Felmérés: A Biden-féle ingyenpénz miatt még mindig sokan visszautasítják a munkát Amerikában

2021. szeptember 03. 17:54

Továbbra is gyengélkedik az amerikai munkaerőpiac, melyet a Biden-kormány által kiírt munkanélküli segélyek egyáltalán nem segítenek elő. A 2020 decembere óta érvényben lévő heti 300 dolláros támogatás közel 7,5 millió embert érintett, azonban ezzel az összeggel sokan olyan jól jártak, hogy nem akarnak visszatérni a munkaerőpiacra.

2021. szeptember 03. 17:54
null

Korábban a Morning Consult is arra jutott közvélemény-kutatásában, hogy mintegy 1,8 millió amerikai, a munkanélküliek 25 százaléka utasított el állást a munkanélküli-ellátási program nagylelkűsége miatt. Pedig a megkérdezettek 69 százaléka tudatában volt annak, hogy az ellátás augusztus végéig megszűnik, és addigra munkát kell találni.

Ugyan érezték a rájuk nehezedő nyomást, de a legtöbben csak az utolsó hetekben kezdtek munkát keresni, viszont ez nem mindenkinek sikerült. A delta variáns ingadozása továbbra is befolyásolja a piacot, így például számos vendéglátóhely nem tudott újranyitni, így az alkalmazottaik se tudtak visszaállni a munkába. A hoppon maradt dolgozók abban reménykednek, hogy a Biden-kormány meghosszabbítja a munkanélküli segélyeket, bár erre nincs sok esély.

A koronaválság utáni várt fellendülés nem következett be, a munkaerőpiac megrekedt, az állam pedig kezdetben amennyire támogatta a polgárait, szeptember elejétől szinte teljesen cserbenhagyta őket.

Magyarország ezzel szemben a beruházások ösztönzésével sajátos munkahelyvédelmi stratégiát valósított meg, elutasítva a segélyezést, vagy a túlzott mértékű bértámogatást. Az inaktivitást ösztönző külföldi bértámogatási programok egyébként még a magyar talpraállást is lassították:

„az Ausztriából vagy Németországból elvégzendő gépindítást vagy karbantartást nehezítette, hogy a kinti munkavállalók nem mehettek be dolgozni, hogy a 80 százalékos bértámogatást le tudja hívni cégük”

– írtuk korábban a Makronómon.

A cikk szerzője Blősz Dalma.

(kép: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!