Zöld projekt: út, ami feltölti az elektromos autókat menet közben

2021. augusztus 19. 14:55

Az indianai közlekedési minisztériuma (INDOT) hatalmas lépest tett a fenntartható mobilitás felé. Az új projekt keretein belül átalakítják az autópálya egy szakaszát vezeték nélküli töltőúttá elektromos járművek számára.

2021. augusztus 19. 14:55
null

Magnetizált beton a projekt alapja

A 19. tagállam közlekedési minisztériuma, és az Advancing Sustainability through Power Infrastructure for Road Electrification (ASPIRE) együttműködésével született meg a kezdeményezés, amelynek keretein belül egy háromfázisú projektben vettek részt. A Magment német startup vállalkozás által kifejlesztett magnetizálható betont használják a töltőút megépítéséhez, amely lehetővé teszi az elektromos járművek zökkenőmentes, vezeték nélküli töltését menet közben.

Betervezett fázisok

A három fázisból álló projekt első és második szakaszában a Purdue Egyetem West Lafayette-i campusán tesztelik a burkolatot, majd a harmadik szakaszban az INDOT negyedmérföld hosszú vezeték nélküli töltőburkolatot telepít az állam egyik autópálya-szakaszán.
Indiana eddig is élen járt a járműtechnológiai fejlesztések területén, és kiemelten támogatta az elektromos járművek elterjedéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését.  

Ez még csak a kezdet

A közeljövőben ehhez hasonló projekteket terveznek országszerte, mivel a zöld projektek finanszírozása virágzásnak indulhat, amint Washington elfogadja az új infrastrukturális programot. Az Egyesült Államok törvényhozásának felsőháza a napokban elfogadta a 953 milliárd dolláros infrastrukturális tervet, amelynek keretein belül felújítják és korszerűsítik az utakat, hidakat, autópályákat, valamint a vasúti hálózatot. Emellett több milliárd dollárt szánnak, többek között az elektromos hálózat problémáinak megoldására, a szélessávú internetszolgáltatás javítására, valamint az gyermek- és idősgondozásra. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
democRATS
2021. szeptember 25. 20:28
Mér nem mingyá villamos... :)
patópál
2021. szeptember 21. 03:08
Az induktív töltés szart se ér, mert óriási veszteségekkel jár a 10-15cm légrés áthidalása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!