina1 egységére, ami 5,5 kilométer hosszú, a Merosina1 – Prokuplje keleti leágazására, ami 8,8 kilométer, a Prokuplje keleti leágazása – Prokuplje nyugati leágazása közti egységre, ami 12,8 kilométer hosszú és a Prokuplje nyugati leágazása – Beloljin közötti útszakasz egységére, ami 5,5 kilométer.

A Merosina és Beloljin közti szakasz munkálatainak becsült értéke 225 millió euró. Míg a teljes 77 kilométer hosszú szerbiai útszakasz értéke megközelítőleg 650 millió euróba kerül majd, amiből 185 milliót az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelez, 40 millió euró vissza nem térítendő összeget pedig az Európai Unió biztosít a projektet, a hátramaradt összeget pedig várhatóan a szerb állami költségvetésből különítik el.

A teljes, majdnem 77 kilométeres szerbiai szakaszon, ami Merdareig vezet majd, a Szerbia és Koszovó közti adminisztratív határátkelőhelyig vezető autópályán, összesen 85 híd és 18 alagút épül majd.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!