Ételkritikusnak állt újságírót darált be az eltörléskultúra

2021. augusztus 25. 17:39

Augusztus 19-én jelent meg Gene Weingarten újságíró-humorista indiai ételeket kritizáló cikke a Washington Post hasábjain, amelyre lecsapott az eltörléskultúra, mondván a cikk kirekesztő és gyarmatosító hangvételű volt.

2021. augusztus 25. 17:39
null
Rádi Balázs

Legújabban Gene Weingarten, kétszeres Pulitzer díjas újságíró, a Washington Post humor rovatának vezetője került az eltörlés kultúra (cancel culture) húsdarálójába, miután azt merte írni az indiai konyháról, hogy az egész konyha teljes egészében egyfajta fűszerre épül, a curryre. Egyébként az egész cikk komolytalan, vicces hangvétellel íródott, az ételkritikusnak állt újságíró humoros próbált lenni.   

A rovatvezető indiai ételek megkóstolása utáni élményeiről számolt be az amerikai lapban. „Kényszeríteni sem lehetne arra, hogy megegyem ezeket az ételeket” – írta az ominózus cikkben. 

„Szereted az indiai ételeket, ha szereted a curryt” – fűszerezte kritikáját Weingarten. Véleménye szerint „olyan ez, mintha a franciák elfogadtak volna egy olyan törvényt, amely előírja, hogy minden ételt tele kell nyomni pürésített csigákkal.”

A kritikusok szerint Gene kijelentései helytelenek és kirekesztőek.

Padma Lakshmi, egy indiai-amerikai író és modell egy tweetben fakadt ki az ételkritikusra, amelyben gyakorlatilag rasszistának nevezte: „Mi a fene ez a fehér hülyeség?” – írta, utalva arra, hogy

ez a fajta megnyilvánulás a fehér emberek sajátossága.

A modell nem csak az ételkritikust, de a Washington Postot is savazta, gyarmatosító hangvételűnek bélyegezve a cikket és a lapot, ahol az megjelent.

Mindy Kaling indiai amerikai színésznő és forgatókönyvíró a Twitteren azt írta: „Nem szeretsz egy konyhát? Rendben. De elég furcsa, hogy kihívóan büszke vagy arra, hogy nem szereted azt a bizonyos konyhát. Csendben is lehet valamit nem kedvelni.” 

Weingarten, akinek a helyzetét nem könnyíti, hogy 69 éves heteró fehér férfi, a nyomás hatására hétfőn egy bocsánatkérő üzenetet tweetelt, elismerve, hogy sértő volt a cikke.

„Az elejétől a végéig arról szólt az írásom, hogy milyen infantilis és tudatlan f***fej vagyok” – vezekelt nyilvánosan Weingarten. Azt is hozzátette, hogy már bánja, hogy az egész indiai konyhát kritizálta és nem csak egy bizonyos ételt. 

A tweet közzététele után Weingarten a CNN Businessnek azt mondta, hogy „az embereknek nem kellett volna komolyan vennie ezt a cikket, mivel én sem vettem magam komolyan”.

Habár a bocsánatkérés után leszálltak az ételkritikusról, azt a bizonyos cikket átírták, hogy ne legyen senki számára sértő, tehát sikeresen darált az eltörléskultúra húsdarálója.
 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonszól
2021. augusztus 30. 13:41
Valóban faszfej vagy.De csak azért mert bocsánatot kértél.
Zsoel
2021. augusztus 30. 13:41
A fehérellenes véleményterrornál már csak egy szánalmasabb van: nem tartani ki a véleményünk mellett, és nyüszítve esedezni az indokolatlan "bűnbocsánatért".
Sanyikám
2021. augusztus 27. 01:08
És igazat is mondott! Curry annyira alap fűszer a Pakhiknél mint nálunk a só. Mi is azért sózunk legalább kéccer, hogy az első sozásnak az ízét kihozzuk a másodikkal.
Láncfűrészes Attasé
2021. augusztus 26. 21:58
Azt az őt etető kézbe harapó, vérszomjas, uszuló fidesznyuggerátus fogja megszívni a legjobban, mert nem lesz aki eltartsa a seggét, mert nem lesz mibű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!