Klímabarát alapanyagokból épülő ipari parkkal igyekszik Ausztrália a fenntarthatóság felé

2021. július 13. 20:48

A perth-i repülőtértől 5 kilométerre és a városközpontban található üzleti negyedtől 13 kilométerre épül az a klímabarát megoldásokat alkalmazó ipari park, mely a tervek szerint egy szén-dioxid-semleges létesítmény lesz.

2021. július 13. 20:48
null

Az 56 hektáros Roe Highway Logistics Park (RHLP) egy konzorcium eredményeként jön létre, az ausztrál kormány megbízásából. Azt remélik, hogy a beruházás hatással lesz az egész ausztrál építőiparra, és komoly elmozdulást jelent majd hosszabb távon a fenntarthatóság irányába. 

Az építőipar rendkívül szennyező ágazat

Egy 2019-es jelentés szerint az energiával kapcsolatos üvegházhatást okozó gázok csaknem 40 százalékáért az épületek és az építőipar a felelős. Ezért félő, hogy az ipar legtöbb területén nem elegendő ösztönző erő önmagában a bolygó megmentése. De ahogy a társadalmak egyre környezettudatosabbá válnak, az ipar vezető szereplőinek is rá kell jönniük, hogy a „zöld épületek” vonzóbbak a bérlők és a tulajdonosok számára, így nagyobb profitot garantálnak. Ez remélhetőleg nagObb hatással lesz az építőiparra a következő években. 

Speciális anyagokkal és technológiákkal a fenntarthatóságért

Az építkezésen alkalmazott klímabarát anyagok közül, például a speciális betonnak, a hagyományos betonnal szemben akár 42 százalékkal alacsonyabb az emissziója, az Edge Environment fenntartható megoldásokkal foglalkozó tanácsadó ügynökség szerint. Az RHLP lesz Perth legfenntarthatóbb ipari létesítménye, és az első olyan beruházás, mely az építés során környezetbarát eszközökkel és megoldásokkal éri el, hogy az ingatlan szén-dioxid-semleges legyen. Ezen kívül az 5 új raktárépület áramellátását napenergiával biztosítják, csapadékvíz kezelését szolgáló rendszereket építenek ki, gondoskodnak a víz újrafelhasználásáról, illetve hálózatbarát intelligens invertereket és feszültségszabályozókat alkalmaznak. 

Állami kezdeményezésre született a beruházás

A beruházást a CEFC, azaz a Clean Energy Finance Corporation felügyeli, amely az ausztrál kormány tulajdonában lévő „zöld bank”. Feladata a zöld energiához és fenntarthatósághoz kapcsolódó projektek finanszírozása. A CEFC reméli, hogy ennek a zöld beruházásnak a hatásai beszivárognak az egész ausztrál építőiparba. 

Ian Learmonth vezérigazgató szerint a klímabarát építőanyagok használata az RHLP esetében, kritikus szerepet játszhat a helyi építőipar ellátási láncainak alakulásában. Úgy véli, új távlatokat nyithatnak az ellátási láncból származó károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Learmonth azt reméli, hogy az ágazatban elért környezetbarát anyagokat alkalmazó sikeres beruházás felgyorsítja az ország karbonsemlegességét és elősegíti Ausztráliában az alacsony kibocsátású gazdaságra történő átállást. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!