Tovagyűrűzik az energiaválság: Csehországban is bedőlt egy energiaszolgáltató

2021. október 18. 18:42

Pár hétre rá, hogy a Slovakia Energy alternatív energiaszolgáltató abbahagyta tevékenységét Szlovákiában, anyavállalata a Bohemia Energy is jelezte Csehországban, hogy befejezi az energiaszolgáltatást, mintegy 900 ezer ügyfelének. A Bohemia Energy öt társaságot foglal magában.

2021. október 18. 18:42
null

A menet hasonló, mint Szlovákiában, ők is kérték a szolgáltatói licencük megszüntetését. És az ottani szabályozói hivatal is megnyugtatta a lakosokat, hogy senki sem marad energia nélkül. Ott is megbízzák a fő szolgáltatókat az ügyfelek átvételével.

A Bohemia Energyt még 15 évvel ezelőtt alapították. 

A vállalat természetesen megígérte, mindent megtesznek, hogy az ügyfeleiknek zökkenőmentes legyen az átmenet.

A váratlan lépést a Bohemia Energy menedzsmentje az energia világpiaci árainak rendkívüli növekedésével magyarázta, de részleteket egyelőre nem közöltek.

A 2010-ben létrejött Bohemia Energy csoport (Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie CS, Europe Easy Energy és az X Energie) jelenleg mintegy 900 ezer háztartásnak és vállalatnak szállított villanyáramot és földgázt. A csoport menedzsmentje ugyanakkor a cseh Energetikai Szabályozó Hivatalhoz fordult azzal a kéréssel, hogy azonnali hatállyal szüntesse meg összes cégének energiaszolgáltatói engedélyét.

Bohemia Energy másfelől közölte, hogy kliensei közül senki sem marad villanyáram vagy földgáz nélkül, mert a hatályos szabályok szerint ellátásukat átveszi az úgynevezett utolsó állomás, azaz az adott régió legnagyobb energiaszolgáltatója.

Szintén szerdán jelentették be Prágában, hogy a legnagyobb csehországi földgázszolgáltató, az innogy Energie (a német REWE utódja) november 20-tól 10,6 százalékkal emeli a gázárakat. A lépést az innogy Energie is a világpiaci gázárak emelkedésével indokolja. Az innogy Energie mintegy 1,1 millió háztartásnak és cégnek szállít földgázt, áramot pedig mintegy félmillió kliensnek. Közleményében az innogy Energie azt állítja, hogy első lépésben ügyfelei többségét az áremelkedés nem fogja érinteni, mert fix árakon, korábban rögzített alacsonyabb árakon veszik a gázt és az áramot.

Kompenzálnák a magas enerigaárakat

Andrej Babiš sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Karel Havlíček ipari miniszternek hétfőre a kormány elé kellene terjeszteni azt a tervezetet, amelynek alapján 4,3 millió háztartásnak juttatna kompenzációt a magas energiaárak miatt.

A tervezet szerint egy évre 1500 cseh koronára (cca. 21 300Ft) számíthat minden háztartás.

Havlíček beszámolt, hogy kezdetben 800 ezer nehéz gazdasági helyzetben lévő háztartásokat segítettek volna. Megawattonként 495 korona (7 ezer Ft) támogatás járna, így jönne ki egy átlagos háztartásra az évi 1500 korona támogatás.

Babiš emelett még belengette, hogy az energia ÁFA-tartalmát az eddigi 21 százalékról leszállítanák nullára. Az erről szóló javaslatot is elkészíti a kormány, bár az Európai Bizottság az áram teljes ÁFA-tartalmának eltörlését nem támogatja. Babiš szerint ezzel az emberek meg sem éreznék az energiaárak emelkedését.

Marian Jurečka, a kereszténydemokraták elnöke, amely párt a győztes koalíciónak is az egyik tagja, úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi kabinetnek mielőbb cselekednie kell. Középtávú megoldásképp azt vetette fel, hogy a CO2 kvótákból beérkező jövedelmet a háztartások között kellene szétosztani.

A cseh szakértők szerint, a nem fixált áron megkötött szerződések esetében akár 20 százalékos áremelkedésre is számítanak.

Andrej Babiš felszólította a Szabályozási Hivatalt, hogy mérlegelje az árplafon bevezetését annál a 900 ezer háztartásnál, amelyek a Bonemia Energy bedőlése után kénytelenek igénybevenni a kijelölt szolgáltatót.

(MTI, Makronóm)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
democRATS
2021. október 20. 05:56
Már megint Orbánnak volt igaza.
Istók3
2021. október 19. 16:29
Pedig milyen jő ötlet volt piacivá tenni az energiaszolgáltatást!
balsors
2021. október 19. 08:21
A villamosenergia és a gáz közös ármozgása jelzi, hogy kamu duma a megújulók előretörése. Máshol is megvan ez a jelenség .
Burg_kastL71-C
2021. október 19. 08:21
Csehország is az Északi-1 en kapja a gázt Oroszországból ? Milyen kapacitású gáztározóik vannak, mert a tél csak most jön ? Azon az áprilisi meleg napon talán hiba volt Putyint, bábuként, aranyozott WC-re ültetni pucéran. ( többek között a Krím miatt ... ) Ilyen gyomorforgató sértést Európában nem tudok. Hát, most bizony, .. gáz van,... és felfüggesztett a baráti kapcsolat. Bennünket anno csúnyán lerohantak, de őket felszabadították. Hamar elfelejtették, ... különben még ma is németül beszélnének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!