György László: Az Orbán-kormány világbajnok a külső adósság leépítésében

2021. november 04. 17:13

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár szerdán egy Facebook-posztban fedte fel a Világbank adataira hivatkozva, hogy a szocialista kormányzás eredményeként 2006-ra a világ 7. legeladósodottabb országává vált Magyarország. Az államtitkár rámutatott arra is, hogy ezzel Sierra Leona mögé kerültünk az eladósodottsági rangsorban. Innen hozták vissza Magyarországot az Orbán-kormányok az elmúlt 11 évben, húzta alá az államtitkár.

2021. november 04. 17:13
null

György László a Világbank adataira hivatkozva egy Facebook-posztban felfedte, hogy a szocialista kormányzás ma már elképzelhetetlennek tűnő mértékben adósította el az országot:

„A világtörténelem azt tanítja nekünk, hogy az önrendelkezés mindennek az alapja. Minden gyarmati vagy gazdaságilag függővé tett nemzet az önrendelkezéséért vívja meg első nagy küzdelmét. Van, akinek sikerül, és van, aki alulmarad.

Az is tény, hogy utána a baloldali válságkezelés méginkább kiszolgáltatta hazánkat a külső pénzügyi befektetőknek. Az ország külső adóssága az IMF-től és az EU-tól felvett hitelekkel az egekbe szökött. 

Ez mindannyiunk közös teljesítménye és tudatos gazdaságpolitikai döntések sorozata:

  • a lakossági devizahitelek forintosítása, 
  • az exportvezérelt gazdaságpolitikai fordulat, amihez nagyon kellenek a jól dolgozó, megbízható, a modern technológiákat működtetni képes magyar szakemberek, 
  • a visszaszerzett bankok, közműcégek, amelyek korábban, külföldi tulajdonban kivitték a pénzt az országból,
  • az államadósságon belül a külföldi pénzben fennálló adósság 50 százalékról 20 százalék alá csökkentése,
  • a nemzetközi szinten is kimagasló lakossági állampapír állomány, ami köszönhető a magyar családok bölcs befektetői döntéseinek és a kormány számukra biztosított kamatprémiumának.

Továbbra is azon dolgozunk, hogy függetlenségünket megőrizzük, megóvjuk a magyarokat a világgazdaság hullámzásaitól és olyan országot építsünk, amely magabíró a legnagyobb viharok idején is” – írja György László a Facebook-posztban.

 

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd, ITM (szerk.)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thorin
2021. november 06. 13:53
Valamelyik komcsi szavazó, aki most '22-ben ismét a komcsikra akar szavazni tippelne arra, mi történt 2010-ben, hogy egyszercsak a folyamatosan növekvő külső adósság elkezdett csökkenni és azótaa is folyamatosan csökken? És utána esetleg ezen egy válaszban megértené, hogy miért lenne orbitális balfaszság részéről, ha továbbra is komcsikra szavazna?
Akitlosz
2021. november 06. 13:52
Úgy, hogy Japán sem fizeti vissza az adósságát, Magyarország sem, és a többi ország sem, így mivel mindegyik rossz helyzetben van relatívan nincsen nagy különbség közöttük. Mindegyik el van adósodva, csak nem egyformán.
Fregoli
2021. november 06. 13:49
Felfogtad te, miről beszél György? :) Pont, hogy a külső adósság csökkent rengeteget. Az állam elsősorban forintban van eladósodva, belföldi hitelezőknek. Ez jóval kisebb teher. És a kamatok is itt maradnak.
Tambura
2021. november 06. 12:47
Csakhogy a külső adósság döntő az ország függetlensége szempontjából. Erről szól a cikk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!