Így kell csinálni: a franciák elérték, hogy az Amazon külön oldalt indítson a helyi, nemzeti termékeknek

2021. október 15. 16:34

Külön oldalt indított a Franciaországban gyártott termékeknek hétfőn az Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat francia nyelvű oldalán, miután a koronavírus-járvány felerősítette a hazai termékek iránti keresletet Franciaországban.

2021. október 15. 16:34
null

A Fabriqué en France (Franciaországban gyártott) megjelölésű termékek oldala az amazon.fr nyitóoldaláról érhető el, és mintegy 230 ezer terméket kínál a játékoktól kezdve az írószereken át a higiéniai és a barkácsolási cikkekig.

Az internetes értékesítési cégnek már korábban is voltak hasonló kezdeményezései; 2018 novemberében indította el a termelők üzletét, ahol Franciaországban gyártott élelmiszeripari termékeket árusít, 2020 novembere óta pedig a francia vállalkozók butikja oldalon a francia kis- és középvállalkozók által kínált termékeket mutatja be.

„A jobb hozzáférés biztosítása a kézműveseknek, a termelőknek, a start-up cégeknek és mindenféle méretű vállalkozásoknak újabb bizonyítéka a francia gazdaság iránti elköteleződésünknek” – idézte közleményében Zena Siraudin értékesítési igazgatót az Amazon.

A koronavírus miatti általános karantén alatt Franciaországban felerősödött a hazai termékek iránti kereslet.

Egy januárban közzétett felmérés szerint a franciák negyede jelezte, hogy a pandémia alatt a helyi termelők árucikkeit részesítette előnyben. Emiatt a nagyobb áruházláncok (Auchan, Carrefour, Intermarché) is különböző módokon támogatták a helyi termelőket és termékeket.

Az Amazon rendszeresen helyezi előtérbe a kis és közepes francia vállalkozásokat, amelyek szívesen forgalmazzák termékeiket az internetes értékesítési oldalon, miközben más francia kereskedelmi hálózatok azzal vádolják az Amazont, hogy az internetes kereskedelemben egyre nagyobb teret nyer, s emiatt

a lezárások alatt bojkott-kampányok is indultak a cég ellen.

Egy évvel ezelőtt Zöld-párti és baloldali francia városvezetők, élükön Anne Hidalgo párizsi főpolgármesterrel, valamint a kulturális élet szervezetei és közszereplők petícióban kérték a franciáktól, hogy ne az Amazon internetes oldalon intézzék a karácsonyi vásárlásaikat, inkább a lakhelyükhöz közeli üzletekben vásárolják meg az ajándékokat.

(MTI, címlap: Benoit Hamon volt oktatási miniszter, a Francia Szocialista Párt korábbi elnökjelöltje bort kóstol a párizsi nemzetközi mezőgazdasági vásáron 2017. március 2-án. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2021. november 25. 00:07
Nem érted. Mi? Elmagyarázom. Ha valaki hazai, lokális terméket vásárol, akkor amit fizet érte, az az országban, a régióban marad. Az ott élő embereknek ad munkát, és az ottani gazdaságot erősíti. És akkor a fenntarthatóságról még nem is beszéltünk, hogy nem kell egyszerű, helyben megtermelhető termékeket tízezer kilómétereket üzemanyaggal utaztatni, meg tárolni. Meg ezer féle méreggel tartósítani, hogy még hetekig frissnek nézzen ki.
turáni sólyom
2021. október 17. 11:21
Nem tudom, hogy ez mibe került a franciáknak, de a magyar termékeknek se ártana a versenyelőny.... De még fontosabb lenne, ha itthon indulna egy kampány Magyar ember, magyar terméket vegyen, ha választania kell! Csak szükségből vegyünk külföldit.... Élelmiszerből biztosan jól járnánk!
Akitlosz
2021. október 17. 00:58
"Ha valaki hazai, lokális terméket vásárol, akkor amit fizet érte, az az országban, a régióban marad." Ez nem így van. A kékkúti Theodora ásványvíz a svájci Nestlé cégé. A víz magyar, a munka magyar, a haszon svájci. Eladja a magyaroknak a saját vizüket drágán. Ennél jobb üzlet nem sok van.
Akitlosz
2021. október 17. 00:57
"Van Magyar termék, Hazai termék és Hazai feldolgozású termék védjegy." Igen, ez mind mást jelent. S ebből csak a magyar termék a tényleg magyar termék. A hazai terméknél az alapanyag hazai, a cég nem. A hazai feldolgozásúnál meg csak az alkalmazott magyar, aki összeszerelte, csomagolta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!