Közeleg az idő, mikor vehetünk egy tekercs napelemet: fólia termelheti az áramot

2021. szeptember 22. 19:46

A New Atlas technológiai és tudományos híroldal arról számolt be a napokban, hogy egy svájci tudóscsoport vékony és hajlékony fóliává alakítható napelemek kifejlesztésén dolgozik. Az újdonságot a 38. Európai Fotovoltaikus Napenergia Konferencián és Kiállításon mutatták be. Ezzel az innovációval új lehetőségeket nyithatnak meg a megújuló energia előállításában, illetve csökkenthetik a napelemek gyártási költségeit is. A jelenlegi fázisban azon dolgozik a kutatócsoport, hogy a technológia hatásfoka elérje a merev napelemek által teljesíthető szintet. Egy újabb lépést tettek néhány héttel ezelőtt a cél felé azzal, hogy elérték a rekord 21,4 százalékos hatásfokot.

2021. szeptember 22. 19:46
null

Svájcban már több mint 20 éve dolgoznak a hajlítható napelemeken

A kutatás a svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratóriumban (Empa) zajlik, ahol a tudóscsoport már évek óta fejleszti a rézből, indiumból, galliumból és szelénből álló CIGS néven ismert rugalmas napelemeket. Ez az egyike a maroknyi vékonyrétegű napelemnek, hiszen nem sok sikeres fejlesztésről tudhatunk eddig ezen a területen. A svájci Empa csapata azonban már több mint két évtizede van ennek a fejlesztési területnek az élvonalában.

Lassan javultak a CIGS eredményei

A legjobb teljesítményű, kristályos szilíciumból készült, nem hajlékony napelemek akár 26,7 százalékos hatásfokkal képesek a fényt elektromossággá alakítani, de a CIGS hajlékony napelemek teljesítménye még nem éri el ezt a szintet. Azonban a kutatócsoport eredményei folyamatos fejlődést mutatnak. 1999-ben 12,8 százalékos, 2005-ben 14,1 százalékos, 2010-ben 17,6 százalékos, 2013-ban 20,4 százalékos, majd 2019-ben 20,8 százalékos hatékonysági rekordot állítottak fel. 

Láthatóan hosszú volt az út a mostani rekordig, és az újabb lépéshez is egy áttörésre volt szükség. A tudósok a cellák előállításához egy alacsony hőmérsékletű koevaporációnak nevezett technikát alkalmaztak, amellyel egy vékony polimerréteget vonnak be félvezető film réteggel. A kutatók növelni tudták az elemek fotovoltaikus, azaz a fényből elektromosságot előállító, teljesítményét az elektromos tulajdonságokat biztosító alkáli adalékanyagok, illetve a félvezető filmréteg összetételének finomhangolásával. 

A New Atlas híroldal cikke szerint az Empa kutatói által fejlesztett napelem hatásfoka több hónapon keresztül nem mozdult el a 21,38 százalékos szintről. Eközben egy német szakmai intézet független vizsgálattal ellenőrizte is ezt az eredményt. Bár a svájci tudósok és a CIGS számára a mostani 21,4 százalék rekordot jelent, más típusú rugalmas cellákkal, amelyek más fotoaktív anyagokkal, például perovszkittal kombinálva, még magasabb hatásfokot tudtak elérni. Tavaly az egyik ilyen tandemcella, amely szintén rugalmas fóliára rétegezhető, 24,16 százalékos hatásfokot ért el. 

A vékony, hajlítható napelemek rengeteg felületen lesznek képesek az áramtermelésre

A tudósok elképzelése szerint, a rugalmas napelemek kereskedelmi alkalmazása lehetséges lesz háztetőkön, épületek homlokzatán, mobil elektronikai eszközökön, repülőgépeken vagy akár szárazföldi járműveken. Amellett, hogy ezek a cellák könnyebbek és ívelt vagy kombinált felületeken is megtapadnak, olcsóbb tekercselt gyártásra is alkalmasak, ami hozzájárulhat a megújuló energia általános költségeinek csökkentéséhez. 

Magyarországon  támogatás igényelhető napelemes rendszerek telepítéséhez

A napelemek egyébként fontos eszközei lehetnek a fenntartható fejlődésnek és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének. Ezért is fontos Steiner Attila júliusi bejelentése, ami szerint változatlan feltételekkel igényelhető támogatás a napelemes rendszerekre. Hiszen egy rendeletmódosításnak köszönhetően a gyermeket nevelő családok úgy igényelhetnek 50 százalékos támogatást újonnan telepített napelemes rendszerekre, hogy a közcélú hálózatba betáplált és a vételezett villamos energia éves szinten kerül csak elszámolásra. 

, ami szerint változatlan feltételekkel igényelhető támogatás a napelemes rendszerekre. Hiszen egy rendeletmódosításnak köszönhetően a gyermeket nevelő családok úgy igényelhetnek 50 százalékos támogatást újonnan telepített napelemes rendszerekre, hogy a közcélú hálózatba betáplált és a vételezett villamos energia éves szinten kerül csak elszámolásra. 

(fotó: empa.ch)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. december 19. 22:55
Már jó 20 éve lehet feltekerhető napelem-fóliát kapni. Vitorlázók számára ajánlották, a hajóban nincs hely nagy, szilárd napelem-táblák számára. A fóliát a vihar előtt föltekerik.
aaabbbccc
2021. november 07. 12:54
hat egy napelem nem csinal tavaszt kijon belole egy keveske egyenaram a kunszt (es a koltseg) hogy bekosd a halozatba, inverter, villanyora, szerzodes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!