Kína már szemet is vetett az afgán légibázisra, ahonnan az amerikaiak elmenekültek

2021. szeptember 27. 10:52

Peking az új afganisztáni tálib kormánnyal fenntartott baráti kapcsolatokra építve terjesztené befolyását a térségben és csuklóztatná az USA-t.

2021. szeptember 27. 10:52
null
Fekete Kíra

Kína vajon az egykor amerikai kézen lévő bagrami légibázis elfoglalását tervezi?

Kína azt fontolgatja, hogy katonai személyzetet és gazdaságfejlesztési tisztviselőket küld a bagrami repülőtérre, amely sokak szerint a 20 éve tartó afganisztáni amerikai katonai jelenlét legjelentősebb szimbóluma – állítja a U.S News hírportál.

A kínai hadsereg jelenleg megvalósíthatósági tanulmányt készít arról, hogy milyen hatással lenne, ha az elkövetkező években az Egy övezet, egy út kezdeményezés néven ismert külgazdasági beruházási programjában résztvevő munkásokat, katonákat és egyéb személyzetet küldene Bagramba – derül ki egy, a U.S Newsnak eljuttatott tanulmányból. A tanulmányt a nevük elhallgatását kérő kínai katonai tisztviselők küldték a hírportál állítása szerint.

Peking nem csupán áruszállítást, hanem egy akár két év múlva esedékes potenciális bázis telepítését készíti elő

– állítja a forrás. Ez a bázis a tálibok uralmának megszilárdulása után személyzetet és ellátmányt küldene a kabuli kormány megrendelésére – folytatja a tanulmány bemutatását a hírportál.

A Kínai Külügyminisztérium szóvivője részletes cáfolatot adott ki a Kabultól nagyjából egy órányira fekvő katonai repülőtér közelgő átvételére vonatkozó híresztelésekkel kapcsolatban.

„Mindenkinek azt tudom mondani, hogy ez egy teljesen hamis információ” – utasította vissza Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő, hogy katonákat küldenének a térségbe. Kína egyébként a múltban többször is tagadta, hogy a határain kívül katonákat vetett volna be – mutat rá a hírportál.

A repteret egyébként a szovjetek építették saját afganisztáni megszállásuk idején, és az ottani amerikai katonai jelenlét csúcspontján a legforgalmasabb volt a világon.

Az új bázissal Kína pusztító csapást mérne az Egyesült Államokra

A regionális befolyásának kiterjesztésén túl Peking bagrami terve, ha megvalósul, pusztító csapást mérne az Egyesült Államok imázsára is. Az USA egyre inkább Kínát tekinti a legégetőbb és legnagyobb kihívást jelentő globális fenyegetésnek – véli az amerikai hírportál.

„Korábbi tapasztalatok alapján a kínaiak bizonyára alig várják, hogy rátegyék a kezüket bármire, amit az USA a bázison hagyott” – figyelmeztetett Yun Sun, a Stimson Center agytröszt Kína-programjának igazgatója.

Peking már nyíltan felismerte Bagram geostratégiai jelentőségét

– állami médiája szinte azonnal ráfordult a hírre, hogy az USA hirtelen és váratlanul kivonult júliusban a kulcsfontosságú logisztikai központból. A kínai médiagépezet még egy videós stábot is küldött a helyszínre, hogy dokumentálja az általa „elhamarkodott kivonulásnak" és „megalázó vereségnek” nevezett esemény utóhatásait.

„Kína az elmúlt években tökélyre fejlesztette, hogy az infrastrukturális beruházási projektek álcája alatt csendben kiterjessze gazdasági és katonai befolyását a határain túlra” – írja a U.S. News.

Például a Népi Felszabadítási Hadsereg – Kína hadseregének hivatalos neve – az elmúlt években kizárólagos jogot szerezhetett a kambodzsai Ream haditengerészeti bázis nagyjából egyharmadára, az ottani bővítéseket támogatta.

Mianmarban rádió-, radar- és egyéb katonai felszereléseket biztosított a helyi junta számára a Coco-szigeteken,

a Rangontól nagyjából 250 mérföldre délre fekvő szigetcsoporton, ahol Kína a jelentések szerint az elmúlt három évtizedben bérleti jogokkal rendelkezett. Peking azt állítja, hogy ottani jelenléte nem minősül katonai támaszpontnak, annak ellenére, hogy az összes ottani felszerelés, karbantartás és kiképzés Kínából származik – sorolja a példákat a U.S News.

Valójában az egyetlen tengerentúli katonai létesítmény, amelyet Kína elismer, a Dzsibutiban lévő expedíciós légi bázisa, amely egy hasonló, az Egyesült Államok által üzemeltetett repülőtér közelében található, és amelyet mindkét ország drónok indítására és egyéb titkos és hírszerzési műveletek végrehajtására használ Afrika szarván és az Öböl-menti államokban és azok környékén.

Borítókép: Afgán katona a Kabulhoz közeli bagrami légi támaszponton 2021. július 5-én. Csaknem húsz év után az amerikai hadsereg katonái kivonultak a Bagram légi támaszpontról, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt. A támaszpontot teljesen átadták az afgán kormányerőknek. Forrás: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. szeptember 28. 22:14
Perzse hogy! Ahogy az is, hogy az otthagyott amerika technika jó részt már kínai kezekben lesz. Táliboknak nem kell bankkölcsönért kuncsorogni ...
matykox
2021. szeptember 28. 22:13
Aha. Csak ugye a fránya jövő nem mindig az 5 éves tervet követi ...
namégmitnem
2021. szeptember 28. 12:57
Bagram+a lítium, réz-és egyéb ásványkincsek kitermelési joga...Kína szemében vonzó árukapcsolás. Bagram iránti meleg érdeklődése rég borítékolható volt.
matykox
2021. szeptember 28. 12:56
Kicsit túldramatizált ez az írás - a kínaiak egyáltalán nem katonai terjeszkedésben gondolkoznak. Ez láthatóan egy olyan trans-atlanti fixáció, amiről nem érdemes sokat filózni. Kína MOST gazdasági terjeszkedésben érdekelt és azt nyomja is ezerrel. Bagram nyilvánvalóan fontos transfer pont egy olyan országban, ahol se vasút-, se útvonal - hálózat nemigen van. Az meg, hogy 10-20 év múlva mi lesz ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!